I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.
Andersson, Lennart, Värdepapper. En genomgång av kapitalmarknaden och skattereglerna. Björn Lundén Information, 7 upplagan, 2006, 283 s.
I boken görs en systematisk genomgång av de värdepapper som finns på marknaden och hur de fungerar. Genomgången kompletteras med en grundlig redogörelse för av skattereglerna för löpande avkastning, kapitalvinst och förmögenhet. Boken är upplagd som en praktisk handbok.
Antonsson, Jan, Skogen och skatten – reglerna från 2006. Tholin & Larssons förlag, 2006, 101 s.
I boken presenteras en översiktlig genomgång av regelverk som är tillämpliga för skogsägare. Författaren ger konkreta råd och tips om skogsägares möjligheter till reserveringar. Bl.a. förklaras vilka reserveringsmöjligheter som införts för skogsägare som drabbades av stormen Gudrun.
Broberg, Anette, Utlandsarbete – och utländska anställda i Sverige. Björn Lundén Information, 2006, 221 s.
Denna praktiska handbok beskriver reglerna för svenska och utländska arbetsgivare som sänder ut personal för utlandsarbete eller som har utländska anställda i Sverige. I boken beskrivs bl.a. i vilket land arbetsgivaren ska betala socialavgifter, när skatteavdrag ska göras, när SINK-beskattning inträffar samt vilken kontrolluppgift som ska lämnas. Förhållandet mellan svenska regler och svenska dubbelbeskattningsavtal beskrivs.
Edvardsson, Leif & Eriksson, Asbjörn, Övningsbok i beskattning 2006/2007 års taxering. Studentlitteratur, 30 upplagan, 2006, 146 s.
Boken består av övningsuppgifter i beskattningsrätt och skatterätt. Uppgifterna är avsedda att utgöra ett naturligt komplement till litteratur inom skatteområdet för den som vill sätta sig in i skattereglernas praktiska funktionssätt. Boken är i första hand skriven för grundkurser i beskattningsrätt och skatterätt på högskole- och universitetsnivå.
Edvardsson, Leif & Eriksson, Asbjörn, Lösningar till övningsbok i beskattning 2006/2007 års taxering. Studentlitteratur, 26 upplagan, 2006, 146 s.
Boken innehåller lösningar till övningsuppgifter i författarnas Övningsbok i beskattning 2006/2007 års taxering.
Eriksson, Asbjörn, Praktiskt beskattningsrätt. Lärobok i inkomst- och förmögenhetsbeskattning. Studentlitteratur, 13 upplagan, 2006, 592 s.
Denna grundläggande bok i beskattningsrätt har tyngdpunkten lagd på företagsbeskattning och beskattning av kapitalinkomster. Författaren förklarar reglerna på området på ett enkelt och konkret sätt. Framställningen innehåller många praktiska exempel och lämpar sig därför bra som för kurser i grundläggande beskattningsrätt på gymnasie- och högskolenivå samt för praktiker på bank-, redovisnings- och revisionsområdet.
FAR, Internationell redovisningsstandard i Sverige – IFRS/IAS 2006. FAR FÖRLAG 2006, 682 s.
Denna materialsamling innehåller de svenska översättningarna av IFRS/IAS som antagits av EG-kommissionen. Dessutom innehåller boken IASB:s föreställningsram, relevanta EG-förordningar och tolkningsuttalanden från IFRIC.
Folkesson, Enar, Företaget i ekonomisk kris. Thomson Fakta, 6 upplagan, 2006, 323 s.
Boken är skriven utifrån ett praktiskt perspektiv och beskriver rättsregler som aktualiseras när ett företag hamnar i ekonomisk kris. Upplagan har uppdaterats utifrån den nya aktiebolagslagen, övrig ny lagstiftning, t.ex. om lönegaranti vid företagsrekonstruktioner, och nytillkomna rättsfall. Denna bok vänder sig till personer som arbetar med företag i ekonomisk kris samt till studenter på universitet och högskolor.
