Styrsignalerna benämns på Skatteverkets hemsida ”Skatteverkets ställningstaganden” och återfinns på www.skatteverket.se/rättsinformation/huvudmeny
I Skattenytt 2005 s. 251 ställer Ingrid Melbi en del frågor när det gäller Skatteverkets styrsignaler.1
Såvitt gäller historieskrivningen och behovet av enhetlighet vid Skatteverkets rättstillämpning tycks råda full samstämmighet, varför kommentarer är överflödiga. Ingrid Melbi ställer dock tre frågor som kräver svar.
Den första frågan gäller om Skatteverket skall redovisa när det finns olika synpunkter inom verket. Skälet är bl.a. att det skulle vara en faktor att beakta för den enskilde när denne bedömer om frågan skall föras vidare.
Svaret är nej. Det ställningstagande som görs i en styrsignal är myndighetens ställningstagande och ansvaret ligger ”i linjen”, d.v.s. det är en person på chefsnivå som fattar beslutet sedan frågan beretts i en s.k. expertgrupp. Styrsignalen går inte att överklaga och någon möjlighet att reservera sig finns inte, vilket är helt logiskt eftersom en styrsignal endast är motiverad information om hur Skatteverket kommer att ställa sig när frågorna konkretiseras i t.ex. ett taxeringsbeslut. Ställningstagandet i styrsignalen kan naturligtvis komma att prövas av domstol i och med att taxeringsbeslutet överklagas. Det ligger i sakens natur att det kan finnas olika åsikter och enbart den omständigheten att en styrsignal meddelas indikerar att så kan vara fallet.
Fråga två gäller om styrsignaler bör meddelas när en fråga är föremål för domstols prövning.
Svaret är att en pågående domstolsprövning inte utgör något hinder mot att en styrsignal meddelas. I ett taxeringsärende måste beslut fattas innan taxeringsperiodens utgång. Om den fråga som är uppe i taxeringsärendet är sådan att förutsättningar för att meddela en styrsignal föreligger bör en sådan meddelas. Skatteverket kan inte vänta på domstolarna. Ett remissförfarande av det slag som förekommer i lagstiftningsprocessen kan heller inte inväntas. En annan sak är att det kan vara lämpligt att avvakta där så är möjligt när ett avgörande från högsta instans är nära förestående.
Tredje frågan gäller om en styrsignal kan ändras eller t.o.m. återkallas.
Svaret är obetingat ja, inte minst på sådana skäl som Ingrid Melbi anför. Det skall nämnas att hittills har två styrsignaler återkallats.
I artikeln ställs också frågor med anledning av två utfärdade styrsignaler. Till viss del är dessa frågor besvarade i och med det ovan sagda. Frågorna i övrigt tillhör den kategori frågor som vi själva noterat i samband med att systemet med styrsignaler började tillämpas i praktiken. Vi på Skatteverket är väl medvetna om att systemet ännu inte är helt färdigt, men vi jobbar med ständiga förbättringar för ögonen.
Björne Sjökvist är skattedirektör vid Skatteverkets huvudkontor.