Rättstillämpningen rörande medhjälp till skattebrott i näringsverksamhet närmar sig ett sorts kollektivt ansvar, där de inblandades konkreta handlande får mindre betydelse. Domstolarna resonerar kring deltagandet i ”verksamheten” istället för det faktiska handlandet, och uttrycket främja i 23 kap. 4 § BrB har fått en vidsträckt tolkning. Artikeln behandlar medhjälparansvaret vid dessa brottstyper och redogör för rättstillämpningen från en kritisk synpunkt.
1 Inledning
I ett rättsfall som gällde skattebrott i form av utbetalning av svarta löner uttalade domstolen beträffande de som åtalats för medhjälp till brotten att ”i den mån de hjälpt [gärningsmannen] att bedriva verksamheten – utöver vad som ingår i normala arbetsuppgifter för en anställd arbetare – är de ... att betrakta som medhjälpare till honom” (min kursivering).1 Uttalandet ger upphov till en hel del frågor. Vad innebär det egentligen att främja ett skattebrott? Är det verkligen tillräckligt att den tilltalade på något sätt hjälp till med ”verksamheten” för att denne ska anses som medhjälpare, och hur skiljer man i så fall mellan straffritt och straffbart deltagande i verksamheten?
När brott begås systematiskt inom en i övrigt legal verksamhet uppstår särskilda problem som inte gör sig lika starkt gällande annars, inte minst när det gäller systematiskt begångna skattebrott i näringsverksamhet. Det är i regel fråga om ett stort antal inblandade personer som alla har sin mer eller mindre nödvändiga roll i brottsplanen, och huvudmännen bakom brotten döljs bakom s.k. målvakter och andra hjälpredor. Frågan om medhjälparnas ansvar är praktiskt betydelsefull eftersom skattebrottets konstruktion begränsar kretsen av potentiella gärningsmän, och betydligt fler personer åtalas och döms för medhjälp än för brott i gärningsmannaskap i skattebrottshärvor.
Brottsuppläggen i dessa verksamheter varierar med tiden. För ett årtionde sedan var åklagare runt om i landet fullt sysselsatta med de s.k. momskarusellerna, medan det idag är osanna fakturor och maskerade underentreprenörer som är vanligast förekommande. Högsta domstolen har inte tagit upp medhjälparfrågan i dessa situationer till prövning, även om möjlighet har funnits.2 Underrättspraxis är däremot omfattande, men dessvärre både tvetydig och anmärkningsvärd. Ett prejudikat från HD vore därför önskvärt för att klargöra rättsläget. Det är enligt min mening knappast självklart att alla som på ett eller annat sätt varit inblandade i den brottsliga ”verksamheten” därmed också är att straffrättsligt betrakta som medhjälpare till skattebrottet.
Se Stockholms tingsrätts dom 1998-10-21, B 2337-98 s. 30.
Se ex. Svea hovrätts dom 1999-01-19, B 2425-98, som överklagades till HD. Riksåklagaren fann dock inga skäl till prövningstillstånd, och HD tog beklagligt nog inte upp målet till prövning.
2 Skattebrott med osanna fakturor som affärsidé
Det nyligen nämnda upplägget med osanna fakturor går till så att kundföretaget beställer en faktura från fakturabolaget – det sistnämnda används uteslutande i syfte att förverkliga brottsplanen och bedriver i realiteten inte någon verksamhet. Fakturan upprättas och tillställs kundföretaget, och betalas till fakturabolagets konto. Någon (vanligtvis målvakten) tar ut det inbetalda beloppet kontant, varefter pengarna, efter ev. avdrag för de inblandades ersättning, återbetalas till företrädaren för kundföretaget. Genom förfarandet har det sistnämnda fått tillgång till kontanter utanför bokföringen som kan användas antingen för företrädarens egen del eller för utbetalning av svarta löner. Skattebrott begås beträffande både moms och arbetsgivaravgifter. Dessutom begås andra brott avseende arbetstagarnas skatt, som dock är av mindre betydelse i sammanhanget.
