Skatteverket gör löpande ställningstaganden i olika skatterättsliga frågor. Syftet med dem är att uppnå en enhetlig och likformig rättstillämpning inom verket. Ställningstagandena uttrycker verkets uppfattning om vad som bör gälla vid tolkningen av en specifik bestämmelse och de anger hur en viss fråga ska hanteras inom verket. Har den skattskyldige eller skattedomstolarna en annan uppfattning i en fråga behöver ställningstagandet givetvis inte följas av dem.
Nedan redovisas en sammanställning av ställningstaganden i frågor rörande främst inkomstbeskattning och mervärdesskatt. Även ställningstaganden i övriga skatteslag m.m. kommer att redovisas, då under rubriken ”Övrigt”. De fullständiga ställningstagandena finns på Skatteverkets hemsida (www.skatteverket.se) under fliken Rättsinformation/Ställningstaganden, där även alla äldre ställningstaganden finns publicerade. De publiceras löpande under året och från 2007 publiceras ställningstagandena löpande i datumordning. Publiceringen på webben sker för att ge allmän kännedom om dem.
Inom parantes nedan anges datum och diarienummer hos Skatteverket för respektive ställningstagande. Samtliga nya diarieförda ställningstaganden anges, i vissa fall lämnas dock endast uppgift om att en viss fråga behandlats samt dess identifikationsuppgifter. Verket upprättar också ställningstaganden som inte diarieförs. Dessa kallades tidigare för stödsvar. Sådana ställningstaganden publiceras normalt inte på hemsidan och är inte heller med i den sammanställning som följer nedan.
1 Inkomstskatt
1.1 Näringsverksamhet
Sparat utdelningsutrymme på kvalificerad köpoption
Utnyttjar innehavaren av en köpoption som anses kvalificerad enligt bestämmelserna i 57 kap. inkomstskattelagen (1999:1229), IL, för förvärv av aktie så får sparat utdelningsutrymme som belöper på optionen föras över på den förvärvade aktien. (2012-10-05, dnr 131 388694-12/111)
Kommentar: Av 44 kap. 10 och 20 §§ IL framgår att utnyttjandet av en köpoption för att förvärva aktie inte anses som en försäljning. Beskattningen skjuts i stället upp till dess att aktien avyttras. Omkostnadsbeloppet för optionen förs över på den förvärvade aktien. Härigenom har en kontinuitet införts vad avser omkostnadsbelopp. Enligt HFD:s uttalande i RÅ 1999 ref. 70 så bör hanteringen av sparat utdelningsutrymme följa principen för beräkning av akties omkostnadsbelopp enligt genomsnittsmetoden vid delavyttring. Skatteverket anser att hanteringen av sparat utdelningsutrymme bör följa principen för beräkning av akties omkostnadsbelopp enligt genomsnittsmetoden även i andra situationer än vid delavyttring. Enligt Skatteverkets bedömning bör därför sparat utdelningsutrymme som belöper på en köpoption som utnyttjas få föras över på förvärvad aktie.
Skattskyldighet för ideell förening som bedriver butikshandel inom området rättvis handel
En ideell förening inom området för rättvis handel kan vara inskränkt skattskyldig trots bedriven butiksverksamhet. Föreningen är normalt skattskyldig för inkomst från butiksverksamheten. (2012-10-08, dnr 131 647865-12/111)
Fördelning av anskaffningsutgift på byggnad och tomt då byggnaden rivs efter förvärvet
Vid anskaffning av byggnad och tillhörande tomt ska, om taxeringsvärdena avsevärt avviker från de verkliga värderelationerna, justeringsregeln i 19 kap. 12 § IL tillämpas vid beräkning av anskaffningsvärdet för byggnaden. Byggnaden värderas till den nettoavkastning den ger den nye ägaren under dennes innehavstid. Återstoden av anskaffningsutgiften för fastigheten hänförs till mark.
