I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.
Dam, Henrik, Rette indkomstmodtager – allokering og fiksering. Forlaget Thomson, 2005, 825 s.
I boken behandlas frågeställningen om vem som är den rättmätige mottagaren av en inkomst i skattemässigt hänseende. Med rättmätige mottagaren förstår man i dansk skatterätt den person eller det bolag, som skall beskattas för inkomsten. Således analyseras i boken också det danska inkomstbegreppet. Med utgångspunkt i problemställningen om rättmätig mottagare gör författaren en komparativ studie av de danska, engelska och amerikanska regelverken för internprissättning. Ämnet för boken utgör en central roll i den danska skatterätten och boken kan därmed vara till nytta för alla med intresse för området. Boken är Henrik Dams doktorsavhandling.
Forsberg, Anna; Fyhr, Karin; Norrman, Thomas & Sjödén, Lena, Skattenyheter 2006. Björn Lunden Information, 11 upplagan, 2005, 176 s.
I boken behandlar författarna de nya skatteregler som börjar gälla 1 januari 2006. Man kan också läsa om de viktigaste reglerna och nyheterna inför deklarationen taxeringsåret 2006. I boken ges många praktiska råd och tips om hur man kan utnyttja de nya reglerna på bästa sätt, både för sin egen del och för företaget.
Forssén, Björn, Momsen och fakturan, m.m. – en analys av de nya reglerna 2004. Stiftelsen institutet för vidareutbildning av jurister, samhällsvetare och ekonomer, 3 upplagan, 2004, 89 s.
I häftet ges en grundlig genomgång av de nya faktureringsreglerna som införts i mervärdesskattelagen med anledning av dels EG:s faktureringsdirektiv, dels ändringarna i artikel 22.3 i EG:s sjätte mervärdesskattedirektiv. Frågor som behandlas i denna skrift är: vem som är faktureringsskyldig, när faktureringsskyldighet inträder, vad fakturan skall innehålla och hur faktureringsskyldigheten skall fullgöras, m.m. Förutom rättsfall från Regeringsrätten och EG-domstolen berörs här samtliga skrivelser från Riksskatteverket och Skatteverkets huvudavdelning om de nya faktureringsreglerna per den 1 januari 2005.
Forssén, Björn, Momsbegrepp och inkomstskatterätten – en EG-rättslig analys. Stiftelsen institutet för vidareutbildning av jurister, samhällsvetare och ekonomer, 2 upplagan, 2005, 329 s.
Författaren ger i skriften en grundlig genomgång av frågan om huruvida mervärdesskattelagen, för bestämningen av olika grundbegrepp såsom yrkesmässighet och verksamhet, kan hänvisa till inkomstskattelagens begreppsvärld. Grundproblemet därvidlag är att kompetensen på mervärdesskatteområdet generellt sett, när Sverige blev EU-medlem 1995, överfördes från Sveriges Riksdag till EG, medan riksdagen behållit kompetensen på inkomstskatteområdet – förutom i ett par fall. I arbetet refereras, förutom till domar från regeringsrätten m.m., till ett hundratal domar från EG-domstolen. Läsaren får en uppfattning om gällande rätt på mervärdesskatteområdet idag.
Fyhr, Karin; Lundén, Björn & Svensson, Ulf, Avdrag 2006 – Uppslagsbok för företag och privatpersoner. Björn Lunden Information, 10 upplagan, 2005, 298 s.
Det här är en praktisk uppslagsbok om avdrag för företag och privatpersoner. Boken är indelad med utgångspunkt i de tre inkomstslagen; näringsverksamhet, tjänst och kapital. I boken återfinns information om vad som är avdragsgillt och om det finns några beloppsbegränsningar. Boken är ett lexikon där olika utgifter förklaras och kommenteras i form av ett stort antal hänvisningsord i bokstavsordning.
Langhave Jeppesen, Inge, Skatteretlig periodisering. Forlaget Thomson, 2005, 460 s.
Författaren beskriver och analyserar i boken det danska regelverket för skatterättslig periodisering. I den första och allmänna delen analyseras ämnet ur ett rättshistoriskt perspektiv. Där görs också en generell analys av skatterättsliga periodiseringsprinciper och anslutande problematik. I en speciell del behandlar författaren områdena förluster på fordringar, varulager, pågående arbeten och räntor, med avsikt på att fastställa gällande rätt och huruvida tolkningen av skattelagstiftningen skall ske i enlighet med redovisningsrättsliga principer. I bokens sista del diskuteras ämnet från ett rättspolitiskt perspektiv. Boken utgör Inge Langehave Jeppesens doktorsavhandling.
Lennung, Sven-Åke & Nelson-Bülow, Helena, Styrelse, stämma och stadgar i förening. Effektivare målfokuserat arbete i ideella föreningar, bostadsrättsföreningar och andra ekonomiska föreningar. Studentlitteratur, 2005, 264 s.
Det här är en praktiskt inriktad bok om svenskt föreningsarbete; en bok i tillämpad organisationsrätt. I boken återfinns information, råd och erfarenheter främst för regelverk, sammanträdesteknik och styrelsearbete som kan vara till nytta för alla som är medlemmar i föreningar. Bokens tyngdpunkt ligger på spelreglerna: lagar, stadgar, rollfördelning, riktlinjer och policyfrågor. Särskilt behandlas frågor om stadgar, stämma (årsmöte) och styrelse med utgångspunkt Lagen om ekonomiska föreningar, vanligen kallad Föreningslagen.
Lundén, Björn, Revision – Praktisk handbok för revisorer i ideella föreningar, bostadsrättsföreningar ekonomiska föreningar samfällighetsföreningar. Björn Lundén Information, 4 upplagan, 2005, 128 s.
Revision är en praktisk handbok för den som är revisor i en ideell förening, bostadsrättsförening, ekonomisk förening eller samfällighetsförening. I boken ges dels en utförlig genomgång av de regler och normer som gäller för revision, dels handfasta och praktiska råd och tips för revisionsarbetet. Avsaknaden av lagstiftning avseende ideella föreningar gör att boken främst är inriktad på denna organisationsform. Men i princip gäller samma regler i bostadsrättsföreningar, ekonomiska föreningar och samfällighetsföreningar.
Werlauff, Erik, Selskabsskatteret. Forlaget Thomson, 7 upplagan, 2005, 631 s.
Selskabsskatteret 2005/2006 behandlar centrala frågeställningar vad gäller det danska området för beskattning av bolag och koncerner. Upplagan innehåller flera nyheter på området. Bland annat redogörs i boken för att allt fler EG-domar ställer nya krav på dansk bolagsrätt. Författaren redogör för existerande och möjliga nya danska regler på området. Vidare behandlas i boken internprissättningsområdet och frågeställningen om på vilka villkor affärstransaktioner mellan närstående personer och bolag får ske för att skattemässiga konsekvenser skall kunna undvikas.
Jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski är doktorand i skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm.
Ulrika Gustafsson Myslinski