A11 Speciella företag
11.1 Bostadsföretag enligt 2 § 7 mom. SIL
RÅ 1996 not. 246 (fhb). En bostadsrättsförening hade avstyckat en del av sin fastighet där kommersiella lokaler fanns och sålt den till ett aktiebolag. Aktierna hade överlåtits till medlemmarna, men skulle troligen återköpas av föreningen. Frågan var om ett förvärv av aktierna alternativt ett direkt återköp av lokalfastigheten skulle medföra att föreningen inte var ett äkta bostadsföretag.
Regeringsrätten fastställde Skatterättsnämndens förhandsbesked att föreningen inte under angivna förutsättningar skulle komma att uppfylla kraven i 2 § 7 mom. SIL. Motiveringen var att föreningen genom att direkt eller indirekt inneha lokalfastigheten fick ”anses bedriva annan verksamhet i mer än ringa omfattning”.
Vad först angår det direkta ägandet av lokalfastigheten finns inget särskilt att kommentera, då det är klart att lokaluthyrning inte uppfyller kravet på att bereda bostäder åt medlemmar. Att lokaluthyrningen sker på en särskild fastighet kan knappast påverka den bedömningen.
Vad gäller det indirekta innehavet av lokalfastigheten får tillämpningen anses följa av gränsdragningsbestämmelsens utformning. Det kan däremot anföras vissa principiella skäl mot att ett aktieinnehav skall beaktas; se vidare min artikel i Skattenytt 2000 s. 238 ff.
11.2 Fideikommissbo
RÅ 1999 not. 286 (fhb). Enligt särskild lagstiftning i lagen om inkomstbeskattning av fideikommisbo m.m. skall en realisationsvinstbeskattning inte ske ”om den som erhållit aktie i fideikommissaktiebolag vid avveckling av fideikommiss avyttrar aktien”. Frågorna i målet gällde om undantaget gällde vid ett dödsbos försäljning av aktier i ett fideikommissaktiebolag respektive om efter skifte de f.d. dödsbodelägarna sålde aktierna.
Regeringsrätten ansåg inte att bestämmelsen var tillämplig. På grund av frågans speciella karaktär kommenteras det inte närmare.
Peter Melz