Värdeminsknings- och utrangeringsavdrag för byggnaden erhålls om byggnaden haft ett anskaffningsvärde och att detta vid avdragstillfället inte utnyttjats fullt ut. (2012-10-18, dnr 629054-12/111)
Premiedelen av kapitalunderlaget för en utländsk kapitalförsäkring
(Se nedan under avsnitt 1.4)
Redovisning av osäkra skattepositioner i årsredovisningen av företag som tillämpar internationella redovisningsstandarder
Vid redovisning av inkomstskatt i årsredovisningen ska företag som tillämpar internationella redovisningsstandarder tillämpa IAS 12 Inkomstskatter utifrån RFR 2 Redovisning för juridiska personer.
När det gäller vilka upplysningar som ska lämnas om osäkra skattepositioner framgår det av IAS 12 att företaget ska lämna information om eventualförpliktelser avseende skatter. Det innebär att upplysning ska lämnas om de osäkra skattepositioner som inte beaktats vid beräkningen av skattebeloppen i resultat- och balansräkningen. Några upplysningar ska dock inte lämnas om sannolikheten är ytterst liten för att den osäkra skattepositionen kommer att leda till ytterligare skattekostnad.
IAS 12 ger ingen närmare vägledning om hur osäkra skattepositioner ska beaktas vid beräkningen av skattebeloppen i resultat- och balansräkningen. Vägledning bör sökas i IAS 37 Avsättningar, eventualförpliktelser och eventualtillgångar. En tillämpning av reglerna i IAS 37 på en osäker skatteposition innebär att den ska beaktas vid beräkningen om det är mer än 50 % sannolikhet att positionen kommer att leda till en ytterligare skattekostnad.
En osäker skatteposition ska således beaktas vid beräkningen av skattebeloppen i resultat- och balansräkningen när det är sannolikt (mer än 50 %) att skattepositionen kommer att leda till en ytterligare skattekostnad. I annat fall ska upplysning lämnas i årsredovisningen såvida sannolikheten inte är ytterst liten för att skattepositionen leder till ytterligare skattekostnad. (2012-11-12, dnr 131 716183-12/111)
1.2 Tjänst, Arbetsgivaravgifter
Skattereduktion för husarbete – betalning med presentkort
Skattereduktion för husarbete kan medges när betalning sker med presentkort som har ett fastställt beloppsmässigt värde. Värdet ska motsvara det som betalats för presentkortet.
Skattereduktion medges inte för presentkort som avser en viss angiven tjänst eftersom överlämnandet av ett sådant presentkort inte kan jämställas med en betalning. (2012-10-12, dnr 131 685764-12/111)
Husarbete som skattefri gåva till anställda
En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till husarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion. (2012-11-15, dnr 131 762107-12/111)
1.3 Kapital
Sparat utdelningsutrymme på kvalificerad köpoption
(Se ovan avsnitt 1.1.)
Premiedelen av kapitalunderlaget för en utländsk kapitalförsäkring
(Se nedan under avsnitt 1.4)
1.4 Internationell beskattning
Avräkning av utländsk skatt när inkomsten beskattas vid olika tidpunkter i Sverige och det andra landet
Det utgör inget hinder för avräkning av utländsk skatt att den utländska inkomsten beskattas vid olika tidpunkter i Sverige och det andra landet. Avräkning medges det år den utländska inkomsten tas upp till beskattning i Sverige men kan även ske under de kommande fem åren genom s.k. carry forward om avräkningsutrymmet inte räcker till det år inkomsten beskattas. Avräkningen kan däremot inte tidigareläggas till ett år innan den utländska inkomsten deklarerats i Sverige även om skatten skulle vara betald i utlandet.
I vissa fall kan fråga uppkomma om det är samma inkomst som beskattas i Sverige och det andra landet. En bedömning får göras i varje enskilt fall.
