Aktieägartillskotten är ett vanligt medel att rädda aktiebolag undan likvidationshot. Lagregler saknas för aktieägartillskott, såväl civilrättsligt som skatterättsligt.

I artikeln redogörs kort för civilrättsliga regler och god redovisningssed för aktieägartillskott. Huvuddelen av artikeln behandlar skatterättsliga frågor kring aktieägartillskott. Dels behandlas frågor som lösts i praxis dels nya frågeställningar som blivit aktuella på grund av skattereformen.

1 Inledning

Aktieägartillskotten används bland annat i syfte att rädda företag undan likvidationshot. Detta sker genom att aktieägartillskottet ökar bolagets tillgångar utan att dess skulder ökar.

Övriga möjligheter att undgå tvångslikvidation är exempelvis att tillföra bolaget medel genom nyemission till överkurs eller att nedsätta aktiekapitalet för att kvarvarande aktiekapital bättre skall överensstämma med registrerat aktiekapital.

Dessa två alternativ regleras noggrant i aktiebolagslagen för att ingen osäkerhet skall råda som kan leda till skada för bolagets borgenärer. Däremot finns inga lagregler kring aktieägartillskott, det är få uttalanden i förarbeten och sparsamt med praxis.

Aktieägartillskotten har dock sitt ursprung och berättigande inom bolagsrätten och är inte en skattespecifik företeelse. Skatterätten bör i avsaknad av egen reglering av en företeelse bedöma rättshandlingar enligt deras civilrättsliga innebörd. Bara om mycket starka skäl talar emot bör skatterätten ta en självständig ställning i frågan.

2 Civilrätt

2.1 Allmänt

Aktieägartillskotten kan vara helt ovillkorligt eller ges med villkor om återbetalning till givaren. De ovillkorade aktieägartillskotten behandlas som rena kapitaltillskott. De villkorade tillskotten får dock en ställning mellan lån och kapitaltillskott.

Aktieägartillskotten behandlas inte alls av ABL. Däremot finns vissa uttalanden i förarbetena till ABL. I lagberedningens förslag till lag om aktiebolag, SOU 1941:9 s. 568, sägs beträffande aktieägartillskotten: ”Men tillskott kan vidare tänkas ske med villkor om rätt till ersättning allenast ur uppkommande vinst för bolaget. Har tillskott med dylikt villkor ägt rum, torde det, då vinst ej finnes, icke åligga bolaget att i den årliga balansräkningen utföra ersättningsanspråket bland bolagets skulder.” Aktieägartillskotten är således accepterade men utan att någon särskild reglering förefallit nödvändig.

2.2 Tillskottet

Tillskottet skall öka tillgångarna i bolaget och kan därför ske i form av en inbetalning, eftergivande av fordran eller tillskjutande av sakegendom till bolaget.

Vidare har diskuterats huruvida ett tillskott kan ske i form av en betalningsutfästelse från givaren. En första förutsättning för att detta skulle kunna accepteras är att givaren är betalningsduglig.

I NJA 1988 s. 620 har HD uttalat att det inte har någon betydelse huruvida tillskottet sker kontant eller i form av en betalningsutfästelse från solvent givare.

En form av betalningsutfästelse är kapitaltäckningsgarantin. Den är så utformad att så fort bolaget fått ett underskott får bolaget samtidigt, med stöd av garantin, ett tillskott för att täcka underskottet. Då underskott och tillskottet sker samtidigt innebär det att något underskott aldrig anses ha uppstått och det räcker därför troligen att aktiekapitalet täcks upp till minst hälften för att undgå tvångslikvidation.1 Kapitaltäckningsgarantin bör ges skriftlig form och när den utnyttjas pga underskottet bör detta bekräftas av såväl givare som mottagare.

