Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Per-Ola Ohlsson (per-ola.ohlsson@kau.se). Litteratur kan skickas till Per-Ola Ohlsson, Handelshögskolan, Karlstads universitet, Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad.
FAR Akademi, FAR Skattevolymen 2013:2, FAR Akademi 2013, 1085 sidor
I skattevolymen återfinns den samlade svenska skattelagstiftningen. Även viktig redovisningslagstiftning, såsom bokföringslagen och årsredovisningslagen finns med. Utöver lagstiftningen är också FAR:s rekommendationer och dess uttalanden i etikfrågor som rör skatt medtagna. Vidare finns även ett avsnitt med siffror och tabeller, som innehåller bl.a. viktiga punktskatter och olika momssatser.
Frände, Joakim, Dubbelboende vid beskattningen av fysiska personer, Suomalainen Lakimiesyhdistys 2013, 683 sidor
Författarens forskning tar sin utgångspunkt i förhållandet mellan den skattskyldige och en stat. I boken granskas tre skeden av s.k. dubbelboende, där en person anses vara bosatt och allmänt skattskyldig i två länder samtidigt. Inledningsvis behandlas hur boende enligt nationell rätt och dubbelboende uppstår. Därefter analyseras hur dubbelboendekonflikter löses när skatteavtal har ingåtts. Efter detta diskuteras de skattekonsekvenser som dubbelboendesituationer leder till. I en avslutande del presenterar sedan författaren förslag för hur nationell och internationell rätt skulle kunna utvecklas.
Gyland, Christina, Jakobsson, Olof, Skatterätt – En introduktion, 10:e upplagan, Studentlitteratur 2013, 130 sidor
I denna introduktionsbok presenteras den svenska skatterättens grunder. Efter ett inledande kapitel om skatterättens grundstruktur ges därefter en allmän översikt om inkomstbeskattningen. Detta följs i sin tur av tre kapitel där de olika inkomstslagen behandlas. I boken behandlas också t.ex. regler om moms. Boken är tänkt som en introduktionsbok till grundkurser som ges vid högskolor och universitet men fungerar lika väl för den som har ett allmänt intresse för skatterättsliga frågor och som vill skaffa sig en grundläggande överblick över det skatterättsliga regelsystemet. Lag och praxis som gäller från beskattningsåret 2013 har beaktats.
IBFD, European Tax Handbook 2013, IBFD 2013, 988 sidor
Handboken innehåller en översiktlig genomgång av 49 länder och jurisdiktioner, inklusive bl.a. de nordiska länderna, Tyskland och Storbritannien. Både företagsbeskattning och skatteregler för enskilda som t.ex. inkomstbeskattning behandlas. Därutöver återfinns även ett kapitel om EU innehållandes bl.a. de viktigaste skattedirektiven.
Redovisningshandboken, 11 upplagan, Norstedts Juridik 2013, 804 sidor
Redovisningshandboken, som tidigare gavs ut under namnet BAS-boken, är en handbok i redovisning som utgår från BAS-kontoplanen. Förutom praktiska råd, tips och instruktioner i redovisningsfrågor ingår även viktig information om skatt och moms i handboken. Handboken tas fram av BAS-intressenternas förening där både branschorganisationer och flera statliga myndigheter, som t.ex. Bokföringsnämnden och Skatteverket, är medlemmar.
Schaper, Marcel, The Structure and Organization of EU Law in the Field of Direct Taxes, IBFD Doctoral Series 2013, 450 sidor
Denna avhandling ingår i IBFD Doctoral Series. I boken behandlar författaren EU-domstolens praxis rörande direkta skatter. Syftet med studien är inte att fokusera på analys av enskilda domslut utan istället söker författaren ge en övergripande bild av det komplexa system som har utvecklats av EU-domstolen genom tillämpningen av EU-fördragen.
Per-Ola Ohlsson är doktorand i finansrätt/offentlig rätt vid Örebro universitet i samarbete med Karlstads universitet.