De nya 3:12-reglerna trädde i kraft från årsskiftet och är nu ett faktum. Den kritik som framförts under beredningsprocessen beträffande skatteskärpningen för kapitalvinster hörsammades inte, även om det i detta nummer av Skattenytt framförs att kritiken fått stor uppmärksamhet.
Kritiken mot den skärpning av beskattningen av kapitalvinster som de nya 3:12-reglerna innebär har bl.a. tagit sikte på att skattsatsen numera kan bli upp till 57 procent. Det är en ökning från maximala 43,5 procent enligt de gamla reglerna.
Det nya regelverket kan, under vissa förutsättningar, ge en beskattning på 20 procent (i stället för som tidigare 30 procent) upp till det s.k. gränsbeloppet. Det gränsbeloppet kan, också under vissa förutsättningar, bli högre med det nya regelverket jämfört med det gamla.
Regelsystemet är komplext och innehåller många komponenter. Konsekvenserna i olika situationer kan illustreras utifrån exempel. Vissa av dessa exempel kan visa att skärpningen till 57 procent sammantaget kan ge ökad skattebelastning. Om man väljer andra förutsättningar och andra typfall kan de visa att beskattningen kan bli lägre.
Representativiteten för de olika typfall som väljs kan diskuteras. Den utredning som tog fram förslaget till de nya reglerna beräknade att de nya reglerna på kapitalvinstområdet sammantaget skulle innebära en skatteskärpning om 300 miljoner kr. Den skatteskärpningen uppkom trots att utredningens förslag innehöll en skattesänkande övergångsregel. Den infördes inte och det torde innebära att skatteskärpningen i själva verket blev större än 300 miljoner kr.
I diskussionen kring kapitalvinstbeskattningen på 3:12-området har även begreppet ”äkta” kapitalvinster förekommit. Utan att försöka definiera begreppet närmare, vill vi peka på att det kan medverka till att olika analyser kan skilja sig i synsätt.
Vårt synsätt är att höjningen från 43,5 till 57 procent skatt är oacceptabel för kapitalvinster. Eventuella bedömningar av kapitalvinsternas ”äkthet” bör hanteras i särskild ordning. Ett annat synsätt kan vara att skatteskärpningen från 43,5 till 57 procent får accepteras, eftersom det efter lång tid (t.ex. 10 eller 20 år) kan bli möjligt att via sparade gränsbelopp få ner skattebelastningen. Osäkerhet och risk under de 10 eller 20 åren åsätts då inte något värde.
Krister Andersson, Johan Fall, Ingrid Melbi
Krister Andersson, Johan Fall och Ingrid Melbi är verksamma vid skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv.