1 Bakgrund
Två artiklar i Skattenytt nummer 10 2012 ger anledning till några små reflexioner, som dock varken kastar någon skugga över artiklarnas innehåll eller deras författare. Det är inte heller fråga om någon kriarättning utan gäller enbart en riktig förståelse av artiklarnas materiella innehåll. Mina tankar har primärt bäring på kommande utgåvor av Skattenytt, den ledande svenska skattetidningen. Genom sin ägarstiftelse TOR/Skattenytt är tidskriften Skattenytt så förankrad i den akademiska världen att även språklig nyans har sin plats.
2 Ordet avhandling
Enligt Svenska Akademiens ordlista, 13:e upplagan 2006, är en avhandling ”en vetenskaplig skrift av större omfång”. Så långt överensstämmer Stig von Bahrs anmälan av Jari Burmeisters bok ”Verklig innebörd” med vedertaget språkbruk. Frågetecknen uppstår, när det i anmälan talas om ”licentiatavhandling”. För doktorsexamen ska doktoranden enligt den till högskoleförordningen (1993:100) hörande examensordningen ha fått en vetenskaplig avhandling (doktorsavhandling) om minst 120 högskolepoäng godkänd. För licentiatexamen ska doktoranden ha fått en vetenskaplig uppsats om minst 60 högskolepoäng godkänd. Min reflexion om avhandlingsbegreppet enligt högskoleförordningen minskar dock inte det stora värdet av Stig von Bahrs belysande artikel och Jari Burmeisters värdefulla bidrag till den rättsvetenskapliga forskningen. Stig är tillsammans med ett fåtal andra ledande domare unik genom att fortlöpande i tal och skrift föra fram för såväl forskning som praktisk gärning värdefulla kommentarer.
3 Vems åsikt?
Klara Modin skriver i en intressant artikel om ”Orimlig beskattning – inte skäl för resning?”, att ”Jag har valt att disponera artikeln ...”, vilken också följdriktigt är undertecknad enbart med hennes namn. I ingressen framhålls dock att ”Vi ger i denna artikel vår syn på Högsta förvaltningsdomstolens beslut ...”. Är det ett misstag eller ett icke tydliggjort uttryck för att tankarna är förankrade hos Ernst & Young, där författaren är verksam?
Björn Westberg, professor i finansrätt.