2010 års uppdatering av OECD:s modellavtal, riktlinjer för internprissättning och rapport om vinstfördelning till fasta driftställen antogs den 22 juli i år.
Uppdatering av OECD:s modellavtal
Ett utkast till 2010 års uppdatering av OECD:s modellavtal släpptes i maj i år till såväl OECD-medlemmar som icke-medlemmar för kommentarer. Den 22 juni antog OECD:s skattekommitté (the OECD Committee on Fiscal Affairs) en slutlig version av uppdateringen som därefter godkändes av rådet den 22 juli.
En av de viktigaste förändringar som följer av 2010 års uppdatering är att texten i artikel 7 (business profits; inkomst av rörelse) i modellavtalet har ersatts.1 Den nya texten inkorporerar de slutsatser som framgår av OECD:s rapport om vinstfördelning till fasta driftställen.2 I artikelns tredje stycke fastställs att då en stat justerar vinstfördelningen ska fördelningen justeras i motsvarande mån i den andra staten för att vinsterna inte ska bli föremål för dubbelbeskattning. Även kommentaren till artikel 7 har utvidgats och ger nu ökad vägledning för tillämpningen av den s.k. armlängdsprincipen samt ett antal exempel för att visa hur artikeln ska tolkas och hur dubbelbeskattning ska undvikas. I sammanhanget kan nämnas att 2010 års uppdatering av OECD:s rapport om vinstfördelning till fasta driftställen inte innehåller några väsentliga materiella förändringar jämfört med den ursprungliga rapporten från 20083.
Uppdateringen inbegriper även nya kommentarer till artikel 1 (persons covered; personer på vilka avtalet tillämpas). Exempelvis har nya avsnitt lagts till avseende avtalsförmåner för stater och statligt ägda enheter (t.ex. centralbanker) samt för s.k. collective investment vehicles.
Vidare har modellavtalet kompletterats med kommentarer angående avtalsfrågor relaterade till vanliga transaktioner inom telekommunikation. I kommentaren till artikel 5 (permanent establishment; fast driftställe) behandlas bl.a. frågor om huruvida fast driftställe kan föreligga då satelliter används, vid s.k. roaming-avtal samt då kommunikation eller transport sker genom kablar eller rör under vatten.
Kommentaren till artikel 15 (income from employment; enskild tjänst) har dessutom utvecklats ifråga om situationer då personer är korttidsanställda utomlands och ett antal exempel har lagts till. Vidare omfattar uppdateringen ett flertal ändringar avseende olika länders observationer, reservationer och positioner i förhållande till OECD:s modellavtal; exempelvis har samtliga reservationer och positioner mot den internationella principen om informationsutbyte som finns inkorporerad i artikel 26 tagits bort.
OECD har publicerat en reviderad och förkortad version av modellavtalet och dess kommentar utifrån 2010 års uppdatering.4
Mika Persson är verksam vid Ernst & Youngs avdelning för internationell företagsbeskattning.
Föreslagna ändringar i OECD:s modellavtal har tidigare kommenterats i Skattenytt nr 3/2010 och 7-8/2010.
OECD,Report on the Attribution of Profits to Permanent Establishments, 22 July 2010(2010).
OECD,Report on the Attribution of Profits to Permanent Establishments, 17 July 2008(2008).
OECD,Model Tax Convention on Income and on Capital – Condensed Version, 22 July 2010(2010).
Nya riktlinjer avseende internprissättning
OECD publicerade den 22 juli 2010 omfattande ändringar i riktlinjerna avseende internprissättning.5 Dels har kapitel I–III reviderats6, dels har ett nytt kapitel, IX, utarbetats7.
Ändringarna i kapitel I–III är omfattande och bygger till största del på ett utkast från september 20098. De största förändringarna jämfört med riktlinjerna från 1995–1998 inbegriper följande:
OECD:s uttryckliga preferens för de tre s.k. traditionella transaktionsbaserade metoderna (marknadsprismetoden, återförsäljningsprismetoden och kostnadsplusmetoden) framför de s.k. transaktionsbaserade vinstmetoderna (vinstfördelningsmetoden och nettomarginalmetoden) har ersatts av införandet av principen om att välja den lämpligaste metoden för transaktionen ifråga (”most appropriate method to the circumstances of the case”). De transaktionsbaserade vinstmetoderna ska således inte längre betraktas som en sista utväg vid bestämmandet av ett marknadsmässigt pris. Preferensen för de traditionella transaktionsbaserade metoderna kvarstår dock i de fall flera metoder kan appliceras med samma tillförlitlighet.
I praktiken torde detta få relativt liten betydelse för multinationella företag då de transaktionsbaserade vinstmetoderna redan idag används frekvent. Internprissättningsdokumentationen kan dock i vissa fall behöva uppdateras för att återspegla att man valt den mest lämpliga metoden för transaktionen ifråga.
De nya riktlinjerna betonar vikten av jämförbarhet, såväl när det gäller val av internprissättningsmetod som ifråga om identifiering av jämförbara transaktioner. Ett nytt kapitel har utarbetats avseende jämförbarhetsanalyser (kapitel III), innehållande vägledning avseende utförandet av sådana analyser. OECD betonar att kvalitet går före kvantitet i dessa sammanhang. Det är således bättre att identifiera ett fåtal relevanta jämförelseobjekt än att uppvisa många jämförelseobjekt baserat på en alltför standardiserad analys. Med anledning av detta kan det finnas anledning att se över gamla jämförbarhetsanalyser.
Ytterligare vägledning har infogats avseende användandet av de transaktionsbaserade vinstmetoderna (vinstfördelningsmetoden och nettomarginalmetoden).
Nästa nummer av Skattenytt kommer att innehålla en redogörelse för det nya kapitlet IX, som behandlar internprissättningsfrågor vid omstruktureringar.
Olov Persson är verksam vid Ernst & Youngs avdelning för transfer pricing.
OECD,Transfer Pricing Guidelines for Multinational Enterprises and Tax Administrations(1995–1998).
OECD,Review of Comparability and of Profit Methods: Revision of Chapters I–III of the Transfer Pricing Guidelines, 22 July 2010(2010).
OECD,Report on the Transfer Pricing Aspects of Business Restructurings – Chapter IX of the Transfer Pricing Guidelines, 22 July 2010(2010).
OECD,Proposed Revision of Chapters I–III of the Transfer Pricing Guidelines, 9th September 2009–9th January 2010(2009).