Mål som rör statsstöd omfattas dock inte.
I detta avsnitt presenteras och kommenteras ny praxis från EU-domstolen på området för den direkta beskattningen.1 Analysen sker såväl i förhållande till tidigare praxis som i förhållande till svensk rätt. Vissa mål kommenteras ytterligare i Skattenytts årliga rättsfallsnummer (nummer 6).
Se Cejie, K., Utflyttning av bolag, SvSkT 2012/2 s.161–188 och Cejie, K. & Hilling, M., Aktuellt om EU-domstolens domar, SN 2012/3 s. 129–132
Den 6 september 2012 meddelade EU-domstolen dom i tre mål. Det första målet rör frågan huruvida principerna om gränsöverskridande förlustutjämning i målet C-446/03 Marks & Spencer även omfattar förlustutjämning mellan utländskt bolags fasta driftställe i Storbritannien och brittiskt bolag. De återstående två målen rör utflyttningsbeskattning av bolag. Dessa mål får anses vara helt i linje med den tidigare domen i mål C-371/10 National Grid Indus.2
Mål C-18/11The Commissioners for Her Majesty’s Revenue & Customs mot Philips Electronics UK Ltd. Dom meddelad av domstolens fjärde avdelning den 6 september 2012.
Mål C-446/03Marks & Spencer.
Mål C-264/96ICI.
De aktuella förlusterna hade uppkommit i den brittiska filialen.
I målet C-18/11
Punkten 16 i målet. För mer om rätten att välja mest lämplig etableringsform, se Ståhl, K., Persson Österman, R., Hilling, M. & Öberg, J., EU-skatterätt, Iustus Förlag 2011, s. 121–122.
EU-domstolen fann att den brittiska lagstiftningen utgjorde ett hinder för etableringsfriheten eftersom överföringen av en förlust mellan två bolag med hemvist i Storbritannien var förknippad med färre begränsningar i jämförelse med motsvarande överföring mellan ett utländskt bolags fasta driftställe och ett bolag med hemvist i Storbritannien. Vidare hävdade EU-domstolen att denna skillnad i behandling begränsar friheten att välja den mest lämpliga juridiska formen för att bedriva verksamhet i en annan medlemsstat.7 Storbritanniens invändning att situationerna inte var objektivt jämförbara tillbakavisades med förklaringen att situationerna med hänsyn till ändamålet med koncernavdragsreglerna var objektivt jämförbara.
Storbritannien hänvisade till rättfärdigandegrunderna bevarandet av den väl avvägda fördelningen av beskattningsrätten samt behovet att undvika att förluster beaktades två gånger. EU-domstolen förklarade att den väl avvägda fördelningen av beskattningsrätten inte påverkades av om förlusterna var slutliga eller inte, varför denna rättfärdigandegrund inte kunde tillämpas i denna situation. Ändamålet att förhindra dubbla förlustavdrag kunde inte heller motivera Storbritanniens begränsning till slutliga förluster. De brittiska reglernas krav på slutliga förluster för att medge koncernavdrag mellan ett utländskt bolags fasta driftställe i Storbritannien och ett brittiskt bolag stod således i strid med etableringsfriheten.
Målet Philips Electronics visar att kravet på slutliga förluster för att medge gränsöverskridande förlustutjämning inte innefattar en förlustutjämning mellan två bolag där förlusten omfattas av en och samma stats beskattningsrätt. Med andra ord, överföringen av förlusten avsåg i detta fall en överföring där Storbritannien hade beskattningsrätt till såväl vinster och förluster i det överförande fasta driftstället som i det i Storbritannien mottagande bolaget. Det var således inte frågan om att överföra ett underskott från en stats beskattningsrätt till en annans. Begränsningen till slutliga förluster som kan utläsas ur mål såsom Marks & Spencer och mål C-414/06 Lidl är därmed inte tillämplig när förlustutjämningen sker inom samma stats beskattningssfär. Risken för dubbla förlustavdrag är således ett argument som Storbritannien i egenskap av källstat inte kan använda i denna situation. Det kan dock inte uteslutas att Nederländerna i egenskap av hemviststat skulle kunna få större framgång med argumentet i en situation där förlustutjämning nekas med hänvisning till att förlusten redan beaktats av källstaten.
För svenskt vidkommande kan konstateras att ett svenskt företag har rätt att med skatterättslig verkan ge koncernbidrag till ett utländskt bolags (inom EES) fasta driftställe. Detta förutsätter att det fasta driftstället är skattskyldigt i Sverige för den näringsverksamhet som koncernbidraget hänför sig till (35 kap. 2 a § IL). I den svenska regeln utgår man från definitionen för utländskt bolag. Detta torde innebära att om en utländsk juridisk person inom EES inte kvalificerar sig som utländskt bolag kan ett koncernbidrag enligt 2 a § inte medges. Frågan kan därför väckas huruvida den svenska regleringen är förenlig med EU-rätten i denna situation.
