Niclas Virin har under lång tid argumenterat för ett borttagande av bolagsskatten. Om vi inte hade det statsfinansiella läget att tänka på skulle det naturligtvis kunna vara ett alternativ för att minska den rekordhöga ägarskatten (bolagsskatt + kapitalskatt) i Sverige.
Även om ägarskatten inte skulle höjas i det läget (vilket är osannolikt) skulle orättvisan mellan svenska och utländska ägare bestå. Det är nämligen inte så – som Niclas Virin antyder – att jag vill införa ”skyddstullar” för svenskt kapital. Verkligheten är ju den motsatta dvs. att flertalet utländska ägare – och många svenska institutioner – har 0 % i ägarskatt medan svenska privatpersoner i normalfallet har 30 % i skatt. Detta är förmodligen huvudorsaken till att det svenska hushållsägandet på börsen gått från drygt 60 % till drygt 10 % på 50 år.
Jag vill ha mer – och inte mindre – direktägande på börsen eftersom jag tror att privata ägare utgör en starkare motvikt mot företagsledningar och styrelser än institutioner. Vi hade nog haft färre skandaler i delar av näringslivet om det privata ägandet varit större.
Det andra stora problemet med Virins förslag är hur skattebaser fungerar. Varu- och tjänsteproducerande bolag finns i ett land av skäl som inte har så mycket med skatter att göra. Finansiella bolag däremot är ytterst flyttbelägna och jag argumenterade också i min artikel för en kraftig bolagsskattesänkning på denna typ av verksamhet. Den skulle säkert bli minst självfinansierande dessutom.
Ägarkollektivet är också en ganska flyktig skattebas. En högre ägarskatt som med stor säkerhet skulle kompensera hela eller delar av en stor bolagsskattesänkning skulle kunna kraftigt reducera skattebasen. Det är oändligt mycket enklare för en privatperson att flytta utomlands än vad det är för ett bolag (exkl. finansiella sådana) med all personal och ibland utrustning m.m.
Därför vidhåller jag min uppfattning att den svenska bolagsskatten (om inte andra EU-länder kraftigt sänker sina bolagsskatter) är OK sånär som på flyttbenägna finansiella bolag. Däremot är jag djupt orolig över att den privata ägarskatten på 30 % (OECD-snittet är 17 %) successivt kommer att fortsätta minska det privata ägandet på börsen och därmed ytterligare försvaga ägarrollen gentemot företagsledningarna. Dessutom riskerar vi att få en allt större utflyttning av privatpersoner till lågskatteländer, vilket inte bara minskar skattebasen i Sverige utan även satsningen på nya affärsidéer och nya företag. Effekten av ett återinförande av förmögenhetsskatten vågar jag inte ens tänka på.
Rune Andersson Ordförande Mellby Gård AB