Enligt uttalande i SOU 1941:9 s. 568 kan tillskottet även erhållas från annan än aktieägare, det avgörande är att tillskottet ökar det fria egna kapitalet. Vid frågan om det är en skuld eller ett tillskott, behandlas detta tillskott på samma sätt som om det kommit från en aktieägare. Detta gäller oavsett om det är ovillkorat eller villkorat gentemot aktieägarna.2

Blomberg, s. 20, jmf Posselius m.fl. s. 70: ”så stort belopp att aktiekapitalet får full täckning”.

NJA 1988 s. 620.

2.3 Villkorligt aktieägartillskott

När bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet skall en kontrollbalansräkning upprättas enligt reglerna om tvångslikvidation i 13 kap. 2 § aktiebolagslagen. För det fall aktieägartillskott måste redovisas som skuld har bolaget inte undgått likvidationshotet genom aktieägartillskott.

Frågan blir då i vilka fall det är tillåtet att låta bli att redovisa en skuld avseende villkorligt aktieägartillskott i kontrollbalansräkningen, eller hur villkoren skall utformas för att det inte skall ses som en skuld.

Har återbetalningsskyldighet uppstått för bolaget genom det villkorade aktieägartillskottet kan den inte underlåtas att redovisas som skuld i kontrollbalansräkningen. Det är det faktiska innehållet i villkoret beträffande skulden som avgör. Har villkoret utformats så att bolaget förpliktar sig att i framtiden återbetala beloppet måste det behandlas som ett lån och inte som ett tillskott.3 Det räcker således inte heller att uttala att man endast begär återbetalning efter övriga borgenärer, utan eftergivandet av skulden skall vara oåterkalleligt och definitivt.4 En så kallad efterställningsklausul innebär att bolaget fortfarande har en skuld om än med sämre prioritet för givaren. Om denna kombineras med att betalning skall ske först vid bolagets likvidation och efter övriga borgenärers krav är det fortfarande oklart huruvida denna skall redovisas i kontrollbalansräkningen.5

För att undgå skyldigheten att redovisa aktieägartillskott som skuld i bolaget bör villkoret utformas så att det inte är bolaget som är bundet av återbetalningen utan att villkoret riktar sig gentemot aktieägarna. Detta kan ske genom att återbetalningen görs beroende av ett framtida beslut av bolagsstämman. Villkoret kan därmed uttala att ”återbetalning skall ske ur bolagets disponibla vinstmedel enligt fastställd balansräkning”.

För att bedöma ett villkorligt aktieägartillskotts karaktär som lån eller tillskott måste man således i varje enskilt fall beakta innehållet i villkoret och avgöra i vilken mån bolaget har bundits till återbetalning av aktieägartillskottet.

Det är vidare av allra största vikt att en handling med villkoren upprättas. Jämför Högsta domstolens uttalande: ”Till försvårande av ett kringgående av de i 13 kap. 2 § aktiebolagslagen intagna reglerna, vilka avser bl.a. att skydda bolagets borgenärer, måste höga krav ställas på den bevisning som förebringas till stöd för att uppställt villkor inte binder bolaget på sådant sätt att tillskottet från de synpunkter som här är av intresse bör behandlas som en försträckning.”6

NJA 1988 s. 620.

FAR:s redovisningskommittés uttalande nr 10.

NJA 1988 s. 620, HD tog inte ställning till villkor om återbetalning först vid konkurs eller likvidation. Jmf Lindskog s. 833.

NJA 1988 s. 620.

2.4 Återbetalning

Återbetalning av villkorligt aktieägartillskott är bolagsrättsligt att betrakta som utdelning från bolaget.7 Det innebär att återbetalningen omfattas av aktiebolagslagens regler om när utdelning kan ske, återbetalningsskyldighet m.m. Även utbetalning av ränta som belöper på aktieägartillskott före det att skuldföring skett bör betraktas som utdelning enligt aktiebolagslagen.

Återbetalning eller skuldföring kan ske först efter fastställande av balansräkning med fritt eget kapital. Beslut om fastställande och återbetalning skall fattas av bolagsstämman. Beslutet bör även ange att utbetalningen avser återbetalning av aktieägartillskott.

Rodhe, Balans 1981 s. 20.

2.5 Gåva

I två uppmärksammade mål har aktiebolag blivit gåvobeskattade för kapitaltillskott från aktieägarna. I korthet var det inte alla aktieägare som stod bakom de ovillkorade aktieägartillskotten och gåvoavsikt ansågs föreligga gentemot de övriga aktieägarna.8 Att notera är dels att det var aktiebolaget som blev beskattat för gåvan, dels att i detta belopp även ingick de givande aktieägarnas del, dvs. gåvoavsikt även gentemot sig själv.

För villkorliga aktieägartillskott och då alla aktieägare deltar med sin andel föreligger dock ingen risk för gåvobeskattning. Vidare torde ovillkorade aktieägartillskott för att undvika likvidation inte aktualisera gåvobeskattning, eftersom det brister i det benefika gåvorekvisitet, avsikten är att undanröja likvidationshotet, inte att främja övriga aktieägare. Om däremot ovillkorade aktieägartillskott ges i andra syften, exempelvis för att undvika att redovisa förlust eller för att kunna skriva ned anläggningstillgångar i jämn takt, är gåvobeskattning en uppenbar risk.

NJA 1980 s. 642 I och II.

3 Redovisning

Redovisningen av aktieägartillskotten innefattar flera olika delar. Givarens och mottagarens redovisning i BR, RR, ansvarsförbindelser och förvaltningsberättelsen.

Föreningen auktoriserade revisorer, FAR, har i ett uttalande nr 10 redogjort för sin syn på redovisning av villkorliga aktieägartillskott och villkorliga skulder.

Mottagaren kan redovisa det som extraordinär intäkt då tillskottet givits för att täcka en förlust och direkt mot eget kapital då tillskottet givits som ett soliditetstillskott med upplysning om detta i förvaltningsberättelsen. Den villkorliga återbetalningsskyldigheten bör samtidigt redovisas som en ansvarsförbindelse i bolagets årsredovisning. Grosskopf/Rodhe har framfört att då återbetalningsskyldigheten riktas gentemot aktieägarna och inte mot bolaget bör det inte redovisas under bolagets ansvarsförbindelser utan förses med en helt egen rubrik.9

Thorell är starkt kritisk till att rekonstruktionsinstrument som inte har stöd i aktiebolagslagen tillämpas. Aktieägartillskott bör i vart fall inte redovisas som en intäkt för bolaget eftersom det är tveksamt om den kan anses vara intjänad.10

Inför återbetalning skuldförs beloppet efter beslut av bolagsstämman. Ett skuldförande i den balansräkning som fastställs av bolagsstämman bör kunna accepteras eftersom detta sker under förutsättning att bolagsstämman godkänner det.

Givaren bör enligt FAR i de fall tillskottet ges för förlusttäckning omedelbart kostnadsföra beloppet. I andra fall kan givaren ta upp tillskottet som investering i aktier på samma sätt som om det varit en nyemission.

Att redovisa detta som tillgång verkar något tveksamt då mottagaren inte skuldför beloppet. Detta bör gälla oavsett vilken rubricering som sätts på tillgången. Rimligare vore att begränsa detta till en notanteckning avseende de innehavda aktierna.11

En utfästelse om kapitaltillskott i form av kapitaltäckningsgaranti bör redovisas som ansvarsförbindelse hos utställaren, medan mottagaren kan redovisa det i förvaltningsberättelsen. Denna redovisning bör ändras till redovisning av aktieägartillskott då tillskottet effektueras.

Rodhe/Grosskopf s. 9.

Thorell m.fl. s. 149.

Thorell m.fl. s. 135.