Skattebrottslagens 2 § stadgar straff för oriktigt uppgiftslämnande, och skattebrottet är således konstruerat som ett redovisningsbrott. Det är inte de ”svarta pengarna” som sådana som är föremål för kriminalisering, utan lämnandet av oriktiga uppgifter. Vidare är skattebrottet ett farebrott och inte ett avhändandebrott – brottet begås då oriktiga uppgifter har lämnats och huruvida skatt eller avgift faktiskt undandras det allmänna har ingen betydelse. Brottet är fullbordat då den oriktiga uppgiften lämnas eller, beträffande underlåtenhet att lämna deklaration, då tidpunkten för inlämnandet inträder utan att denna skyldighet fullgjorts. När det gäller ”bluffakturaupplägget” fullbordas brottet således när den månatliga deklarationen lämnas (eller skulle ha lämnats) in,3 vilket innebär att de olika åtgärder som vidtas i samband med brottet (fakturaupprättande, penningtransaktioner, kontantuttag osv.) sker före fullbordanstidpunkten.
Moms redovisas normalt i mitten av den andra månaden efter den månad deklarationen avser, och övriga pålagor redovisas normalt första månaden efter. Se 10 kap. 18 § Skattebetalningslagen.
3 Medhjälp till skattebrott
3.1 Relationen mellan medverkansobjektet och innebörden av ”främja”
Den som medverkar till ett brott måste enligt 23 kap. 4 § BrB främja en ”viss gärning” som utförs, vilket innebär att det krävs något att medverka till – ett medverkansobjekt – för att ansvar för medhjälp ska bli aktuellt. Medverkansobjektet består av den konkreta handling eller underlåtenhet som utgör brottet,4 eller, med Strahls ord, ”vad i det särskilda fallet föreligger till bedömning”.5 Att avgränsa denna tilldragelse är av avgörande betydelse vid bedömningen av huruvida ett handlande utgör medhjälp, eftersom definitionen av huvudgärningen påverkar bedömningen av vad som utgör ett främjande.6 Enligt Strahl utgör vad som än verksamt bidragit till att den konkreta tilldragelsen blev sådan den blev ett främjande av brottet.7 Handlandet måste ingå som en av orsakerna till skeendet sådant det blev, och med denna definition av främjande måste det först konstateras vad tilldragelsen består av. Denna utgörs uppenbarligen av något mer än bara den otillåtna gärningen (”lämna oriktig uppgift”), men samtidigt kan inte allt som försiggår i anslutning till denna utan vidare anses ingå i det skeende som konstituerar brottet. När det gäller ”bluffakturaupplägget” begås brottet genom att använda fakturabolag till utfärdande av osanna fakturor, vilket frigör kontanter som används till löneutbetalningar, och på så sätt utelämnas i deklarationen uppgifter hänförliga till dessa löneutbetalningar samt lämnas oriktiga uppgifter om moms hänförlig till fakturorna. Detta är i princip det konkreta skeende som konstituerar skattebrottet, och som enligt min mening utgör utgångspunkten för det medverkansobjekt som kan främjas. Naturligtvis kan dock skeendet i det konkreta fallet avvika från denna ”mall”, men att ge medverkansobjektet en alltför vid innebörd skulle medföra att bedömningen redan från början utgår från någon slags verksamhetsbild, vilket vore mindre önskvärt.8
Jareborg, Nils, Allmän kriminalrätt, Uppsala 2001 s. 403.
Strahl, Ivar, Allmän straffrätt i vad angår brotten, Stockholm 1976 s. 247.
Det bör påpekas att redogörelsen främst tar sikte på fysiskt främjande. Psykisk medhjälp föreligger när handlandet påverkar gärningsmannen i brottsfrämjande riktning, dvs. styrker honom i hans uppsåt eller på annat sätt uppmuntrar honom (se SOU 1944:69 s. 91). Utgången i det klassiska fallet med rocken (NJA 1963 s. 574) kan förmodligen förklaras av att gärningsmannen genom medhjälparens handlande styrktes i sitt uppsåt (jfr Jareborg (not 5) s. 407). Jag har svårt att se att ett fysiskt främjande (med Strahls tolkning) skulle ha förelegat.
Strahl (not 6) s. 252.
Ett rättsfall som tydliggör betydelsen av att avgränsa det skeende som tilldragelsen utgörs av är NJA 1984 s. 922, där HD frikände en av de åtalade medhjälparna på grund av att denne ”i så hög grad stått utanför det händelseförlopp som innefattade den av [gärningsmännen] förövade misshandeln” att han inte kunde anses ha främjat brottet.
