Efter att under några års tid ha dryftat problemet med kolleger i branschen kan jag endast beklaga att jag inte förrän nu blivit bekant, artikelledes, med Mats Holmlund. Dock kan jag rapportera att vid mina kontakter med skatteförvaltningens företrädare har jag understundom mötts av förståelse vid argumentation för avdrag för ingående moms redan i samband med mottagandet av varuleveranser och därmed fått undanröjt påfört skattetillägg.
Givetvis har argumentationen understötts av BFN U 90:2 – bl.a. dess hänvisning till ”Användning av ADB har t.ex. möjliggjort snabbare och mer rationella faktureringsrutiner.” ADB, eller numera IT, har även förändrat företagens möjligheter till en korrekt kostnads- och intäktsrapportering enligt belöpandeprincipen – rapport om lagerförändringen utgår från sända och mottagna leveranser. Det förutsätts då att redovisning av såväl utgående som ingående mervärdesskatt följer tidpunkten för verkställd respektive mottagen leverans. Det skulle onekligen innebära att synda på nåden om redovisning av utgående skatt styrdes av fakturan medan ingående skatt styrdes av mottagen leverans.
Även i en gammal RSV-anvisning, RSV Im 1976:26, har anförts – ”Har fakturan utfärdats under en senare redovisningsperiod än den då leverans ägt rum men bokföringen av den uppkomna fordran skett i anslutning till leveransen, skall redovisningen av utgående skatt ske för den period då fordran bokförts. Har fakturan erhållits under en senare redovisningsperiod än den då leverans mottagits och bokföringen skett i anslutning till leveransen inträder rätten till avdrag för ingående skatt för den period då skulden bokförts.”
Slutligen brukar jag också hänvisa till vad SNs innevarande redaktör skrivit i saken i ”Mervärdesskatten – rättsliga grunder och problem”, bl.a. sid. 264 – ”Detta innebär normalt att bokföring sker per den dag då fakturan mottas. Det torde dock inte strida mot god redovisningssed att bokföra fakturor per den dag då leveransen erhållits. Det bör i så fall krävas att den bokföringsskyldiga tillämpar samma metod på såväl försäljning som inköp...”
Att i alla fall avdragsrätt för ingående moms sammanfaller med mottagandet av leveransen kan man dock inte utgå ifrån. Men för många skattskyldiga med månadsvis resultatredovisning utifrån sända och mottagna leveranser torde momslyftet kunna ske före det att fakturan mottagits. Med en allmän debatt kanske detta agerande kan komma att accepteras av en växande skara av skatteförvaltningens företrädare.
Anne Hyllander Karlhede
Anne Hyllander Karlhede är skattejurist vid SET Revisionsbyrå AB.