Gyland, Christina & Lewén, Greger, Övningar i skatterätt. Iustus förlag, 13 upplagan, 2006, 268 s.
I boken finns samlade ett hundratal övningsuppgifter i inkomstbeskattning av privatpersoner och företag. Uppgifterna kompletteras med utförligt kommenterade lösningar. Boken är i första hand avsedd att användas som kurslitteratur i skatterätt på högskole- och universitetsnivå.
Jansson, Bo-Göran, Skatter 2006 – pension och försäkring. Studentlitteratur, 2:1 upplagan, 2006, 131 s.
Författaren presenterar i boken det skatterättsliga regelverket på försäkrings- och pensionsområdet. Under respektive avsnitt redovisas bl.a. tillämpliga lagrum och relevanta rättsfall. Boken innehåller även ett antal övningsuppgifter med tillhörande svar. Boken är avsedd att fungera som ett utbildningsmaterial för försäkringsbolag och försäkringsförmedlare.
Lundén, Björn & Ohlsson, Gunnar, Bokslutsanalys. Björn Lundén Information, 4 upplagan, 2006, 278 s.
I denna bok behandlas grundläggande bokslutskunskap och metoder för räkenskapsanalys. Författarna vill visa läsaren olika användningsområden för bokslut och årsredovisningar. Den behandlar bl.a. bokslutets olika delposter, skillnader mellan företagsformer samt grundregler för bokslut och årsredovisningar. Boken vänder sig till den som vill lära sig läsa, förstå och tolka information från bokslut och årsredovisningar.
Molenaar, Dick, Taxation of International Performing Artists. IBFD, 2005, 416 s.
Artikel 17 i OECD:s modellavtal reglerar beskattning av artister och sportutövare. Artikelns syfte är bl.a. att förhindra skatteundandragande. Författaren visar i sin framställning att skatteflyktsargumentet inte är hållbart med tanke på de negativa effekter som drabbar internationellt verksamma artister. I boken, som är författarens doktorsavhandling, visas att det finns metoder tillgängliga för att förbättra beskattning av artisters inkomster.
Möller, Mikael & Jönzén, Jan, (Red.), Insolvensrättsligt forum 2005. Iustus förlag, 2006, 208 s.
Boken återger skriftliga och muntliga inledningar jämte diskussioner från 2005 års insolvensrättsliga forums symposium i Uppsala. Huvudämnet är tillämpningsfrågor i och effekter av förmånsrättsreformen vars andra steg trädde i kraft den 1 januari 2005.
Ståhl, Kristina & Persson Österman, Roger, EG-Skatterätt. Iustus Förlag, 2 upplagan, 2006, 364 s.
Skatterätten har i mycket hög grad påverkats av Sveriges medlemskap i EU. I boken beskrivs och analyseras den EG-skatterättsliga regleringen på den indirekta och direkta beskattningens område. Vidare sätts EG-reglerna på ett tydligt sätt in i ett svenskt sammanhang. Både den svenska implementeringen av utfärdade direktiv och den svenska skatterättens förhållande till fördragets bestämmelser om fri rörlighet och icke-diskriminering behandlas utförligt. Boken riktar sig till praktiskt verksamma jurister och till studenter på fördjupningskurser i skatterätt.
Svensson, Ulf, Förmögenhet. Skatteregler och skatteplanering. Björn Lundén Information, 2006, 128 s.
Boken är en praktisk handbok med tonvikt på handfasta förklaringar som ofta bygger på verkliga exempel. Läsaren ges en utförlig genomgång av tillgångsvärdering, skatteberäkning och sambeskattning. Metoder för att genom skatteplanering minska eller undvika förmögenhetsskatt presenteras. Dessutom behandlas de aktuella reglerna om förmögenhetsskatt på överlikviditet i företag (Lex Uggla).
Ulrika Gustafsson Myslinski
Jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski är doktorand i skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm.