I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.
Bakker, Anuschka & Kloosterhof, Sander (red.), Tax Risk Management: From Risk to Opportunity. IBFD, 2010, 498 sidor.
Tax Risk Management är en praktisk handledning som vänder sig till alla som arbetar i näringslivet. Boken ger en ökad förståelse för skatterisker och hur dessa hanteras på ett effektivt sätt. Boken innehåller dessutom särskilda kapitel för olika länder.
Brockert, Mats & Nilsson, Peter, Bokslut och deklaration A–Ö: sambandet mellan redovisning och beskattning. Norstedts Juridik, 2 upplagan, 2010, 732 sidor.
Handbokens syfte är att ge en djupare beskrivning av områden som är särskilt efterfrågade och endast finns överskådligt beskriven i annan litteratur. Boken innehåller många exempel som visar vilka redovisningskonton som används och hur posten redovisas i deklarationen. Avsnitten om aktieägartillskott och byte av redovisningsprinciper har utökats i denna upplaga.
Lundén, Björn, Aktiebolag. Skatt, ekonomi och juridik. Björn Lundén Information, 18 upplagan, 2010, 447 sidor.
Denna bok sammanställer sådan aktiebolagsrätt och skatterätt som är av betydelse för mindre aktiebolag. Den nya upplagan är uppdaterad med hänsyn till rättsläget i januari 2010.
Lundén, Björn & Svensson, Ulf, Deklarationsteknik 2010 – näringsverksamhet, tjänst och kapital. Björn Lundén Information, 17 upplagan, 2010, 424 sidor.
Deklarationsteknik är en handledning för deklarationen och boken går igenom alla blanketter som hör till de tre inkomstslagen näringsverksamhet, kapital och tjänst.
Friis Cassøe, Jan & Frydendahl Iversen, Mille, COSO ERM’s teoretiske forudsætninger – en analyse og konsekvensvurdering. Thomson Reuters Professional, 2009, 146 sidor.
Inom ekonomistyrning och revision är riskbedömning och intern kontroll nyckelord. Ett ramverk inom detta område är amerikanska COSO Enterprise Risk Management. I denna avhandling företas en kritisk undersökning av de teoretiska förutsättningarna för COSO-ERM för att ge en djupare förståelse av under vilka förutsättningar ramverket kan användas och vilka begränsningar som finns.
Füchsel, Kim, m.fl., Revisor – regulering & rapportering. Thomson Reuters Professional, 2010, 412 sidor.
Boken behandlar det regelverk som gäller för danska revisorer och beskriver de krav som ställs på revisorernas rapportering. Denna andra utgåva har uppdaterats med lagstiftning till och med utgången av år 2009 och med de senaste standarderna från IAASB.
Isenbaert, Mathieu, EC Law and the Sovereignty of the Member States in Direct Taxation. IBFD, 2010, 904 sidor.
Denna doktorsavhandling innehåller en omfattande analys av EU-domstolens rättspraxis angående direkt beskattning. Fallen kategoriseras utifrån om en analys som baserades på diskriminering – eller restriktion – tillämpades av EU-domstolen. I avhandlingen analyseras även vilken betydelse begreppet suveränitet har inom EU.
Rabe, Gunnar & Hellenius, Richard, Det svenska skattesystemet. Norstedts Juridik, 23 upplagan, 2010, 528 sidor.
I boken behandlas individbeskattning, företagsbeskattning och taxeringsförfarandet. Tyngdpunkten har lagts på de materiella reglerna, men även förfaranderegler och uppbördsregler avhandlas i boken. Nya rättsfall och de lagändringar som har beslutats under år 2009 finns med i denna upplaga.
Steffensen, Henrik, m.fl., Bogføringsloven og Mindstekravsbekendtgørelserne – en lovkommentar. Thomson Reuters Professional, 2010, 421 sidor.
Denna bok behandlar den danska bogføringsloven och de danska mindstekravsbekendtgørelserne. Boken är uppdelad i tre delar. I den första delen lämnas en ämnesmässig inledning till reglerna. I den andra delen kommenteras bestämmelserna i bogføringsloven. Den tredje delen innehåller kommentarer till mindstekravsbekendtgørelserne.
Jur. kand. Anna Romby är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet och knuten till stiftelsen Centrum för Skatterätt.