1 Inledning

I det följande har jag för avsikt att behandla de särskilda reglerna för beskattning av utdelning och reavinst för delägare i fåmansföretag. Med undantag för hänvisningar till andra lagrum återfinns reglerna i 3 § 12 mom. lagen om statlig inkomstskatt (SIL). Dessa regler är mycket omfattande och innehåller en mängd detaljer och definitioner. Artikeln behandlar inte hela detta regelverk utan begränsas till att i huvudsak belysa några frågor som rör fastställandet av det underlag som ligger till grund för beräkningen av en normal kapitalavkastning. Närmare bestämt det underlag som utgörs av aktier och andelar anskaffade före år 1990. Dessutom berörs endast fastställandet av underlag för företag vars aktier inte är börsnoterade eller föremål för annan marknadsmässig omsättning med regelbundna noteringar om avslut. Under hösten 1991 infördes en alternativ regel avsedd att komplettera reglerna för fastställande av det underlag som utgör basen för att bestämma normalavkastningen och därmed det kapitalbeskattade utrymmet. Målsättningen är att analysera effekterna av att fastställa underlaget med stöd av denna kompletterande regel som enligt min mening synes vara belastad med vissa brister då neutralitetsaspekter tas i beaktande.

Jag kommer även att diskutera den s.k. basbeloppsregeln i de situationer då försäljningar görs av personer som är närstående till varandra. Även vad gäller denna regel kommer exempel på brister i neutraliteten att påpekas.

Artikeln gör inte anspråk på att vara en fullständig och uttömmande analys utan får närmast betraktas som exempel på brister i gällande rätt. Syftet är endast att detaljgranska en utvald del av reglerna samt att redovisa några funderingar kring hur reglerna skulle kunna ges en ökad neutralitet.

2 Bakgrunden till de särskilda reglerna

Som en följd av skattereformen beskattas kapitalinkomster med en proportionell skatt på 30 % medan förvärvsinkomster är föremål för en progressiv beskattning med en högsta marginalskatt på ca 50 %. Utan särskilda regler innebär detta att en delägare i ett fåmansföretag som samtidigt är verksam i företaget, i stället för att ta ut progressivt beskattad lön skulle kunna tillgodogöra sig förvärvsinkomster i form av utdelning alternativt reavinst med en lägre skattebelastning som följd. För att motverka att inkomster hänförliga till arbete tas ut som lågbeskattade utdelningsinkomster eller reavinst infördes regler som särskiljer kapitalinkomster från förvärvsinkomster för delägare i fåmansföretag.

3 Analys och kommentarer

3.1 Underlaget

Underlaget är, eftersom det utgör basen för beräkningen av hur stor en normal avkastning på tillskjutet kapital får vara, naturligtvis avgörande för hur stor del av en utdelning respektive reavinst som får beskattas som kapitalinkomst. Därför skall i det följande en noggrann analys göras av hur fastställandet av nämnda underlag skall ske och den målsättning som kan antas ligga bakom reglernas utformning. Lagstiftaren utgår från vad som är att betrakta som tillskjutet kapital i företaget vid fastställandet av underlaget. Detta motsvaras i ett aktiebolag av den ursprungliga anskaffningskostnaden för aktierna, anskaffningskostnaden för aktier som är nyemitterade och aktieägartillskott utan villkor.

Eftersom de särskilda reglerna erbjuder möjlighet att för framtiden spara kapitalbeskattat utrymme lämpar sig denna teknik väl för ändamålet. Detta gäller emellertid endast för tiden efter 1990. För perioden fram till 1990 finns inte några motsvarande regler som gör det möjligt att spara kapitalbeskattat utrymme.