Skatteverket kan på eget initiativ ompröva ett beslut till fördel för den som beslutet gäller även om den skattskyldiges tidsfrist för att begära omprövning har gått ut. Om detta är möjligt i ett ärende om avräkning av utländsk skatt får bedömas utifrån vilka handlingar som finns hos Skatteverket och vilket material den skattskyldige presenterar. (2012-10-22, dnr 131 707447-12/111)
Premiedelen av kapitalunderlaget för en utländsk kapitalförsäkring
En premieinbetalning ska anses ha skett när ett utländskt försäkringsbolag på uppdrag av en försäkringstagare till en hos bolaget tecknad kapitalförsäkring tar upp ett lån och överför medel till försäkringen oaktat om medlen tas i anspråk för att investera i värdepapper eller lämnas som säkerhet vid options- eller terminsaffärer. Detsamma gäller när aktier som blankats överförs till försäkringen. Den skuld som samtidigt antecknas i försäkringsdepån ska inte reducera premieinbetalningen och därmed inte heller premiedelen av kapitalunderlaget. (2012-10-29, dnr 131 669442-12/111)
Kommentar: I ställningstagandet finns tre typfall. Till ställningstagandet finns även tillämpningsinformation som säger att eftersom det synes föreligga en stor osäkerhet hur de nya reglerna i lagen om avkastningskatt på pensionsmedel (1990:661) ska tolkas bör de åtgärder som vid kontroll föranleds av nämnda ställningstagande vara framåtsyftande. Detta innebär att ställningstagandet tillämpas på Skatteverkets initiativ först på transaktioner som företas efter att Skatteverkets ställningstagande publicerats.
Avräkning av utländsk skatt – några frågor angående utländska definitiva källskatter
För att avräkning ska medges för utländsk skatt krävs bl.a. att skatten är slutlig och betald. Om ett annat land har ett system där en utländsk inkomst inte behöver deklareras utan beskattas med en definitiv källskatt som innehålls av utbetalaren eller av ett ombud i samband med utbetalningen av inkomsten, anser Skatteverket att skatten är slutlig och betald när den innehålls. Skatten anses betald av mottagaren av inkomsten eftersom utbetalaren/ombudet bara är uppbördsman åt den andra staten. Kravet på bevisning får anpassas utifrån det underlag den skattskyldige kan få, men det finns inget krav på att slutskattebesked ska uppvisas. Om det finns en möjlighet att frivilligt lämna deklaration, och en sådan har lämnats när den skattskyldige begär avräkning, ska den avdragna källskatten ses som en preliminär skatt som kommer att ”omvandlas” till slutlig skatt när deklarationen godkänns. (2012-11-09, dnr 131 751940-12/111)
Kommentar: Till ställningstagandet finns ett åskådliggörande exempel.
2 Mervärdesskatt
Några nya ställningstaganden har inte publicerats under denna period.
3 Övrigt
Godkännande som upplagshavare och skattskyldighet vid konkurs (Punktskatt)
Skatteverket anser att godkännandet som upplagshavare från tidpunkten för beslut om konkurs omfattar även konkursboet. I och med detta ikläder sig konkursboet upplagshavarens rättigheter och skyldigheter för den hantering av skattepliktiga varor som äger rum efter konkursbeslutet.
Enligt Skatteverkets uppfattning är det konkursboet som i egenskap av upplagshavare är skattskyldigt när varor efter konkursbeslutet avviker från uppskovsförfarandet på något av de sätt som anges i 20 § 1 i lagen (1994:1563) om tobaksskatt, 19 § 1 lagen (1994:1564) om alkoholskatt respektive 5 kap. 1 § 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi. (2012-10-05, dnr 131 668998-12/111)
Delvis befrielse från skattetillägg med tillämpning av skatteförfarandelagen när den skattetilläggsgrundande ändringen medför en avdragsrätt vid inkomsttaxeringen (Sanktionsavgifter)
Delvis befrielse från skattetillägg med tillämpning av skatteförfarandelagen medges när den skattetilläggsgrundande ändringen medför en avdragsrätt vid inkomstbeskattningen. Befrielse ska medges även om felredovisningen är avsiktlig. (2012-10-09, dnr 131 666779-12/111)
Kommentar: Ställningstagandet gäller när befrielsereglerna avseende skattetillägg i SFL är tillämpliga. I de fall reglerna om befrielse från skattetillägg i taxeringslagen eller skattebetalningslagen är tillämpliga gäller ställningstagandet ”Halv befrielse från skattetillägg vid en skattetilläggsgrundande ändring avseende arbetsgivaravgifter, ingående mervärdesskatt, särskild löneskatt på pensionskostnader och avkastningsskatt på pensionsmedel när avdrag kan medges vid inkomsttaxeringen” med diarienummer 131 389823-09/111.
Ingvar Håkansson är rättslig expert vid Skatteverkets rättsavdelning.