3.2 Medhjälp i flera led
I avancerade skattebrottsupplägg med ett stort antal personer inblandade är det inte ovanligt att medhjälpen sker i flera led, där gärningsmannen delegerar uppgifter till underordnade, som i sin tur anlitar hjälpredor till utförandet av diverse mer eller mindre betydande handlingar. En fråga som uppkommer är om det för straffansvar är tillräckligt att ett agerande endast främjar en annan medhjälpares handlande utan att samtidigt främja huvudgärningen.
Både Jareborg och Strahl hävdar att ”medverkan till medverkan” är straffbart, men vad som närmare menas med detta framkommer inte.9 Resonemanget utvecklas dock något av Wennberg då hon kritiserar utgången i fallet NJA 2002 s. 489. Endast främjande av viss gärning är belagt med straff, och därför anser hon medhjälp till medhjälp straffritt.10 Jag är benägen att hålla med Wennberg; medverkansbestämmelsen innehåller inga brottsbeskrivningar, och det bör därför krävas ett medverkansobjekt som uppfyller rekvisiten i ett annat straffbud, vilket en handling som endast utgör ett främjande av annans otillåtna gärning inte gör.11
Se Jareborg (not 5) s. 398 och Strahl (not 6) s. 262.
Se Wennberg, Suzanne, Från Malexander till Sambandscentralen – fördelar och farhågor med dömande i medgärningsmannaskap respektive medfrämjandeskap, JT 2002-2003 s. 609.
Jfr Svea hovrätts dom 2005-08-03, B 4648-05, där den tilltalade invände att hans handlande utgjort straffri medhjälp till medhjälp. HovR ansåg dock att den påstådde mellanliggande medhjälparen gjort sig skyldig till brott i gärningsmannaskap, och därför kunde invändningen inte vinna bifall. Formuleringen tyder dock på att det inte duger med att en medhjälpshandling endast främjar annan medhjälpares handlande, utan det är huvudgärningen som ska främjas. Jfr även NJA 1984 s. 922 (not 14), som också kan anföras till stöd för denna ståndpunkt.
4 Tillämpningen i praxis
Publicerade domar gällande medhjälp till skattebrott i näringsverksamhet saknas i princip, men opublicerade underrättsdomar finns det desto fler av. Upplägget med osanna fakturor och maskerade underentreprenörer är mycket vanligt förekommande, men domstolarnas resonemang är ofta svårtolkade och inte helt invändningsfria. Ofta talas det i svävande ordalag om den tilltalades medverkan i ”den brottsliga verksamheten”, ”det brottsliga upplägget” eller bara ”verksamheten”, och det är många gånger svårt att utläsa vad som egentligen läggs var och en till last.12 Det händer även att åklagaren utformar gärningsbeskrivningen i liknande termer.13 Ofta för domstolen mer eller mindre vidlyftiga resonemang om uppsåtsfrågan, för att sedan kort konstatera att den tilltalade ”därmed” är att döma för medhjälp i enlighet med åklagarens gärningspåstående.14 Resonemang kring vad som objektivt sett utgör straffbar medhjälp förs sällan. Tolkningen försvåras ytterligare av att det ofta görs någon slags helhetsbedömning av allt vad den tilltalade påstås ha gjort, vilket i regel innefattar medhjälp till både skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Det går i dessa fall inte att utläsa vad som främjat vilken huvudgärning.
Se ex. den i inledningen nämnda Stockholms tingsrätts dom 1998-10-21, B 2337 s. 31, där tingsrätten drar gränsen för straffbar medhjälp på ”verksamhetsnivå”, och Svea hovrätts dom 2006-04-21, B 6122-05 s. 27, där HovR anser att den tilltalade ”främjat verksamheten” i bolaget ”enligt det brottsliga upplägget”. Ett annat exempel på fall där det är svårt att utläsa vad de medverkande fälls till ansvar för är Norrköpings tingsrätts dom 2005-01-26, B 350-02 och 3173-03, se s. 128 ff.
Se ex. Stockholms tingsrätts dom 2002-02-15, B 7265-00, åtalspunkterna 19 och 20.
Se ex. föregående nots rättsfall, s. 101 f., Stockholms tingsrätts dom 2005-07-25, B 11680-05 s. 96 ff. och Svea hovrätts dom 1999-01-19, B 2425-98 s. 33.
4.1 Fakturabolag och fakturahantering
Det råder ingen tvekan om att såväl upprättande som betalande av osann faktura enligt praxis utgör straffbar medhjälp till skattebrottet.15 Fakturaupprättandet och pengatransaktionen utgör ett centralt moment i huvudgärningens utförande och den som är gärningsmannen behjälplig med detta måste anses främja brottet.
Mera tveksam är den situation som förelåg i ett fall från Svea hovrätt, där en person dömdes för medhjälp för att i egenskap av företrädare för ett bolag ha tillhandahållit lokal och dator för framställande av osanna fakturor.16 Bolaget i fråga var ett av de två kundföretag fallet rörde, och fakturor till båda dessa hade upprättats i lokalen. Den tilltalade ansågs därmed ha ”främjat verksamheten” i det andra bolaget. För egen del har jag svårt att se hur endast tillhandahållandet av lokal och dator för framställande av fakturor kan anses ha verksamt bidragit till det skeende som utgör tilldragelsen. Att handlandet främjar fakturaupprättarens handlande har ingen betydelse, så länge det inte samtidigt kan anses främja huvudgärningen bestående i det oriktiga uppgiftslämnandet.
En fråga som i rättstillämpningen verkar vara föremål för delade meningar är huruvida att endast ställa fakturabolaget till förfogande för den osanna faktureringen kan anses utgöra medhjälp till skattebrott, dvs. i princip att ställa upp som målvakt för ett fakturabolag. I ett fall från Stockholms tingsrätt ogillades åtalet för medhjälp bestående i att ställa upp på att företräda fakturabolaget.17 Vid Södra Roslags tingsrätt har dock dömts för medhjälp när en person låtit gärningsmannen vid fakturering utnyttja bolagets firmanamn.18 Hovrätten ändrade inte denna bedömning,19 som enligt min mening är riktig. Fakturabolagsanvändandet är en viktig del i det skeende som utgör huvudgärningen, och den som ställer sitt bolag till förfogande för falsk fakturering måste anses ha bidragit till detta.
Se ex. Svea hovrätts dom 2003-12-10, B 3541-02, hovrättens för Västra Sverige dom 2005-08-29, B 2232-05, Göta hovrätts dom 2005-12-05, B 281-05 och (beträffande betalning av faktura) Svea hovrätts dom 2006-04-21, B 6122-05.
Svea hovrätts dom 2006-04-21, B 6122-05.
Stockholms tingsrätts dom 2006-03-16, B 29152-05, åtalspunkt 10.
Södra Roslags tingsrätts dom 2002-04-24, B 3250-00.
Svea hovrätts dom 2003-02-11, B 5658-02.
4.2 Bankkonto- och kontanthantering
Att ställa upp med konto för transaktioner i dessa brottsupplägg har i ett flertal fall ansetts som medhjälp till skattebrottet, även då personen i fråga upplåter sitt personliga konto.20 Bedömningen är enligt min mening riktig; tilldragelsen utgörs av det konkreta skeende som inträffat, och även om ytterligare transaktioner företas efter överföringen till fakturabolagets konto måste dessa anses ingå i det händelseförlopp till vilket medverkan kan ske.