Genom SFS 1990:1422 (prop. 1990/91:54) infördes regler om inflationsbaserad indexuppräkning av anskaffningskostnaden och aktieägartillskott. Detta för att realiserade värdeökningar vilka uteslutande beror på förändringarna i det allmänna prisläget inte skulle bli beskattade som förvärvsinkomster. En sådan indexuppräkning löser emellertid problemet endast delvis eftersom reglerna uteslutande medger en korrigering för inflationen. Hänsyn till att genererade vinstmedel eventuellt kan ha ackumulerats i företaget tas överhuvudtaget inte. Som en följd härav aktualiseras nödvändigheten av en kompletterande regel.

3.1.1 Förmögenhetsvärdet den 31/12 1990

En värderingsregel som utgår från aktiernas värde vid utgången av 1990 infördes genom SFS 1991:1833 (prop. 1991/92:60). Denna innebär att aktierna värderas till det värde som gällde vid förmögenhetstaxeringen den 31/12 1990. Som en följd av att företaget värderas vid utgången av 1990 blir såväl förändringar i det allmänna prisläget som vinstmedel vilka eventuellt ackumulerats i bolaget beaktade. För att förändringarna i det allmänna prisläget skall bli beaktade krävs naturligtvis att tillgångar och skulder värderas till ett värde som inte ligger allt för långt från ”dagsvärdet”. Syftet med värderingen torde vara att i möjligaste mån återspegla det egna kapital som investerats i företaget vid denna tidpunkt. Eftersom det gäller att beräkna vad som skall kunna anses utgöra en normal kapitalavkastning bör underlaget för denna beräkning motsvaras av det kapital som investerats i företaget.

Vad gäller värderingen av företaget framgår det av prop. 1991/92:60 s. 81 följande:

”När det gäller aktier som inte omsätts marknadsmässigt görs regelmässigt en värdering av skattemyndigheten i det län där bolaget har sitt hemvist. Detta värde bör också vara utgångspunkt för beräkning av det kapitalbeskattade utrymmet. Till grund för värderingen av aktierna ligger en substansvärdering av bolagets tillgångar.”

Skattemyndighetens värdering grundas på riksskatteverkets anvisningar om värdering av aktier mm (RSV Dt 1987:8). I det följande kommer därför konsekvenserna av en substansvärdering i enlighet med nämnda anvisning och 3 och 4 § § lag om statlig förmögenhetsskatt (SFL) att diskuteras. Det ursprungliga syftet med anvisningen var att fastställa ett värde på aktier och andelar som skulle ligga till grund för delägarens förmögenhetstaxering. Det ligger därför i sakens natur att anvisningen – som i och för sig skall ge ett rättvisande värde på aktierna – försöker motverka att aktier och andelar undervärderas. Någon risk för övervärdering torde knappast föreligga. Detta framgår också av det i anvisningen valda språkbruket beträffande värderingen av skulderna på sidan 12.

”Värdet av tillgångar nedlagda i rörelse eller jordbruk får vid substansvärderingen minskas med låneskulder, varuskulder och andra liknande skulder...”

Genom att använda ordet ”får” antyds någon form av frivillighet vad gäller iakttagandet av skulderna vid substansvärderingen. Någon sådan form av frivillighet torde lagstiftaren knappast ha åsyftat då anvisningen skall användas för att fastställa det underlag som skall utgöra basen för en beräkning av normal kapitalavkastning.

Som skuld räknas i princip samtliga vid beskattningsårets utgång debiterade ej betalda skatter enligt 5 § 5 st. SFL. Vad gäller preliminär B-skatt debiteras denna under beskattningsåret medan den slutliga skatten debiteras först vid taxeringsårets utgång. Detta medför att följande scenario kan uppstå. För ett företag som av någon anledning debiterats en för låg B-skatt men vid beskattningsårets utgång i laga ordning har betalt den debiterade skatten blir underlaget för stort eftersom den faktiska skatteskulden kan vara betydligt större. För de fall företaget debiterats ett för högt belopp gäller naturligtvis det omvända förhållandet. Det vore enligt min mening mer neutralt om man vid substansvärderingen i stället medgavs avdrag för den faktiska skatteskulden vid årets utgång. Med faktisk skatteskuld menar jag den på beskattningsåret belöpande totala skatten minskad med de preliminärskattebetalningar som gjorts under beskattningsåret.

Den latenta skatteskulden i obeskattade reserver skall enligt 3 och 4 §§ SFL och anvisningen inte räknas som skuld. Eftersom syftet med värderingen är att fastställa en rättvisande bild av i företaget investerat eget kapital, borde enligt min mening de latenta skatteskulderna som i realiteten är räntefria krediter beaktas i detta sammanhang på samma sätt som övriga skulder. Värderingen av den latenta skatteskulden skulle kunna grundas på en beräkning av den skatteminskning som erhålls när den obeskattade reserven skapades. Genom ett beaktande av latenta skatteskulder skulle en mer rättvisande bild av skuldsidan i företaget erhållas.

Enligt p 2 st. 4 av anvisningarna till 3 och 4 §§ SFL skall däremot hänsyn tas till utskiftningsskatteskulden vid värderingen vid årets utgång (i detta fall per den 31/12 1990). För egen del anser jag att underlaget inte nödvändigtvis blir missvisande om man vid substansvärderingen underlåter att beakta utskiftningsskatteskulden. Beräkningen av underlaget per den 31/12 1990 för kapitalbeskattad normalavkastning torde inte i första hand avse företag som skall läggas ner utan snarare företag vars verksamhet är avsedd att fortsätta. Vid värdering av företag vars verksamhet fortsatt pågår torde det vara mer relevant att beakta latenta skatteskulder i obeskattade reserver i stället för att fastställa utskiftningsskatteskulden. När det emellertid gäller att bestämma ett företags likvidationsvärde borde utskiftningsskatten beaktas, om den inte numera varit slopad. Detta kunde aktualiserats vid t.ex. en företagsnedläggelse. Utskiftningsskatteskulden var således mer intressant om företaget skulle eller hade lagt ner sin verksamhet.

Även vad gäller värderingen av vissa tillgångar torde det kunna ifrågasättas om anvisningen lämpligen bör ligga till grund för en substansvärdering av företaget då underlaget för normalavkastning fastställs. Värdet av fastigheter som inte är omsättningstillgångar skall grunda sig på fastighetens taxeringsvärde året före taxeringsåret. Huruvida detta värde är det mest lämpliga torde väl i och för sig kunna ifrågasättas. Det är emellertid inte detta värde som nu skall diskuteras utan det faktum att en hyresrätt enligt anvisningen över huvud taget inte får åsättas något värde vid substansvärderingen. Detta gäller trots att hyresrätten kan ha förvärvats av ett företag för ett icke obetydligt belopp och att denna kan återfinnas bland tillgångarna i företagets balansräkning.

Eftersom det bör stå varje företag fritt att välja om det vill bedriva sin verksamhet i egen fastighet eller i förhyrda lokaler borde, enligt min uppfattning, regler som styr beskattning av utdelning och reavinst inte gynna eller missgynna ett sådant tidigare gjort val. Resultatet av att tillämpa anvisningen för att fastställa underlaget innebär att verksamhet som bedrivs i hyresrätt kommer att diskrimineras då den kapitalbeskattade avkastningen bestäms.

Ej heller goodwill får ingå i underlaget trots att en sådan kan vara förvärvad och ingå bland tillgångarna i bolagets balansräkning. Att en förvärvad goodwill inte får medräknas bland tillgångarna ter sig enligt min mening också diskriminerande.

