Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Sebastian Moll (sebastian.moll@kau.se). Litteratur kan skickas till Sebastian Moll, Handelshögskolan, Karlstads universitet, Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad.
Berglund Martin, Schumackerdoktrinen – i ljuset av nyare rättspraxis och med beaktande av dess inverkan på svensk skatterätt, Uppsala universitet 2014, 184 sidor
När individer rör sig över gränserna inom EU aktualiseras ofta beskattningsfrågor rörande förhållandet mellan medlemsstaternas system för individbeskattning och EU-rättens principer om fri rörlighet. Det är inte ovanligt att en person bor i en stat men har inkomster från en annan stat. Den centrala frågan som behandlas i denna bok är vilken medlemsstat som i dessa situationer ansvarar för att beakta den skattskyldiges personliga förhållanden och andra skatteförmåner. Boken har fått sin titel från det klassiska Schumackerfallet från EU-domstolen där det framgår att hemviststaten som utgångspunkt har ansvar för att beakta en enskilds skatteförmåga, men att ansvaret kan övergå till källstaten i undantagsfall.
Bokens syfte är att undersöka i vilken mån EU-rätten kräver att en källstat vid inkomstbeskattning måste beakta individens samlade skatteförmåga genom att medge olika skatteförmåner som annars är förbehållna för personer som är bosatta i landet. Berglund behandlar till stor del praxis från EU-domstolen men genomför även en undersökning där EU-domstolen praxis ställs i förhållande till den svenska individbeskattningen.
Berglund, Martin, Cejie, Katia, Basics of International Taxation, Iustus 2014, 140 sidor
Denna bok, författad på engelska, är tänkt att ge nybörjaren en första orientering i internationell skatterätt. Boken delar upp ämnet i tre delar: intern internationell skatterätt, skatteavtalsrätt och EU-skatterätt. Fokus i boken ligger på den metod som används när internationella beskattningsfrågor ska lösas inom de olika områdena. Författarna vill framhäva vikten av att använda den metod som är bäst avpassad för den aktuella frågan. Boken är rikligt illustrerad med åtskilliga exempel.
Brokelind, Cécile (redaktör), Principles of Law: Function, Status and Impact in EU Tax Law, IBFD 2014, 476 sidor
Detta verk är ett resultat av GERIT konferensen som hölls i Lund 19–20 juni 2013. Ett 20-tal författare undersöker rollen som oskrivna rättskällor har i EU-skatterätten. Forskningen söker identifiera den tvingande kraft som oskrivna rättsprinciper har och ställa det i förhållande till skrivna rättskällor.
Tanken är att skapa en plattform för att bättre förstå och tydliggöra svårigheterna i detta område.
En hypotes presenteras som går ut på att rättsprinciper i många fall får företräde framför skriftliga regler i rättspraxis från EU-domstolen och de nationella domstolar i medlemsstaterna som arbetar med EU-skattelagstiftning. Genom att välja ut en rättsprincip och behandla ett antal frågor prövar författarna på olika sätt denna hypotes.
Gustavsson, Pelle, Pålsson, Susanne, Larsson, Håkan, Samuelsson, Lars, Andreasson, Kristina, Momshandboken 2014/2015, Tholin & Larsson 2014, 975 sidor
Användningsområdet för denna bok framgår av dess titel – det är fråga om en handbok. Momshandboken söker vägleda läsaren i de svåra gränsdragningar som aktualiseras på momsområdet. Författarna presenterar utförligt de komplicerade reglerna inom momsområdet. Boken innehåller rättsfall, praktiska exempel, råd och tips. Utrymme ges även för Skatteverkets syn i olika situationer, EU:s momsdirektiv och EU-domstolens tolkning av detta.