När det gäller hantering av kontanter är rättsläget oklart. En praktiskt betydelsefull grupp av hjälpredor är ”penningbäraren”, varmed menas den som tar ut betalningen för fakturorna och återför medlen till kundföretaget. Trots att denna situation uppkommer i praktiskt taget varje fall är praxis inte enhetlig. Svea hovrätt har ett flertal gånger dömt penningbärare för medhjälp,21 medan hovrätten för Västra Sverige har ansett agerandet otillräckligt för att utgöra ett främjande.22 I det sistnämnda fallet uttalar HovR att det måste föreligga ”ett visst samband” mellan medverkansgärningen och huvudbrottet, och att sambandet mellan uttagen och skattebrotten i kundföretaget i detta hänseende är för svagt, i vart fall när det inte visats att de tilltalade känt till faktureringen. Man kan undra vad HovR menar med detta uttalande. Kravet på främjande måste visserligen anses innefatta någon slags koppling till huvudgärningen, men att försöka avgränsa ansvaret efter hur stark denna koppling är blir mindre lyckat. Det kan också ifrågasättas vilken skillnaden hade blivit om de tilltalade känt till faktureringen. Förmodligen menar domstolen att de då i egenskap av målvakter för fakturabolag objektivt främjat skattebrottet. Någon annan tolkning kan jag inte förorda, eftersom uppsåtsfrågan knappast kan få betydelse för vad som anses utgöra ett främjande. För egen del förespråkar jag den tolkning Svea hovrätt gjort i detta hänseende, eftersom penningbärarens agerande måste anses ingå som orsak till den ovan beskrivna tilldragelsen.23
Mera diskutabel är utgången i ett fall från Stockholms tingsrätt, där att skjutsa runt penningbäraren vid dennes utförande av sitt uppdrag verkar ha ansetts främja skattebrottet.24 Enligt min mening kan detta handlande på sin höjd anses som straffri medhjälp till medhjälp. Det är penningbärarens agerande som ingår som orsak till det händelseförlopp som utgör det oriktiga uppgiftslämnandet, och som således främjar skattebrottet. Att skjutsa penningbäraren vid utförandet av dessa åtgärder främjar säkert dennes förehavande, men knappast gärningsmannens oriktiga uppgiftslämnande.
I vissa fall verkar det inte helt klarlagt vad den tilltalade egentligen har gjort, och det har då hänt att domstolen har formulerat domskälen i stil med att denne har ”medverkat” till att pengar återförs till kundföretagen.25 En sådan formulering kan inte anses helt godtagbar. Att penningbärandet ingår i tilldragelsen innebär inte att alla som ”medverkat” till detta är att döma för medhjälp. Chauffören i det föregående exemplet kan säkert anses ha medverkat till återförandet av medlen, men har likväl inte främjat skattebrottet. Det är kort sagt en betydande skillnad mellan att medverka till återförandet av pengar och att medverka till det oriktiga uppgiftslämnandet.
Se ex. Stockholms tingsrätts dom 2006-03-16, B 29152-05 och Svea hovrätts dom 2006-04-11, B 5629-04.
Se ex. Svea hovrätts domar 2003-12-10, B 3541-02, 2006-04-21, B 6122-05 och 2006-03-15, B 6396-04.
Hovrättens för Västra Sverige dom 2005-08-29, B 2232-05.
Det bör nämnas att penningbäraren förutom medhjälp till skattebrott kan göra sig skyldig till penninghäleri med osant intygande som förbrott, om fakturautställaren tar ersättning för sin medverkan och penningbäraren medverkar till att denne kan tillgodogöra sig dessa medel, se NJA 2005 s. 833.
Se Stockholms tingsrätts dom 2006-03-16, B 29152-05, s. 67. Domen är överklagad.
Se ex. Stockholms tingsrätts dom 2005-07-25, B 11680-05 s. 110.
4.3 Arbetsledning och löneadministration
Det är något oklart om endast arbetsledning i bemärkelsen handhavande av den (åtminstone delvis) svarta arbetskraften är tillräckligt för ansvar för medhjälp till skattebrottet. Både Stockholms tingsrätt och, i ett senare fall, Svea hovrätt har ansett arbetsledning i sig otillräckligt för att ett främjande ska anses föreligga.26 Gotlands tingsrätt har dock dömt för medhjälp bestående i att ”hantera och avlöna svart arbetskraft”, och hovrätten delade denna bedömning.27 I ett senare fall från Stockholms tingsrätt åtalades en person för att bl.a. ha värvat och handhaft den svarta arbetskraften, och TR dömde den tilltalade ”enligt åtalet”.28 För egen del har jag svårt att se hur hanterandet av svart arbetskraft kan anses främja det oriktiga uppgiftslämnandet i deklarationen. Skattebrottet är ett redovisningsbrott, och varken de ”svarta pengarna” eller den svarta arbetskraften är av betydelse för den straffbelagda gärningen. Att hantera arbetskraften kan knappast anses ingå som en av orsakerna till tilldragelsen, och det får antas att Svea hovrätts förstnämnda ståndpunkt är den riktiga.
I det fall som citerades i artikelns inledning gjorde domstolen ett försök att avgränsa ansvaret efter vad som kan anses ingå i normala arbetsuppgifter för en anställd arbetare. I den mån den tilltalade hjälp gärningsmannen att bedriva verksamheten utöver detta skulle han således vara att anse som medhjälpare.29 Att en sådan avgränsning är mindre lyckad och leder till märkliga resultat framgår redan av domstolarnas fortsatta bedömning. TR ansåg att åtgärden att be gärningsmannen att skicka fler arbetstagare utgjorde medhjälp, liksom vidarebefordrandet av tidssedlar till denne. Att däremot upprätta tidssedlar fick anses ingå i en vanlig arbetstagares normala uppgifter. Kontant löneutbetalning utan åtföljande lönebesked ansågs av såväl TR som HovR utgöra medhjälp. Däremot ändrade HovR bedömningen avseende tidssedlarna och åtgärden att be om fler arbetare. Beträffande den sistnämnda hade de tilltalade endast agerat som tolkar åt gärningsmannen, och upprättandet och översändandet av tidssedlarna utgjorde en ”nödvändig arbetsinsats som skulle fullgöras under alla omständigheter”. Man kan undra varför löneutbetalningar i så fall ansågs som straffbar medhjälp; är inte detta också något som måste fullgöras under alla omständigheter? Resonemanget är enligt min mening inte särskilt övertygande. Vidare bör sättet för utbetalningen inte ha någon betydelse för den objektiva bedömningen – att förhållandena vid utbetalningen kan ha betydelse för uppsåtsfrågan är en annan sak. Det är inte helt ovanligt att brådskande löneutbetalningar sker direkt från ex. fakturabolagets konto, och detta bör enligt min mening bedömas på samma sätt som kontant utbetalning.
Se Stockholms tingsrätts dom 2004-07-02, B 1159-04 och Svea hovrätts dom 2006-04-21, B 6122-05.
Se Gotlands tingsrätts dom 2005-05-23, B 146-05 och Svea hovrätts dom 2005-08-03, B 4648-05.
Stockholms tingsrätts dom 2006-03-16, B 29152-05. Domen är överklagad.
Se Stockholms tingsrätts dom 1998-10-21, B 2337-98 och Svea hovrätts dom 1999-01-19, B 2425-98.
5 Avslutande kommentarer
Utvecklingen för de inblandades ansvar i skattebrottshärvor går från ett ansvar för ett konkret handlande till ett ansvar för ett deltagande i en brottslig verksamhet, där det sällan reflekteras över om den tilltalades handlande kan anses objektivt främja det oriktiga uppgiftslämnandet. Istället talas det i termer av deltagande i den ”brottsliga verksamheten” eller ”brottsupplägget”, vilket medför en risk för att någon döms för handlande som med den nuvarande medverkansregleringen inte är straffbart. Rättstillämpningen går enligt min mening längre än vad medverkansbestämmelsen medger; det är inte en verksamhet som ska främjas, utan en konkret huvudgärning. Skattebrotten begås inom en i sig legal verksamhet där många av de inblandade har fullt lagliga uppgifter, och att dra in alla som på något sätt varit inblandade i denna verksamhet i kretsen av straffbara personer är därför inte godtagbart. Att som domstolen i det inledningsvis nämnda fallet försöka bedöma medhjälpsfrågan med hjälp av någon sorts gränsdragning mellan den legala och den brottsliga delen av verksamheten är inte heller särskilt lyckat. Bedömningen måste ske på det konkreta planet med utgångspunkt i varje individs konkreta handlande istället för på ”verksamhetsnivå”.
Rättstillämpningen kan möjligen förklaras av de svårigheter som uppstår när 23 kap. 4 § BrB med dess krav på främjande av ”viss gärning” ska tillämpas på dessa typer av brottsliga verksamheter. De lege ferenda förtjänar en översyn av lagstiftningen att övervägas, för att anpassa denna till den verklighet som råder. Möjligen måste lagstiftaren överge sin fobi för straffrättsliga rekvisit i termer av ”brottslig verksamhet” eller liknande och utvidga och förtydliga det kriminaliserade området något beträffande de inblandade i dessa och liknande typer av brottsliga verksamheter. I alla hänseenden vore ett prejudikat där HD ger vägledning i frågan önskvärt.
Hanna Vikström
Hanna Vikström, jur. kand.