Mål C-38/10Europeiska kommissionen mot Republiken Portugal. Dom meddelades av domstolens fjärde avdelning den 6 september 2012. Mål är den andra fördragsbrottstalan rörande utflyttningsbeskattning som kommissionen väcker mot Portugal, se tidigare mål C-345/05Kommissionen mot Portugal. Det kan vidare noteras att inte mindre än åtta medlemsstater intevenerade till stöd för Portugal, däribland Sverige.
Det kan noteras att kommissionen i sin formella underrättelse inte hade åberopat artikel 31 i EES-avtalet, varför talan avvisades i denna del. Se mål C-38/10Kommissionen mot Portugalp. 14–18.
Vidare kan det kan noteras att frågan om en prövning av den ordning som gällde beskattning av bolagsmän, såtillvida att de beskattades omedelbart vid utflyttningen för orealiserade värdeökningar på andelar i bolag vid flytt av bolagets säte och verkliga ledning, avvisades. Kommissionen hade, enligt domstolen, inte visat med tillräcklig tydlighet vari hindret mot etableringsfriheten låg. Se punkterna 19–20 i domen.
Se för liknande prövning det ovan nämnda måletNational Grid Indussamt målen C-9/02Lasteyrieoch mål C-470/04Nm.fl., när det gäller omedelbar beskattning av latenta kapitalvinster för individer (s.k. OL-regler), Cejie, K., Utflyttningsbeskattning av kapitalökningar, 2010 s. 302–310.
Mål C-38/10Kommissionen mot Portugalp. 29. Se för motsvarande resonemang mål C-380/11DI. VI. Finanziaria di Diego della Valle & C. SapAp. 37.
I det första av utflyttningsmålen, mål C-38/10
Se punkt 32 i målet.
I målet framkommer att Portugal har ändrat sina regler, dock inte på vilket sätt. De nya reglerna gäller sedan den 1 januari 2010.
Någon egentlig rättfärdigandeprövning görs inte i målet utan EU-domstolen hänvisar i korthet till domen i National Grid Indus och konstaterar att det är en mindre ingripande åtgärd att ge ett bolag som flyttar sin verkliga ledning till en annan medlemsstat möjlighet att välja mellan att omedelbart betala skatten eller att använda sig av en uppskjuten betalning i kombination med ränta och andra administrativa åligganden.13 Denna möjlighet fanns inte i de regler som gällde vid tiden för utgången av den frist som angetts i det motiverade yttrandet och mot vilka EU-domstolen gjorde prövningen. Ett förbjudet hinder förelåg således.14
Se punkt 30 i målet.
När det däremot gällde beskattningen av ett fast driftställe när ett utländskt bolag upphörde med den aktuella verksamheten genom driftstället förelåg däremot inget hinder, eftersom en beskattning skedde i motsvarande situation när ett portugisiskt bolag upphörde att bedriva verksamhet via ett fast driftställe i Portugal.15
Mål C-380/11DI. VI. Finanziaria di Diego della Valle & C. SapA mot Adminstration des contributions en matiére d’impôts. Dom meddelades av domstolens fjärde avdelning den 6 september 2012.
Se mål C-380/11DI. VI. Finanziaria di Diego della Valle & C. SapAp. 29. Jämför Cejie, K., Utflyttning av bolag, SvSkT 2012/2 s. 161–188 avsnitt 2.2.2 med vidarehänvisningar.
I det andra utflyttningsmålet, mål C-380/11
Se exempelvis RÅ 2008 not 71, Cejie, K., Regeringsrättens tolkning och tillämpning av svenska utflyttningsskatteregler, SN 2008/9 s. 532–543 och Ståhl, K., Hur ska svenska domstolar hantera fördragsstridiga skatteregler, ERT Jubileumsnummer 2008 s. 123–132.
Målet DI. VI. kan ses som ett ytterligare stöd för att exempelvis de svenska regler som gällde fram till den 1 januari 2010 i 49 kap. IL om återföring av uppskovsbelopp till beskattning när den skattskyldige inte längre var kvalificerat skattskyldig i Sverige, utgjorde ett förbjudet hinder.18 Likheten med nu förevarande mål är att det i båda fallen handlar om att en redan beviljad förmån/fördel dras tillbaka på grund av att den skattskyldige flyttar från landet.
Jur. dr Katia Cejie är lektor i finansrätt vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet och är knuten till Stiftelsen Centrum för Skatterätt.
Docent Maria Hilling är verksam som forskare och lärare vid Juridiska fakulteten, Lunds universitet.