Med hänsyn till det ovan nämnda synes förmögenhetsvärdet per den 31/12 1990 inte återspegla en rättvisande bild av företagets värde, dvs. det i företaget vid utgången av 1990 investerade kapitalet. En substansvärdering i enlighet med SFL och anvisningen utmynnar i ett underlag som beroende på omständigheterna i varje enskilt fall kan bli både högre och lägre än det belopp som motsvarar det i företaget investerade egna kapitalet. Genom att, i stället för att använda en beräkningsmetod som ursprungligen var avsedd att fastställa företagets förmögenhetsvärde, anlägga företagsekonomens syn på värderingen av företaget torde en mer rättvisande bild av substansvärdet erhållas. En sådan substansvärdering skulle innebära att man försöker fastställa värdet av tillgångar och skulder till dagsvärdet, dvs. i detta fall per den 31/12 1990. Vid värderingen skall samtliga tillgångar och skulder i företaget beaktas. Beräkningarna skulle därför kunna grundas på företagets balansräkning. För att fastställa dagsvärdet på tillgångar och skulder måste emellertid balansräkningens poster justeras.

3.2 Basbeloppsregeln

I detta avsnitt skall den s.k. basbeloppsregeln studeras närmare. Jag har för avsikt att behandla försäljningar som görs av den skattskyldige och personer som är närstående till honom. Regeln innebär i korthet att de särskilda utdelnings- och reavinstreglerna inte skall tillämpas i den mån den skattskyldige och närståendekretsens sammanlagda reavinster under beskattningsåret och de tio år som närmast föregått beskattningsåret, som beskattas som intäkt av tjänst, överstiger 100 basbelopp.

Vid försäljningar av aktier i samma bolag som gjorts av närstående personer gäller emellertid följande. Om den skattskyldige visar att reavinster avseende aktier i samma bolag redovisats av närstående till honom i inkomstslaget tjänst under ovan nämnda period skall beloppstaket på 100 basbelopp nedsättas i motsvarande mån. Vidare framgår det av specialmotiveringen till prop. 1990/91:54 s. 311 att:

”När flera närstående säljer under samma beskattningsår skall den tjänstebeskattade delen av vinsten proportioneras mellan dem. När de däremot säljer under olika beskattningsår inom tioårsperioden kan det hända att den som säljer senare tjänar på detta. Eftersom reglerna tillämpas inom en krets av närstående personer måste detta godtas.”

Följaktligen kan det vara mer gynnsamt för den skattskyldige att skjuta upp sin försäljning till ett senare beskattningsår eftersom det tjänstebeskattade taket på 100 basbelopp vid denna tidpunkt kan vara fullt eller delvis uppnått. Att en person inom närståendekretsen kan gynnas av en senare försäljning kan, enligt min uppfattning, leda till att inlåsningseffekter uppstår. Den grupp av personer som är att anse som närstående till varandra omfattar tillräckligt många individer för att intressemotsättningar av betydelse kan föreligga. I motsats till lagstiftaren menar jag, med hänsyn till det sagda, att ett gynnande av senare försäljningar inte utan vidare bör godtas. Att istället proportionera takbeloppet på 100 basbelopp i förhållande till de närståendes aktieinnehav, även i de fall försäljningar görs vid olika beskattningsår, skulle innebära att en person inte längre gynnas på grund av att en försäljning senareläggs. Som en följd härav skulle inlåsningseffekten falla bort.

Lagstiftaren är emellertid negativt inställd till en proportionering om denna görs generellt eftersom aktier av olika slag och sort kan ha olika värde. Detta framgår av allmänmotiveringen prop. 1990/91:54 s. 224:

”En generell proportionering av takbeloppet på 100 basbelopp med hänsyn till de närståendes aktieinnehav är olämplig då aktier av olika slag och sort i samma företag kan ha olika värden samt då den sista delförsäljningen alltid avser hela det återstående beloppet.”