4 Skatterätt

4.1 Mottagarens beskattning

4.1.1 Skatteplikt

Mottagande av aktieägartillskott är inte skattepliktig intäkt i det mottagande bolaget.12

Skattefriheten gäller för det som är aktieägartillskott. Om däremot den verkliga innebörden av transaktionen varit någon annan än aktieägartillskott kan skattefrihet inte åberopas. Bedömningen får då ske efter den verkliga innebörden av transaktionen. När det gäller bolag som ägs av staten eller kommuner kan fråga uppkomma om ett tillskott från aktieägaren skall betraktas antingen som ett tillskott från aktieägaren, vilket är skattefritt, eller som ett bidrag för vissa kostnader, vilket utgör skattepliktig intäkt för bolaget. Även om tillskottet beskattas hos mottagaren är det dock inte fråga om ett koncernbidrag i egentlig mening.13

Bidrag rubricerat som aktieägartillskott från kommun till kommunalägt bolag har i vissa fall beskattats som skattepliktig intäkt.14

Gränsdragningen mellan aktieägartillskott och näringsbidrag har prövats i ett förhandsbesked.15 Staten gav bidrag till ASEA-ATOM vari staten ägde 50 % av aktierna. Detta bidrag ansågs vara aktieägartillskott och inte näringsbidrag eftersom syftet inte var att ge stöd åt företaget.

RÅ 1956 not fi 1.

SOU 1964:29 s. 85.

RÅ 1961 Fi 282 och RÅ 1965 Fi 141. I RÅ 1969 Fi 1537 har dock inte beskattning skett.

RSV/FB Dt 1979:9.

4.1.2 Fiktivt aktieägartillskott

I ett avgörande i regeringsrätten var grunden att Skanska skulle erbjuda de anställda att förmånligt teckna aktier i bolaget.16 De anställda beskattades för denna förmån och bolaget yrkade avdrag med samma belopp. Regeringsrätten medgav inget avdrag med motiveringen att bolaget inte åsamkats någon kostnad.

Grunden för bolagets yrkande var att aktieägarna genom att avstå från sin teckningsrätt, som genom nyemission förvärvats av de anställda, gjort ett aktieägartillskott till bolaget och att den förmån de anställda erhållit från bolaget i form av ”underkurs” vid teckningen var vederlag för utfört arbete från bolaget.

I målet kan det tolkas som om ”beskattning” skett av aktieägartillskott. Den skattefria intäkten i form av aktieägartillskott har kvittats mot den avdragsgilla kostnaden för de anställdas förmån.17

Kostnaden kan inte uppstå enbart genom nyemission. Själva nyemissionsbeloppet är ingen kostnad för bolaget. Om bolaget däremot köper teckningsrätterna och ger dessa till de anställda kan en kostnad ha uppstått med samma värde som förvärvspriset. Frågan är om bolaget fått en tillgång. Om inte bör ingen kostnad heller anses ha uppstått. Men har bolaget fått en tillgång så har någon överlåtit denna till bolaget. Skulle aktieägarna ha sålt teckningsrätterna till bolaget och därefter avstått sin fordran genom aktieägartillskott borde beskattning av aktieägarna skett p g a avyttringen. Detta torde gälla även om aktieägartillskott gjorts direkt med teckningsrätterna, aktieägartillskott i form av sakegendom, se nedan. Om det varit ett ovillkorat aktieägartillskott skulle dessutom aktieägarnas anskaffningskostnad öka.

Avgörandet kan även ses som att ”fiktiva” aktieägartillskott inte accepteras inom skatterätten. Fiktiva aktieägartillskott kan ske exempelvis genom införsäljning till underpris, där överskjutande del är aktieägartillskott eller, som i detta fall, genom ett konstruerat aktieägartillskott utan uttrycklig vilja från aktieägarna att det skall ses som aktieägartillskott. I dessa fall sker heller ingen redovisning av aktieägartillskottet hos bolaget. Effekten av tillskotten är dock att bolagets tillgångar ökar utan att dess skulder ökar. Civilrättsligt torde dessa tillskott vara jämställda med ovillkorliga aktieägartillskott.

