I den återkommande avdelningen Skattenytt Internationellt är det allmänna syftet att spegla internationella skattenyheter. Avsikten är att i såväl kortare som längre notiser referera och analysera nyheter på det internationella skatteområdet. Det kan vara nyheter med internationell anknytning i intern svensk skatterätt och i främmande rättsordningar samt nyheter inom rättsområdena skatteavtalsrätt och EG-skatterätt. Jag tar tacksamt emot synpunkter på både innehåll och urval (Mattias Dahlberg, Rättsvetenskapliga institutionen, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm. E-post: mattias.dahlberg@hhs.se).

1 Sverige

Den 25 mars 2004 lämnade regeringen proposition 2003/2004:126 Undantag från skattskyldighet för vissa ersättningar i form av royalty och avgift. Propositionen innehåller förslag till bestämmelser i inkomstskattelagen (IL) för att genomföra rådets direktiv (2003/49/EG) av den 3 juni 2003 om ett gemensamt system för beskattning av räntor och royalties som betalas mellan närstående företag i olika medlemsstater. Vad gäller den del av direktivet som avser räntebetalningar till utlandet krävs inga förändringar av svensk rätt för att uppfylla direktivets krav. Genomförandet av direktivet i svensk rätt har tidigare behandlats i denna avdelning i nr 3 och 4.

Den 7 april 2004 lämnade regeringen proposition 2003/2004:134 Beskattning av europabolag. Det föreslås att genom ett stadgande i 2 kap. 4 § IL skall europabolag likställas med svenska aktiebolag i inkomstbeskattningen. Ändringarna föreslås träda i kraft den 8 oktober 2004 när EG-förordningen om stadga för europabolag också träder i kraft. EG-förordningens behandling i svenska skatterätt har tidigare diskuterats i denna avdelning i nr 5.

Den 29 april 2004 lämnade regeringen proposition 2003/2004:149 Avtal mellan Sverige och Danmark om vissa skattefrågor m.m. I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner 2003 års avtal mellan Sverige och Danmark om vissa skattefrågor samt antar en lag om ändring av införlivandelagen (SFS 1996:1512) av det nordiska dubbelbeskattningsavtalet. I ändringen till införlivandelagen stadgas att 2003 års lag skall gälla som lag här i landet. 2003 års avtal mellan Sverige och Danmark har behandlats i denna avdelning i nr 1–2. Härutöver föreslår regeringen också en ändring i 5 § lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (”SINK”). Ändringen är föranledd av 2003 års avtal mellan Sverige och Danmark. Enligt avtalet har Sverige rätt att beskatta viss del av tjänsteinkomsten för personer med hemvist i Danmark som utför arbete i Sverige för en svensk arbetsgivare eller vid ett fast driftställe i eller en stadigvarande anordning som en utländsk arbetsgivare har i Sverige. Detta gäller i vissa fall också då en sådan person utför arbetet i sin bostad eller vid tjänsteresor eller annat arbete av tillfällig natur i Danmark eller i en tredje stat. För att i intern rätt kunna ta den beskattningsrätt i anspråk som avtalet i den sistnämnda situationen medger, föreslås en utvidgning av 5 § SINK. Det skall där också stadgas att verksamhet på grund av anställning eller uppdrag i svenskt företag eller vid fast driftställe i Sverige anses utövad här i riket även om den enskilde inom ramen för verksamheten (i) gör tjänsteresor utomlands, eller (ii) utför arbetet utomlands i sin bostad under förutsättning att tiden för arbetet där uppgår till högst hälften av den enskildes totala arbetstid i verksamheten under varje tremånadersperiod. Det föreslås att såväl den ändrade införlivandelagen till det nordiska skatteavtalet som ändringen av SINK träder i kraft den 1 augusti 2004.

Den 6 maj 2004 lämnade regeringen proposition 2003/04:151 Beskattning av lokalanställd personal vid utländska beskickningar och konsulat i Sverige. I 3 kap. 14 § IL framgår att dels svensk medborgare, dels den som inte är svensk medborgare men som var bosatt här när han fick anställning vid en utländsk beskickning eller ett konsulat i Sverige, inte är skattskyldig för inkomst från beskickningen eller konsulatet. Antalet sådana lokalanställda i Sverige uppskattas till 600–800 personer. Regeringen föreslår att lokalanställdas befrielse från skattskyldighet för inkomst från inkomster från utländska beskickningar och konsulat upphör. Det antas i propositionen att lokalanställdas lön för närvarande är lägre än normalt på grund av mottagarna inte beskattas. Det är den lön som är kopplad till socialförsäkringen, varför den ersättning som erhålls från socialförsäkringssystemet beräknas på den anställdes ”nettolön”. Det föreslås att skattefriheten för lokalanställdas inkomster skall upphöra vid utgången av år 2006.

2 OECD

Den 22 mars 2004 publicerade OECD rapporten The OECD’s project on harmful tax practices: the 2004 progress report (se www.oecd.org). I rapporten redogör OECD för de framsteg som gjorts i arbetet mot skadlig skattekonkurrens. OECD:s arbete mot skadlig skattekonkurrens inleddes år 1998 genom rapporten Harmful tax competition. An emerging global issue. I den rapporten preciserade OECD vad som avsågs med skadlig skattekonkurrens mellan stater och vilka metoder som kunde användas både på ett internationellt plan och ett nationellt plan för att motverka sådan skattekonkurrens. Som ett led i detta arbete inrättade OECD:s Skattekommitté (the Committee on Fiscal Affairs) ett särskilt forum mot skadlig skattekonkurrens. Det skall noteras att medlemsländerna Luxemburg och Schweiz har avstått från att godkänna såväl 1998 års rapport som senare uppföljningsarbete i detta projekt (skattelagstiftning i dessa länder har dock varit föremål för undersökning inom ramen för projektet). OECD har sedan år 1998 identifierat lagstiftning (i vid mening) i såväl medlemsstater som icke-medlemsstater som medför skadlig skattekonkurrens. Av 2004 års rapport framgår att OECD:s arbete synes ha varit framgångsrikt både inom och utom OECD-kretsen. Om OECD:s arbete mot skadlig skattekonkurrens se även denna avdelning i nr 4.

Mattias Dahlberg