Hultqvist, Anders, Melz, Peter, Påhlsson, Robert, Skattelagstiftning: Att lagstifta om skatt, Norstedts juridik 2014, 195 sidor
Denna antologi innehåller artiklar som är ett delresultat av Skattelagstiftningsprojektet vid Stockholms universitet som startade år 2009. Projektet är tänkt att lyfta frågor kring skattelagstiftningens kvalitet och de bakomliggande orsakerna till bra eller dålig skattelagstiftning. I denna antologi presenteras några av de erfarenheter som projektet har utmynnat i. Artiklarna behandlar frågor såsom hur skattenormgivningen utformas och representeras av lagspråk, hur en bra beredning av lagstiftning bör gå till, problemen med retroaktiv- och annan snabblagstiftning, uppföljning av lagstiftning samt implementering av EU-rätt på skatteområdet.
Förutom av Anders Hultqvist, Peter Melz och Robert Påhlsson finns bidrag av Stig von Bahr, Oskar Henkow, Ingrid Melbi, Anita Saldén-Enérus och Peter Wahlgren.
Höglund, Mats, Handelsbolag – bolagsbildning, vinstfördelning, kapitalbeskattning, justerad anskaffningsutgift, byte av företagsform, reserveringsmöjligheter, Tholin & Larsson 2014, 261 sidor
Handels- och kommanditbolag är en vanligt förekommande företagsform. Att de skatterättsliga reglerna för dessa bolag har blivit allt sämre med åren med oklara rättslägen som följd är därmed ett problem. I denna bok redogör Höglund för såväl civil- som skatterättsliga regler med tyngdpunkt på skattereglerna.
Läsaren får del av tips på hur skatterättsliga problem kan lösas eller ännu hellre undvikas helt. I framställningen ges även plats åt ett stort antal rättsfall och exempel.
Lindkvist, Gustav, Lyhagen, Carsten, Skatte- och brottmål i kontantbranschen – Prövning och bevisprövning i mål om oredovisade löner och intäkter, Norstedts juridik 2014, 388 sidor
I skatte- respektive brottmål finns ett stort antal mål där Skatteverket alternativt Ekobrottsmyndigheten påstår att det i en näringsverksamhet finns svarta löner och intäkter. Samtidigt som intresset att lagföra individer och beskatta dessa verksamheter är stort ställs höga krav på rättssäkerhet och en korrekt domstolsprövning.
I denna bok behandlas prövningen och bevisprövningen i både skattemål om oredovisade löner och skatte- och brottmål om oredovisade intäkter. Ett stort antal frågeställningar behandlas och författarna tar ställning i en mängd frågor av materiellrättslig, processrättslig och bevisrättslig natur av betydelse för de undersökta målen.
Såväl de som i sitt yrkesutövande kommer i kontakt med skatte- och brottmål i kontantbranschen som studenter kan ha användning av boken.
Lundqvist, Pernilla, Tillämpning av redovisningsnormer – intäkter och avsättningar, BAS 2014
IFRS är idag en global redovisningsstandard för noterade företag som används i mer än 120 länder. I denna avhandling, för avläggande av ekonomie doktorsexamen i företagsekonomi vid handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har författaren undersökt om harmoniseringen av standarder även leder till harmonisering i praktiken.
Fallstudien visar bland annat att ett globalt företag som Volvo förekommer harmoniseringen. Harmoniseringen kan med andra ord anses drivas från praktiken och inte enbart av normsättare. Vidare framgår av intervjustudien att äldre synsätt på redovisningen lever kvar parallellt med nya globala standarder. Förståelsen av redovisningen utvecklas alltså inte i samklang med normerna. Lundqvist konstaterar att världen står inför en stor utbildningsinsats för att harmonisering ska uppnås i praktiken.
Påhlsson, Robert, Företagens inkomstskatt, 5:e upplagan, Iustus 2014, 162 sidor
Företagets eget perspektiv agerar utgångspunkt i denna lärobok. Fokus ligger på skattepliktiga inkomster och avdragsgilla utgifter, samt skattefrågor vid bokslutet. Påhlsson tar i de avslutande kapitlena upp de viktigaste frågorna rörande fåmansföretag och företagsöverlåtelser. Koncernbeskattning, omstruktureringar samt vissa förfaranderegler behandlas mer kortfattat i bokens avslutande kapitel.
