Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Pernilla Rendahl (pernilla.rendahl@jibs.hj.se). Litteratur kan skickas till Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Pernilla Rendahl, Box 1024, 551 11 Jönköping.
Axelius, Harald, Författningssamling i skatterätt 2012:1, Axelius förlag 2012, 300sidor
Lagsamlingen innehåller samtliga skatterättsliga lagar såsom inkomstskattelagen, lagar om fastighetsskatt, internationell beskattning, socialavgifter, mervärdesskatt, punktskatter, taxering, skattebetalning, och skattebrott. Sakregister och tabellöversikter återfinns i slutet av samlingen.
Ellerman, Paul, Employee Share Plans – International Legal and Tax Issues, andra upplagan, Globe Law and Business 2011, 392 sidor
Studien behandlar företags användning av personaloptioner och skattekonsekvenser för såväl företag som anställda. Gränsöverskridande frågeställningar belyses särskilt, främst genom landsspecifika kapitel omfattande exempelvis Italien, Sydafrika och Japan. Författare från 32 länder har medverkat till studien och den lämpar sig väl för rådgivare till eller anställda i exempelvis multinationella koncerner.
Forssén, Björn, Skattskyldighet för mervärdesskatt – en analys av 4 kap, 1 § mervärdesskattelagen, lic. avh. Örebro universitet, Jure 2011, 362 sidor
Boken är en licentiatavhandling som i första hand behandlar huruvida huvudregeln för bestämningen av skattesubjektet är EU-konform. Verksamhetsbegreppet och bestämningen av skatteobjektet är båda underliggande frågor som diskuteras inom ramen för studien. Fler följdfrågor berörs utöver nu nämnda av vilka kan nämnas kontrollproblem som uppstår till följd utav det allmänna skatteregistret eller momsregistret för beskattningsbara personer.
Fyhr, Karin, Lundén, Björn och Bokelund Svensson Ulf, Avdrag 2012 – Uppslagsbok för företag och privatpersoner, 17 upplagan, Björn Lundén Information 2011, 325 sidor
Boken är ett lexikon för den som arbetar med deklarationer under maj 2012 avseende såväl företag som privatpersoner. Inkluderat finns även exempel och praktiska tips för att ge vägledning om avdragsrättens begränsningar inom näringsverksamhet, tjänst och kapital.
Fyhr, Karin, Norrman, Thomas och Stuart Bouvin, Cecilia, Skattenyheter 2012, 17 upplagan, Björn Lundén Information 2011, 159 sidor
Boken tar upp skattenyheter för inkomståret 2012 och framåt. Även mervärdesskatteområdet omfattas. Boken ger en beskrivning som kan vara till nytta för den som snabbt vill uppdatera sina kunskaper på skatteområdet.
Leidhammar, Börje och Lindkvist, Gustav, Bevisprövning i mål om osanna fakturor – En skatte- och straffrättslig studie, Norstedts juridik 2011, 200 sidor
Boken behandlar bevisprövningen i skattemål där osanna fakturor förekommer. Inom ramen för frågeställningen ryms en jämförelse av bevisprövningen i brottmål och skattemål för att undersöka likheter och skillnader mellan sådana mål. Den riktar sig till såväl praktiskt som akademiskt verksamma med en skatterättslig eller straffrättslig inriktning.
Lundén, Björn och Lindblad, Jan, Ideella föreningar – Ekonomi, skatt och juridik, åttonde upplagan, Björn Lundén information 2011, 268 sidor
Boken är en praktisk handbok för personer som är aktiva i eller arbeter med en ideell förening. Den behandlar flertalet frågor som aktualisers genom föreningsformen. Utifrån ett skatterättsligt perspektiv belyses kortfattat redovisnings- och skatterättsliga frågor som kan aktualiseras i idella föreningar.
Sandberg Nilsson, Anna och Westfahl, Lena, Rätt Moms 2012, Sanoma utbildning 2012, 1000 sidor
Handboken och uppslagsboken innehåller råd och anvisningar för såväl nationell som internationell handel. Det finns ett stort antal sökord för att hitta rätt i alfabetisk ordning och boken lämpar sig väl för den som vill hitta rätt bland de mervärdesskatterättsliga reglerna.
Jur. dr Pernilla Rendahl är universitetslektor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.