Inom Europeiska Unionen har ett nytt samarbetsprogram för skatteadministrationer och skattetjänstemän antagits som kommer att gälla under fem år från 2003. Det är öppet för alla medlemsländer och kandidatländer. Det nya programmet öppnar stora möjligheter för ökad förståelse och samarbete mellan skattetjänstemän och skatteadministrationer i de deltagande länderna. Programmet är därför av stor betydelse inte bara för skatteadministrationernas internationella arbete utan i princip för gemene tjänsteman i administrationen. I denna artikel beskrivs Fiscalisprogrammet 2003–2007.
1 Bakgrund
Bara för ett antal år sedan var det få skattetjänstemän som kände till Fiscalisprogrammet1. Idag vet nästan varje skattetjänsteman i Europa vad detta program innebär. Sedan 1998 har nämligen inom den europeiska unionen funnits ett femårigt samarbetsprogram för skatteadministrationer och skattetjänstemän. Detta program benämnes Fiscalisprogrammet. Det har även varit öppet för deltagande från de associerade länderna i Central- och Östeuropa samt Malta, Cypern och Turkiet.
Fiscalisprogrammet löpte ut under 2002 och redan i oktober 2000 påbörjades inom kommissionen diskussioner om ett nytt program som skulle ersätta Fiscalis-programmet. De redan då goda erfarenheterna från programmet förstärktes ytterligare genom det mycket positiva utfall av den utvärdering som skulle genomföras i halvtid av programmet och som genomfördes under våren 20012. Denna utvärdering föreslog en del förbättringar som skulle kunna beaktas i ett nytt program.
Under hösten 2001 slutfördes arbetet inom kommissionen, där samtliga enheter på skattedirektoratet är involverade i programmet liksom budgetenheten samt direktoratet för programförvaltning. Förslaget antogs av kommissionen den 17 januari 20023. Det benämndes då Fiscalis 2007-programmet.
Därefter följde förhandlingsprocessen i rådet och Europaparlamentet. Eftersom Fiscalisprogrammet antas på grundval av artikel 95 i Fördraget så innebär det att det är medbeslutandeförfarandet som gäller och därför måste rådet och Europaparlamentet enas om förslaget. Detta uppnåddes under hösten 2002 och Europaparlamentet antog det den 24 Oktober 20024 i sin andra behandling av förslaget, och godtog då de ändringar som rådet genomfört.
I samband med detta antagande ändrades namnet på programmet till ”Fiscalis 2003–2007” (Publicerat i EGT L 341, 17.12.2002, s. 341).
Sociala och ekonomiska kommittén behandlade också förslaget i en mycket positiv rapport5.
Se Skattenytt 1997 nr 7–8 s. 438 f.
SEC(2001) 1328 Interim evaluation report on the Fiscalis programme 1998–1999.
Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om antagande av ett gemenskapsprogram för att förbättra skattesystemens funktionssätt på den inre marknaden (Fiscalis 2007-programmet) /* KOM/ 2002/0010 slutlig – COD 2002/0015 */ Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 103 E, 30/04/ 2002 s. 0361–0365.
Europaparlamentets protokoll, session i Strasbourg 24 oktober 2002, Annex 1 (Rapport Garcia-Margallo A5-0320/2002).
Ekonomiska och sociala kommittén 851/2002 – session juli 2002.
2 Förändringar i Fiscalis 2003–2007 jämfört med tidigare program
Det nya programmet innebär flera betydelsefulla förändringar jämfört med det tidigare programmet. Kommissionens avsikt har varit att förbättra programmet i olika avseenden främst med hänsyn till de erfarenheter som vunnits av tidigare program samt även med beaktande av nya förutsättningar.
Således kan programmet användas inte bara för aktiviteter avseende indirekta skatter utan även direkta skatter samt skatt på försäkringspremier.
Programmet är helt öppet för alla kandidatländerna.
Utöver tidigare aktiviteter såsom seminarier och utbyten av tjänstemän införs en ny möjlighet, som benämnes andra aktiviteter.
Det kommer inte att tillskapas något beslut med detaljerade regler om hur programmet ska genomföras utan detta lämnas till kommittéprocessen. En särskild kommitté tillskapas för detta program benämnd Fiscalis-kommittén.
Utökade regler införs för uppföljning och utvärdering av programmet
3 Programmets målsättningar
Programmet har strukturerats så att det fått en övergripande målsättning samt därunder specifika målsättningar. Den övergripande målsättning är
att ”förbättra beskattningssystemens funktion på den inre marknaden genom ett utökat samarbete mellan de länder som deltar och deras myndigheter och tjänstemän”.
De specifika målsättningarna var i kommissionens ursprungsförslag knutna till de olika skattepolitiska målsättningar som kommissionen satt upp. Detta godtogs emellertid inte av rådet som menade att programmets syfte i första hand skall vara att tillgodose det administrativa samarbetet istället för att stödja de skattepolitiska målsättningarna. Till följd härav ändrades kommissionens förslag i denna del.
När det gäller mervärdesskatt återgick man till den särskilda målsättning som fanns i det tidigare programmet. Målsättningen är därför i första hand
att ge tjänstemän möjlighet att uppnå en hög gemensam kunskapsnivå när det gäller gemenskapsrätten och dess genomförande i medlemsstaterna
att säkerställa ett effektivt, reellt och omfattande samarbete mellan medlemsstaterna
att se till att myndigheternas förfaranden kontinuerligt förbättras i syfte att beakta myndigheters och skattebetalares behov genom utveckling och spridning av god förvaltningssed
För direkt beskattning, som saknar tidigare motsvarighet, valde rådet att fokusera på ömsesidigt informationsutbyte genom att formulera en målsättning
att stödja informationsutbyte inom ramen för ömsesidigt bistånd och öka kunskapen om den gemenskapslagstiftning som skall tillämpas på direkta skatter”
Programmet omfattar även området skatt på försäkringspremier. Detta område inkluderades bl.a. i det nya direktiv om indrivning, som rådet antog i juni 20016. Vidare har det inkluderats i kommissionens förslag till ny förordning om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt 7. Därför var det logiskt att inkludera detta område även i det nya Fiscalisprogrammet. Målsättningen här är
att förbättra samarbetet mellan medlemsstaterna för att säkerställa en bättre tillämpning av befintliga regler
Slutligen innehåller programmet en målsättning för att tillgodose kandidatländernas särskilda behov. Detta ansågs nödvändigt eftersom dessa förväntas bli medlemmar 2004 och därför måste ges en särskild prioritet i programmet. Målsättningen är
att tillmötesgå kandidatländernas särskilda behov så att de vidtar nödvändiga åtgärder för anslutningen när det gäller skattelagstiftning och administrativ kapacitet.
Rådets direktiv 2001/44/EG av den 15 juni 2001 om ändring av direktiv 76/308/EEG om ömsesidigt bistånd för indrivning av fordringar uppkomna till följd av verksamhet som utgör en del av finansieringssystemet för Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket och av jordbruksavgifter och tullar samt med avseende på mervärdesskatt och vissa punktskatter Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 175, 28/06/2001 s. 0017–0020.
Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om administrativt samarbete i fråga om mervärdesskatt /* KOM/2001/0294 slutlig – COD 2001/0133 */ Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 270 E, 25/09/2001 s. 0087–0095.
4 Programaktiviteter
4.1 System för kommunikation och informationsutbyte
En inte oväsentlig del av programmet består i att understödja ett antal system för kommunikation och informationsutbyte. I programmet åläggs länderna att säkerställa att dessa system fungerar i enlighet med vad som krävs i gemenskapslagstiftningen.
Det centrala systemet är det gemensamma kommunikationsnätet/systemgränssnittet som förkortas CCN/CSI8. Detta kommunikationsnät sammanbinder de nationella kommunikationssystemen och databaserna, vilket medför att länderna kan kommunicera med varandra och utbyta erforderlig information.
Vidare finansieras systemet för utbyte av information om mervärdesskatt och dess medellandesystem9. Detta system, som har sin legala bas i artikel 4 i förordningen 218/92/EEG, förmedlar dagligen en ofantlig mängd information om transaktioner avseende gemenskapshandeln, vilken används för kontroll av mervärdeskatten. Informationen lämnas av företagen via deras s.k. listningssystem (recapitulative statements), enligt artikel 22.(6) (b) i sjätte mervärdesskattedirektivet, direktiv 77/388/EEG.
Flera system på punktskatteområdet omfattas också av Fiscalisprogrammet. Det gäller:
Systemet för förflyttning och kontroll av punktskattepliktiga varor10
Systemet för tidig varning i fråga om punktskatter11
Systemet för punktskattetabeller12
Dessutom har intagits en möjlighet att i programmet inordna nya system för kommunikation och informationsutbyte, när det i gemenskapslagstiftningen krävs att de införs. Förutsättningen är dock att Fiscalis-kommittén godkänner det. Tanken bakom denna nya regel är att de system som man redan nu diskuterar i samband med ändrad lagstiftning, exempelvis utbyte av information avseende elektronisk handel13, och det informationsbehov som kan tänkas uppkomma i samband med avskaffandet av åttonde mervärdesskattedirektivet14. Här uppkommer dock ett problem som beror på att Fiscalisprogrammets budget skars ned i samband med slutförhandlingarna. Se vidare avsnittet under budget.
De nämnda systemen uppdelas i ”gemenskapsdelar” och ”icke-gemenskapsdelar”. Detta beror på att ansvaret för finansieringen delas mellan gemenskapens budget och de deltagande ländernas budgetar. Gemenskapsdelarna omfattar utrustning, programvaror och nätverkslänkar, som är gemensamma för alla länder som deltar och som möjliggör att de nationella systemen kan sammanlänkas och deras driftskompabilitet säkerställs. Det är här inte fråga om några centrala databaser på kommissionsnivå utan fråga om ett system som möjliggör utbyte av information mellan ländernas nationella datasystem.
CCN=Common communications network, CSI=Common systems interface.
Systemet benämnes vanligen VIES = VAT information exchange system.
Systemet benämnes vanligen EMCS = Excise movement control system.
Systemet benämnes vanligen Early-warning system for excise.
Systemet benämnes vanligen Excise duty tables system.
Rådets direktiv 2002/38/EG av den 7 maj 2002 om ändring och ändring för begränsad tid av direktiv 77/388/EEG vad gäller mervärdesskatteordningen för radio- och televisionssändningar samt vissa tjänster som tillhandahålls på elektronisk väg Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 128, 15/ 05/2002 s. 0041–0044.
Förslag till rådets förordning (EG) om kontrollåtgärder, åtgärder rörande restitutionssystemet och åtgärder rörande administrativt samarbete som är nödvändiga för tillämpningen av direktiv 98/xxx/ EG /* KOM/98/0377 slutlig – CNS 98/0210 */ Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 219, 15/ 07/1998 s. 0020.
4.2 Multilaterala kontroller
Multilaterala kontroller påbörjades som ett experiment under det första samarbetsprogrammet som kallades Matthaeus Tax-programmet15. Det följdes sedan av en permanent möjlighet genom Fiscalisprogrammet som finansierar deltagandet i sådana kontroller.
Under det nuvarande programmets 5 åriga tid har sammanlagt över 50 multilaterala kontroller genomförts avseende främst mervärdesskatt, men även några har företagits inom punktsskatteområdet. Vissa är kombinerade mervärdesskatt och punktsskattekontroller. I genomsnitt involverar varje kontroll 5–6 medlemsländer.
Multilaterala kontroller är ett mycket starkt kontrollinstrument. Vetskapen om att det finns möjlighet att i flera länder utföra en samtidig revision av exempelvis en grupp företag med intressegemenskap eller som handelspartners, har visat sig ha en preventiv effekt mot bedrägerier. Flera av de utförda kontrollerna har uppdagat bedrägerier och allvarliga brister i skatteredovisningen.
Det relativt låga antalet kontroller som genomförts beror på flera omständigheter. Som nämnts krävs mycket stora resurser. Det krävs revisorer med stor erfarenhet inte bara av sakfrågorna utan också av ömsesidigt internationellt samarbete samt goda språkkunskaper. Emellertid är den främsta orsaken utformningen av det nuvarande beslutet om genomförandebestämmelser16, vilket föreskriver en mycket formaliserad och tidsödande process för att starta en multilateral kontroll. Detta har föranlett att man i det nya beslutet har minimalt med procedurregler och avsikten är att man istället för genomförandebestämmelser kommer att införa ett betydligt enklare och snabbare administrativt förfarande.
Tillsammans med de nya regler som föreslagits om administrativt samarbete, speciellt möjligheten att ta direkta kontakter över landgränserna (exempelvis mellan grannliggande skattemyndigheter), att få rätt att närvara i kontroller på plats i andra länder och att få ta del av handlingar m.m., kommer det nya enkla förfarandet för finansiering av dessa kontroller sannolikt att innebära en betydande effektivisering av det internationella kontrollarbetet och det kan förväntas att antalet sådana kontroller kommer att öka.
De multilaterala kontrollerna i det nya programmet kan förutom mervärdesskatt och punktskatter även omfatta direkta skatter. Detta öppnar också nya möjligheter att använda instrumentet mer effektivt än hittills. Det är i stort sett myndigheternas resurser som i framtiden kommer att bestämma omfattningen av de multilaterala kontrollerna.
93/588/EEG: Kommissionens beslut av den 29 oktober 1993 om antagande av ett gemenskapens åtgärdsprogram för yrkesutbildning av tjänstemän inom indirekt beskattning (Matthaeus-Tax) Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 280, 13/11/1993 s. 0027–0029 Svensk specialutgåva Område 16 Volym 2 s. 61.
98/467/EG: Kommissionens beslut av den 2 juli 1998 om fastställande av vissa genomförandebestämmelser för Europaparlamentets och rådets beslut nr 888/98/EG om antagande av gemenskapens åtgärdsprogram för att förbättra systemen för indirekt beskattning på den inre marknaden (programmet Fiscalis) [delgivet med nr K(1998) 1819] Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 206, 23/07/1998 s. 0043–0067.
4.3 Seminarier
Den seminarieverksamhet som hittills bedrivits har varit omfattande och mycket välkommen. Sammanlagt har under det gamla programmet mellan 10–15 seminarier anordnats årligen17. I dessa deltar samtliga medlemsländer normalt med två deltagare och dessutom har kandidatländerna varit inbjudna att sända en delegat till flertalet av dem. De flesta kandidatländer har också utnyttjat denna möjlighet. Det har inneburit att i dessa seminarier har varje gång runt 25 länder varit representerade och antalet deltagare har uppgått till 50–60 personer. Kommissionen är också representerad vid dessa seminarier, eftersom de anordnas av länderna tillsammans med kommissionen. Kommissionen tillhandahåller också erforderlig tolkning, vanligtvis engelska, franska, tyska och värdlandets språk.
En stor del av seminarierna har inriktats på att sprida bäst arbetsmetodik och att sprida kunskaper inom olika områden. Framför allt har ämnesinriktningen varit att bekämpa fusk och bedrägerier, men också att studera speciella skattefrågor.
En del seminarier har kombinerats för mervärdesskatt och punktskatt och några har dessutom anordnats tillsammans med tullsidan, där ett motsvarande program finns18.
Även i fortsättningen kommer seminarier att vara en betydelsefull aktivitet under Fiscalisprogrammet. I framtiden kan man också räkna med seminarier avseende direkt beskattning, eller kombinerade seminarier för alla discipliner.
Förteckning över seminarier återfinns i annex 1 på s. 191.
105/00/EG: Europaparlamentets och rådets beslut nr 105/2000/EG av den 17 december 1999 om ändring av beslut nr 210/97/EG om antagandet av ett åtgärdsprogram för tullfrågor i gemenskapen (”Tull 2000”) och om upphävande av rådets beslut 91/341/EEG Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 013, 19/01/2000 s. 0001–0004.
4.4 Utbyten av tjänstemän
Det nuvarande Fiscalisprogrammet har medfört en omfattande utbytesverksamhet. Det har möjliggjort att årligen i genomsnitt 400 skattetjänstemän fått möjlighet att specialstudera ett visst ämnesområde hos en skattemyndighet i ett annat land. Ofta har det varit samma område inom vilket tjänstemannen arbetar och på så sätt har kunskapen och förståelsen för hur man arbetar inom de olika länderna ökat, vilket underlättar informationsutbytet och samarbetet över gränserna. Samtidigt har utbytena, liksom också seminarieverksamheten, starkt bidragit till uppbyggandet av nätverk mellan myndigheterna och skattetjänstemännen i de olika länderna. Detta är en mycket positiv utveckling som programmet automatiskt bidragit till.
I det nya programmet har kraven på utbytena stärkts genom att det föreskrivs att de ska vara målinriktade och väl förberedda. Ett utbyte kan vara upp till en månad. Eftersom vissa länder har en snedfördelning med ett stort antal önskemål om inkommande utbyten, finns det en möjlighet för ett land att inskränka omfattningen om mängden ansökningar är för stort med hänsyn till resurserna.
Några länder ansåg att utbytena inte ska omfatta direkt beskattning. Det finns därför en rättighet om man vill begränsa omfattningen av utbytena till att gälla enbart indirekta skatter.
4.5 Utbildningsverksamhet
Programmet innehåller också aktiviteter som kan företas inom utbildningsområdet. Avsikten är att uppmuntra ett strukturerat samarbete mellan nationella utbildningsorgan och tjänstemän som ansvarar för skatteutbildningen vid myndigheterna. Det är framför allt inom tre områden som programmet kan nyttjas
att utveckla existerande utbildningsprogram och vid behov utarbeta nya program för att skapa en gemensam grundläggande utbildning för tjänstemännen
att när så är lämpligt, öppna de utbildningskurser i beskattning som varje land som deltar tillhandahåller sina egna tjänstemän för tjänstemän från de övriga länder som deltar i programmet
att utveckla nödvändiga gemensamma verktyg för utbildning i skattefrågor
Dessutom föreskrivs i programmet att de deltagande länderna skall se till att deras skattetjänstemän får grundutbildning och vidareutbildning på en nivå som krävs för att uppnå den gemensamma yrkeskompetens och fackkunskap som anges i de gemensamma utbildningsprogrammen. Vidare ska de tillhandahållas den språkutbildning som är nödvändig.
Programmets aktivitet på gemenskapsnivå vad gäller utbildning är således inriktat på att utveckla lämpliga och tillräckliga utbildningsprogram och liknande verktyg, medan det åligger varje enskilt land att verkställa den utbildning av de anställda som krävs inklusive erforderlig språkutbildning.
En nyhet är att medlemsländerna ska öppna sina egna utbildningskurser i beskattning för andra länders tjänstemän. Det finns givetvis en del praktiska frågor att lösa i detta sammanhang och framtiden får utvisa i vilken omfattning detta kommer att ske.
Under det nuvarande Fiscalisprogrammet har en särskild kommitté19 arbetat med utbildningsdelen. Ett flertal projekt har genomförts, bl.a. kartläggning avseende utbildning för datarevisorer, andra skattetjänstemän samt för tjänstemän med chefsansvar.
Standing Committee on Administrative Training, SCAT, som är en kommitté underordnad Standing Committee on Administrative Cooperation, SCAC.
4.6 Andra verksamheter
En ny aktivitet är s.k. andra verksamheter än seminarier, utbyten, multilaterala kontroller, utbildning etc. Avsikten med införandet av denna möjlighet är att göra programmet mer flexibelt. Det finns en rad behov som inte kunnat tillgodoses under nuvarande program. I detta avseende har man sneglat på de möjligheter som redan funnits på tullsidan och som medger betydligt större variation av aktiviteter.
Tanken är att ge möjlighet att anordna exempelvis arbetsmöten eller arbetsbesök, benchmarking eller liknande verksamhet. Givetvis måste de allmänna och särskilda målsättningarna för programmet vara uppfyllda. Vilka aktiviteter som konkret kommer att organiseras är givetvis för tidigt att ange, men ett flertal önskemål har framförts till kommissionen som tidigare inte kunnat tillgodoses. Sannolikt blir det fråga om tidsbestämda projekt begränsade till specifika frågor eller områden.
En aktivitet under denna punkt måste först underställas och godkännas av Fiscalis-kommittén.
5 Budget
Det nuvarande Fiscalisprogrammet har haft en budget på 40 miljoner euro. Kommissionen begärde i sitt förslag 56 miljoner euro för programperioden 2003–2007, d.v.s. en uppräkning med 16 miljoner euro som motiverades med en allmän kostnadsuppräkning samt att det nya programmet kommer att omfatta direkt beskattning och dessutom avses att inkludera finansieringen av ett antal nya kommunikations- och informationssystem.
Rådet godtog emellertid inte det begärda budgetbeloppet utan det reducerades till 44 miljoner euro, d.v.s. samma belopp som för nuvarande program uppräknat för inflation. Rådet motiverade detta med att det inte ville besluta om finansieringen av program för vilka antagen lagstiftning fortfarande saknades. Kommissionen, liksom Europaparlamentet, godtog detta med tillägg för en protokollsanteckning, vilken anger att kommissionen kommer att begära ytterligare medel i den mån nya projekt eller system så kräver. Det innebär att om budgetmedlen blir otillräckliga för vad som krävs i ny lagstiftning så kommer kommissionen att hos rådet och Europaparlamentet begära ytterligare medel.
Till den angivna budgeten kommer att tillföras extra budgetmedel i anledningen av anslutningen av nya medlemsländer. Detta sker genom den allmänna uppräkning som gemenskapens budget får genom anslutningen. Vad detta innebär beloppsmässigt för Fiscalisbudgeten är för närvarande inte känt.
6 Fördelning av kostnader
Kostnaderna för Fiscalisprogrammet delas mellan gemenskapen och medlemsländerna. Via gemenskapens budget finansieras
kostnaderna för utveckling, inköp, installation, underhåll och den dagliga driften av gemenskapsdelarna av de system för kommunikation och informationsutbyte, som angetts under Programaktiviteter. Deltagande länder får själva finansiera de nationella delarna av systemen.
Kostnaderna för seminarier, multilaterala kontroller och utbyten av tjänstemän (inklusive organiserandet av seminarier)
kostnader för deltagande i utbildningsverksamheten på gemenskapsnivå, som beskrivits ovan, samt kostnader för utveckling av utbildningsverktyg. Kostnader för grundutbildning och vidareutbildning av landets egna tjänstemän samt språkutbildning får betalas av länderna själva.
kostnader för utvärdering av programmet
kostnader för andra verksamheter (se rubrik ovan)
7 Fiscaliskommittén
I samband med genomförandet av programmet kommer kommissionen att biträdas av en kommitté. Det nuvarande programmet biträds av den ständiga kommittén för administrativt samarbete (SCAC). Denna kommitté handlägger frågor avseende indirekt beskattning, främst mervärdesskatt. I och med att det nya programmet kommer att omfatta alla skatteslag har det ansetts mera lämpligt att en särskild kommitté inrättas. Den benämnes ”Fiscaliskommittén” och är en managementkommitté, vilket framgår av referensen till artikel 4 i rådets beslut 1999/ 468/EG20.
Den viktigaste uppgiften för den nya kommittén blir att besluta om en arbetsordning samt att årligen besluta om operativa mål och anta en rullande handlingsplan för de kommande åren.
I kommittén kommer varje land att vara representerat. Kandidatländerna kommer, intill dess de blivit medlemsländer, också att vara representerade eftersom programmet är helt öppet för dem, dock med beaktande av villkoren i de avtal som gäller för de associerade länderna, respektive de bilaterala avtalen med Cypern, Malta och Turkiet. Det innebär att nya avtal måste slutas för det nya Fiscalisprogrammet för tiden fram till medlemskap främst för att reglera den finansiella delen. Det finns förslag att tidpunkten för anslutning till Europeiska gemenskapen flyttas fram till 1 maj 2004, men att kandidatländernas deltagande i programverksamheterna kan ske från 1 januari 2004 på samma villkor som för medlemsländerna.
1999/468/EG: Rådets beslut av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 184, 17/07/1999 s. 0023–0026.
8 Rapportering och utvärdering
Nytt i programmet är föreskriften om rapporteringskrav. Kommissionen åläggs att årligen till Fiscaliskommittén avge en uppföljningsrapport. Av denna ska framgå hur verksamheterna utvecklats i fråga om genomförande och resultat i förhållande till den årliga handlingsplanen. Rapporten ska också överlämnas till Europaparlamentet.
För att kommissionen ska kunna sammanställa en sådan rapport åläggs deltagande länder att till kommissionen årligen överlämna alla uppgifter som är nödvändiga för uppföjningsrapporten.
Programmet ska dessutom utvärderas, dels efter halva tiden och dels sedan det avslutats. Denna utvärdering ska baseras på utvärderingsrapporterna som de deltagande länderna ska lämna senast 31 mars 2005 respektive 31 mars 2008 till kommissionen. Kommissionen ska i sin tur lämna en utvärderingsrapport om programmets verkningsfullhet och effektivitet senast 30 juni 2005 respektive 30 juni 2008. I samband med halvtids utvärderingen ska kommissionen också ange om det är önskvärt att fortsätta med programmet efter femårstiden slut och om så är fallet lägga fram ett förslag om ett nytt program.
9 Handläggningen av det framtida programmet
Organisation
Att genomföra ett så omfattande och varierande program som Fiscalisprogrammet medför givetvis stora krav på både kommissionen och de deltagande länderna. Därför finns inom kommissionen en särskild enhet som är ansvarig för programverksamheten (TAXUD, D121) och dessutom finns inom varje land en samordnare av programmet (Fiscalis coordinator). Flera länder, bl.a. Sverige, har dessutom byggt upp en nationell Fiscalisorganisation med regionala Fiscalissamordnare. På så sätt har man lyckats att få till stånd en bättre samordning av programmet och mer effektivt utnyttjande av det.
Management seminarium för det nya Fiscalisprogrammet i Sverige
För att starta upp det nya programmet så snart som möjligt efter dess antagande stod Sverige i november 2002 som värdland för ett managementseminarium22 om det nya Fiscalisprogrammet. Avsikten var dels att kommissionen skulle presentera det nya programmet för de deltagande länderna och dels att diskutera de nya administrativa rutiner som behövs för handläggningen av programmet. I och med att det inte kommer att finnas några i lag föreskrivna genomförandeföreskrifter behövs någon form av administrativt regelverk, som ska antas av Fiscaliskommittén. Seminariet diskuterade förslag till sådana regler samt behov av aktiviteter under de närmast kommande programåren.
Det mycket välarrangerade seminariet gav som resultat att Fiscalissamordnarna tidigt blev informerade om det nya programmet och att kommissionen fick värdefulla bidrag till förberedelserna av det administrativa regelverk och den årliga handlingsplan som presenterades för kommittén på dess första möte i februari 2003.
Bo Forvass är Principal Administrator hos Europeiska kommissionens skattedirektorat i Bryssel sedan 1996.
DIRECTORATE-GENERAL TAXATION AND CUSTOMS UNION, PROGRAMME MANAGEMENT, Information, training, management of customs and tax cooperation programmes.
Fiscalis seminar on Programme Management, Saltsjöbaden, Sweden 13–15 november 2002.
Annex 1 – Fiscalis seminarier 1998–2002
Ämne | Plats |
---|---|
1998 | |
Developments in Computer Auditing ands electronic invoicing | Chester, UK |
VAT fraud investigation seminar | Helsinki, FI |
Developing and using risk analysis systems | Napels, IT |
Losses and guarantees | Athen, EL |
Joint seminar VAT and Excise | Brugges, BE |
Excises warehouses | Luxembourg, LU |
Excise Liaison Offices | Napels, IT |
1999 | |
VAT fraud investigation, carousel fraud | Hague, NL |
Article 7–10 of directive 92/12 | Namur, BE |
VAT warehousing | Fiuggi, IT |
Multilateral control methods | Helsinki, FI |
Control on distance selling | Pörtsach, AU |
Control of excise goods by fiscal marks | Porto, PT |
Vat fraud investigation, carousel fraud | Dublin, IR |
VAT control problems related to sales of cars | Lisbon, PT |
Computerisation of movement and control of excise duty goods | Logrono, ES |
Tackling the problem of non-filers | Alicante, ES |
VAT Heads of Central Liaison Offices | Paris, FR |
2000 | |
Accompannuing document for move of goods | Salzburg, AU |
Post duty free issues | Maidstone, UK |
Fraud investigation concerning import/export | Helsinki, FI |
Control of large multinational infrastructure projects | Malmö, SV |
Programme management | Snekkersten, DK |
Auditing and control in an European perspective | Breukelen, NL |
Application and audit of reverse charge mechanism | Edinburgh, UK |
Special schemes (SMEs) – definition, aim and control | Faro, PT |
Development of training standards | Fiuggi, IT |
Use of internet to facilitate relations between taxpayers | |
and tax Administrations | Madrid, ES |
Control of intra-community supplies | Paris, FR |
Environmental taxes | Syracuse,IT |
2001 | |
Mutual assistance in the excise field, tobbacco and alcohol | Dublin, IR |
Managing and carrying out multilateral controls | Helsinki, FI |
Cooperation between taxation and justice administrations | Berlin, DE |
Heads of VAT Central Liaison Offices | Antwerp, NL |
Risk analysis methods with regard to excisable goods | Malmö, SV |
Computer Audit Standards Training Development | Innsbruck, AU |
Use of risk analysis in the VAT area | Luxembourg, LU |
Fraud investigation – inteligence units | Espinho, PT |
Easing the burden on business | Chester, UK |
Taxation and control of non-established traders | Caserta, IT |
Public authorities and subsidies | Athen, EL |
Use of VIES data | Snekkersten, DK |
Exportation procedures, risks and insurance (Fiscalis/Customs) | Cardiff, UK |
VAT problems in the international sports sector | Amsterdam, NL |
2002 | |
Development and enhancement of SEED and other systems | Chester,UK |
E-audit and e-invoicing | Luxembourg, LU |
Heads of VAT Central Liaison Offices | Helsinki, FI |
Mutual assistance on recovery | Viterbo, IT |
VAT control of the new economy | Santiago de Compostella, ES |
Missing trader fraud problems | Dublin, IR |
Joint seminar on risk analysis (Fiscalis/Customs) | Granada, ES |
VAT problems linked to telephone cards and entrance tickets | Rotterdam, NL |
Fiscalis programme management | Saltsjöbaden, SV |
Excise control methods | Ancona, IT |
VAT avoidance schemes | Athens, EL |
Bo Forvass