Mot bakgrund av det nyss nämnda kan ifrågasättas huruvida lagstiftaren håller en konsekvent linje, eftersom förarbetena trots allt föreskriver en proportionering då försäljningarna görs under samma beskattningsår. Oavsett om försäljningarna skett under samma beskattningsår kan det ju vara fråga om aktier av olika slag och sort som representerar olika värde. Eftersom lagstiftaren trots allt valt en proportioneringsteknik då försäljningarna görs under samma beskattningsår skulle en proportionering med hänsyn till de närståendes aktieinnehav enligt min mening vara möjlig även i de fall försäljningar görs under olika beskattningsår. Problem kvarstår dock för de fall då aktier av olika sort och slag har olika värden. En proportionering med hänsyn till aktieinnehavet måste i förekommande fall ta hänsyn till sådana omständigheter. Hur detta skall ske rent tekniskt återstår emellertid att lösa.

För att praktiskt tillämpa gällande basbeloppsregel måste den skattskyldige ha kännedom om i vilken utsträckning reavinster tjänstebeskattats hos övriga närstående. Genom en proportionering av takbeloppet mcd hänsyn till aktieinnehavet uppnås den fördelen att en skattskyldig kan utifrån sitt eget aktieinnehav överblicka det högsta belopp som kan tjänstebeskattas hos honom. Han behöver således inte bevaka övriga närståendes försäljningar för att bilda sig en uppfattning om hur hans försäljningar kommer att bli beskattade. En nackdel föreligger dock med proportioneringstekniken vid t.ex. en nyemission eller vid interna försäljningar inom närståendekretsen. I dessa fall kan det tjänstebeskattade beloppstaket för respektive aktieägare behöva räknas om.

4 Sammanfattning

I framställningen har diskuterats på vilket sätt underlaget för normal kapitalavkastning fastställs. Härvid har huvudsakligen den alternativa värderingsregel som infördes genom SFS 1991:1833 (prop. 1991/92:60) analyserats. Vidare har den s.k. basbeloppsregeln analyserats då den tillämpas vid försäljningar gjorda av personer som står varandra nära, dvs. personer inom närståendekretsen. Analyserna har utmynnat i viss kritik avseende neutralitetsbrister och några funderingar kring hur nämnda brister skulle kunna avhjälpas.

Beträffande underlagets fastställande utgår lagstiftaren från en substansvärdering i enlighet med de regler som gäller vid förmögenhetsbeskattningen för att återspegla det i företaget investerade kapitalet. Denna substansvärdering beaktar enligt min uppfattning inte samtliga i sammanhanget relevanta tillgångar och skulder, varför den lämpar sig mindre väl för att fastställa underlaget för normal kapitalavkastning. Genom en substansvärdering där samtliga tillgångar och skulder värderas till ”dagsvärdet” per den 31/12 1990 torde en mer rättvisande bild av det i företaget investerade kapitalet erhållas.

Även beträffande basbeloppsregeln föreligger vissa brister. Som en följd av regelns utformning kan en skattskyldig inom en krets av närstående gynnas på andra närståendes bekostnad om han väntar med sin försäljning till ett beskattningsår då det tjänstebeskattade beloppstaket är helt eller delvis uppnått. Detta måste enligt lagstiftaren godtas när det är fråga om närstående personer. Med hänsyn till att ett förhållandevis stort antal individer kan ingå i närståendekretsen förefaller det högst sannolikt att betydande intressekonflikter kan föreligga. Som en följd härav kan, enligt min uppfattning, basbeloppsregeln med nuvarande utformning bidra till inlåsningseffekter. Genom en proportionering av beloppstaket med hänsyn till aktieinnehavet skulle inlåsningseffekten kunna undanröjas. Om det i företaget finns aktier av olika sort och slag som har olika värden måste hänsyn tas till detta vid proportioneringen.

Referenser

SOU 1989:33 II s. 139–148

Prop. 1989/90:110 I s. 467–472, 703–705

Prop. 1989/90:110 II s. 126–131

Prop. 1990/91:54 s. 218–225, 310–311

Prop. 1991/92:60

RSV Dt 1991:15

RSV Dt 1987:8

Mathias Ternell

Mathias Ternell är skattejurist med erfarenhet från såväl skattemyndighet som revisionsbyrå och ägnar sig numera åt forskning i skatterätt.