I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.
Baekkevold, Arne m.fl., Inkomstskatt – En lagkommentar. Thomson Reuters Professional, 2010, 1488 sidor.
Boken innehåller en djup kommentar till de lagar som i huvudsak reglerar inkomstskatten.
Dourado, Ana Paula (red.), Separation of Powers in Tax Law. IBFD, 2010, 283 sidor.
Boken är baserad på det årliga mötet för European Association of Tax Law Professors (EATLP) som hölls i Santiago de Compostela den 4–6 juni år 2009. Boken behandlar bland annat giltighet i skatterätten och förhållandet mellan skatteförvaltningen och de nationella skattedomstolarna. Boken innehåller dessutom landrapporter.
Forssén, Björn & Kellgren, Jan, Momsskyldighet i särskilda fall: handelsbolag, enkla bolag, konkursbon, dödsbon och förmedlare m.fl. – En problematisering av sjätte kapitlet mervärdesskattelagen med förslag de lege ferenda. Jure, 2010, 90 sidor.
Reglerna om skattskyldighet i särskilda fall i sjätte kapitlet mervärdesskattelagen är på flera sätt problematiska. I boken undersöks dessa reglers förhållande till bestämmelser som har införts i mervärdesskattelagen efter Sveriges inträde i EU. Dessutom görs en genomgång av reglernas förhållande till den nya kommissionslagen från 2009 och till annan relevant lagstiftning, bland annat bokföringslagen. En viktig beståndsdel i boken är diskussionen de lege ferenda. Exempel på frågor som diskuteras är om det över huvud taget finns någon anledning att ha kvar de särskilda reglerna i sjätte kapitlet mervärdesskattelagen.
Gutiérrez P, Carlos m.fl. (red.), Global Tax Handbook Set. IBFD, 2010, 1818 sidor.
Global Tax Handbook Set består av Global Corporate Tax Handbook och Global Individual Tax Handbook. Varje volym omfattar 97 skattejurisdiktioner och titlarna kompletterar varandra för att kunna ge läsaren en helhetsbild av skattesystemet i varje land. Dessutom lämnas en detaljerad översikt över företagsbeskattningen inom EU.
Lang, Michael, Introduction to the Law of Double Tax Conventions. IBFD och Linde Verlag, 2010, 224 sidor.
Denna bok ger en introduktion till dubbelbeskattningsavtalsrätten och riktar sig främst till studenter, men är av värde även för skatteexperter. Problemet med dubbelbeskattning, staternas praxis vid ingående av dubbelbeskattningsavtal och avtalens effekter, tolkningen av avtalen och missbruk diskuteras i boken. Alla bestämmelser i OECD:s och FN:s modellavtal analyseras också.
Leidhammar, Börje & Lindkvist, Gustav, Bevisprövning i mål om genomsyn. Norstedts Juridik, 2010, 341 sidor.
Civilrättens betydelse för skatterätten är föremål för debatt. Frågan är om civilrätten ska ha genomslag i skatterätten eller om skattemässigt avvikande bedömningar får göras, så kallad genomsyn. Boken behandlar bevisprövning i mål om genomsyn vid ordinarie taxering, eftertaxering, skattetillägg, uppbörd och förhandsbesked. En fråga är om det föreligger skillnader i bevisprövningen mellan dessa olika måltyper. Andra frågor som behandlas i boken är på vem bevisbördan är placerad, vilket beviskrav som tillämpas och hur bevisvärderingen går till.
Nelson, Maria, Utflyttning av aktiebolag – en analys i ljuset av den internationella skatterätten och EU-rätten. Mercurius, 2010, 893 sidor.
I boken analyseras skattekonsekvenserna av att svenska aktiebolag flyttar sin hemvist till utlandet. Analysen bygger på svensk skatterätt, EU-skatterätt och internationella jämförelser. Exempel på frågor som behandlas i studien är vad uttrycken platsen för den verkliga ledningen och hemvist innebär.
Rabe, Gunnar (red.), Skattelagstiftning 10:2. Norstedts Juridik, 2010, 991 sidor.
Jur. kand. Anna Romby är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet och knuten till stiftelsen Centrum för Skatterätt.