Hade teckningsrätterna varit ”ute och vänt” hos aktieägarna, vilket skulle ha synts genom en beskattning av aktieägarna, och aktieägarna uttryckt att det skulle ses som aktieägartillskott vilket därmed även redovisats hos bolaget, så borde avdrag ha medgivits i bolaget. Det hade därmed varit ett reellt aktieägartillskott.

RÅ 1984 Aa 175, jämför även 1979 1:97.

Sandels s. 235.

4.1.3 Avdrag för ränta på aktieägartillskott

I praxis har tidigare avdrag medgivits för ränta som belöper på villkorligt aktieägartillskott.18 Genom avgörandet RÅ 1987 ref. 145 ändrades dock praxis och avdrag för ränta på aktieägartillskott kunde endast medges för tid efter bolagsstämmans beslut om återbetalning.

I de tidigare avgörandena har tillskott behandlats som skuld i bolaget och därmed har även ränta kunnat beräknas på densamma. Detta står i överensstämmelse med vad som ansetts gälla för beskattning av återbetalning av aktieägartillskott som behandlas som återbetalning av skuld. Det stämmer dock inte med den civilrättsliga ståndpunkten att aktieägartillskott inte är en skuld.

Genom 1987 års avgörande har regeringsrätten anslutit sig till den civilrättsliga bedömningen av aktieägartillskottet, i vart fall vad gäller frågan om ränteberäkning av aktieägartillskott. Skulden uppstår inte i bolaget förrän beslut fattats på bolagsstämma om återbetalning av beloppet.

I det så kallade Mobil Oil-målet har fiscus menat att en skuld borde ha omrubricerats till aktieägartillskott vilket skulle leda till uteblivet avdrag för räntan.19

Bolaget hade ett mycket litet aktiekapital i förhållande till sina skulder (underkapitalisering). Detta innebar enligt regeringsrätten dock inte att den bokförda skulden till moderbolaget skulle betraktas som aktieägartillskott. Inte heller kunde omrubricering ske med stöd av korrigeringsregeln i 43 § 1 mom. KL.

Vidare har i ett fall där svenskt moderbolag inte debiterat ränta på utländskt dotterbolag åberopats, från bolagets sida, att lånen inte var lån utan skulle jämställas med aktieägartillskott.20 Någon intäktsränta borde därmed inte ha beräknats. Regeringsrätten gjorde en helhetsbedömning varvid man även tog hänsyn till denna invändning.21

RÅ 1944 487 och 882, RÅ 1949 ref. 17 samt RÅ 1985 Aa 144.

RÅ 1990 ref. 34.

RÅ 1980 1:59.

Arvidsson s. 333.

4.2 Givarens beskattning

4.2.1 Avdragsrätt

Aktieägartillskottet är en kapitalinsats och ingen avdragsgill driftskostnad för givaren. Ett ovillkorligt aktieägartillskott får läggas till anskaffningskostnaden för aktierna.

Inom en koncern kan det bli gränsdragningsproblem gentemot koncernbidraget. Avdrag kan erhållas för utgivande av koncernbidrag i de fall förutsättningarna enligt SIL uppfyllts. För en gränsdragning mellan aktieägartillskott och koncernbidrag blir man hänvisad till det utgivande företagets rubricering av överföringen och omständigheterna i övrigt. I den mån utgivaren yrkat avdrag för utgivet belopp och förutsättningarna för att medge avdraget föreligger så utgör koncernbidraget skattepliktig intäkt för mottagaren.22

SOU 1964:29 s. 83.

4.2.2 Återbetalning

Återbetalning av ett ovillkorat aktieägartillskott är skattepliktigt såsom utdelning för mottagaren.