Radhakishan, Rawal, Taxation of cross-border services, Kluwer Law International 2014, 480 sidor
Boken innefattar en detaljerad analys av OECD:s och FN:s modellavtal avseende beskattning av gränsöverskridande tjänster, dess brister likväl som dess styrkor. Författaren behandlar ett flertal frågor på detaljnivå och redogör för innebörden av en mängd termer och dess förhållanden till varandra. Författaren visar bland annat på hur Indiens nya roll som världens mest betydande tjänsteekonomi har lett landet till att bli en stor källa vid vägledning i frågor om gränsöverskridande beskattning.
Boken riktar sig till skattejurister och konsulter såväl som till tjänstemän och akademiker med intresse för skattefrågor vid gränsöverskridande tjänster.
Rolim, João Dácio, Proportionality and fair taxation, Kluwer Law International 2014, 264 sidor
Denna bok belyser det faktum att skatteregler ska återspegla ett antal grundläggande principer, bland annat den grundläggande principen om proportionalitet. Denna bok fokuserar på praxis från ett stort antal inhemska och internationella jurisdiktioner och visar på hur tillämpningen av principer kan bidra till rättvisa och effektivitet.
Genom att granska praxis från såväl inhemsk praxis (exempelvis högsta domstolen i USA) som internationell praxis från Internationella domstolen i Haag, Europadomstolen, EU-domstolen och Världshandelsorganisationen undersöks hur de grundläggande principerna tillämpas i skattefrågor. Genom undersökningen drar författaren paralleller till konkurrensrätt, förvaltningsrätt, miljörätt och konstitutionell rätt när dessa områden överlappar skatterätten.
Sandberg Nilsson, Anna, Westfahl, Lena, Mervärdesskattens grunder, 2:a upplagan, Sanoma utbildning 2014
Mervärdesskatten har konsekvenser både på individnivå och på nationell nivå i Sverige. Denna bok presenterar mervärdesskattelagens uppbyggnad. Verket är tänkt som en introduktion som visar hur lagen fungerar vid sidan av dess teoretiska grunder.
Målgruppen är främst studenter men boken kan med fördel läsas av yrkesverksamma som önskar få ökad förståelse för mervärdesskatt.
van Brederode, Robert F., Krever, Rick (redaktörer), Legal interpretation of tax law, Kluwer Law International 2014, 448 sidor
Detta är en komparativ studie där tolkning av skatteregler står i centrum. Ledande experter i elva länder ger i denna bok detaljerade analyser och kommentarer till varierande skatterättsliga frågor, allt från inhemska metodfrågor till tolkning av skatteavtal. Författarna representerar allt från de traditionella common law och civil law-länderna till tillväxtekonomier och övergångsekonomier, innefattande både socialistiska system och marknadssystem.
Effektiv gränsöverskridande skatterådgivning kräver inte bara kunskap om skattelagstiftningen i sig, utan även kunskap om hur skattelagstiftning förklaras och tolkas vid domstolar i utländska jurisdiktioner. Denna bok kan därmed komma till användning vid gränsöverskridande transaktioner och investeringar.
Williams, Robert, Fundamentals of permanent establishments, 2:a upplagan, Kluwer Law International 2014, 320 sidor
Mer eller mindre alla företag som vill bedriva näringsverksamhet utanför hemlandet konfronteras med frågan om fast driftställe. Huruvida ett företag har ett fast driftställe i ett land avgör om intäkter kan beskattas i landet eller om de är undantagna beskattning. Denna guide, tidigare kallad Permanent Establishments: A Planning Primer, tillhandahåller en orientering i företagsstrukturering och relaterade skattefrågor. För att vara så lättillgänglig som möjligt är boken författad på ett koncist sätt och uppdelad efter ämnesområden.
Sebastian Moll är doktorand i civilrätt vid Örebro universitet i samarbete med Karlstads universitet.