I samband med skattereformen ersattes utskiftningsskatten av regler om utdelningsbeskattning av återbetalning av insatt kapital.23 Vid likvidation av bolaget anses dock inte denna utdelning som vederlag för aktierna utan aktierna anses avyttrade för noll kronor och hela anskaffningskostnaden blir därmed reaförlust. Denna reaförlust får fullt ut kvittas mot utdelning från bolaget under beskattningsåret och föregående beskattningsår.24 Denna 100-procentiga avdragsrätt gäller endast vid upplösning av bolaget. Vid exempelvis inlösen av enstaka aktie skall reaförlusten reduceras till 5/6-delar och eventuellt till 70 procent.

Det ovillkorliga aktieägartillskottet läggs till aktiernas anskaffningskostnad. Avdrag för detta blir därmed aktuellt först vid reaförlustberäkning hänförlig till aktierna.

För ett villkorligt aktieägartillskott har skatteplikten diskuterats livligt sedan regeringsrätten beskattat en återbetalning i RÅ 1983 1:42. Genom RÅ 1985 1:10 har dock framkommit att 83 års mål inte kan tolkas generellt utan att det var särskilda omständigheter i det målet som gjorde att återbetalningen beskattades.

Det förefaller numera klart att en återbetalning till den som gjort aktieägartillskottet inte utgör skattepliktig intäkt.25 Även en återbetalning till givare som avyttrat aktierna men behållt det villkorade aktieägartillskottet betraktas som återbetalning av skuld.

I skattehänseende jämställer man återbetalningen med återbetalning av ett lån. Här stämmer således inte skatterätt och civilrätt, civilrätten ser ju återbetalningen som utdelning. Anledningen till avvikelsen har utvecklats i RÅ 85 1:10: ”I skatterättsligt hänseende är emellertid utgångspunkterna för bedömningen annorlunda än i aktiebolagslagen. En förutsättning för att återbetalning skall kunna beskattas som utdelning måste i princip vara att den för mottagaren utgör avkastning på det i bolaget investerade kapitalet. Så är uppenbarligen inte fallet när återbetalning sker till tillskottsgivaren själv.” Syftet med aktiebolagslagen är att skydda borgenärerna medan skatterätten skall beskatta inkomster.

Avgörandet i RÅ 85 1:10 byggde på att återbetalning av kapital var skattefritt. Detta har numera ändrats då återbetalning av kapital i princip jämställs med utdelning och således beskattas som inkomst av kapital.26 I samband med skattereformen uttalades dock att någon ändring av nuvarande praxis i fråga om återbetalning av villkorade aktieägartillskott inte var avsedd.27

Även återbetalning till aktieägare som förvärvat rättigheten enligt det villkorade aktieägartillskottet skall betraktas som återbetalning av lån.28

Rättigheten till återbetalning av aktieägartillskott skall skattemässigt behandlas som fordran. Beskattningen av återbetalningen kan därmed aktualiseras som en ”avyttring” av fordran.

Något definitivt avståndstagande från 83 års mål finns inte. Detta skulle kunna innebära att beskattning i vissa undantagsfall fortfarande kan vara aktuella i enlighet med 83 års mål, om det är speciella omständigheter. I 83 års mål kan utläsas dels att det villkorade aktieägartillskottet inte var nödvändigt av likvidationsskäl och enligt TI:s yrkande inte var ett aktieägartillskott i vanlig bemärkelse dels att aktierna efter överlåtelsen ändrat karaktär från anläggningstillgång till omsättningstillgång i det förvärvande bolaget. I ett sådant undantagsfall skulle således utdelningsbeskattning eventuellt kunna bli aktuellt istället för reavinst på avyttrad fordran.

Om mottagaren blir utdelningsbeskattad för återbetalning av det villkorade aktieägartillskottet uppstår frågan om skatteplikten kan begränsas med stöd av reglerna om förvärvad rätt till utdelning.29 Kan mottagaren kvitta anskaffningskostnaden för det villkorade aktieägartillskottet mot utdelningen? Troligen inte eftersom anskaffningskostnaden vid förvärv av rätt till framtida utdelning tillsammans med aktierna i sin helhet hänförs till aktierna.

3 § 1 mom. 3 st. SIL.

2 § 14 mom. 1 st. SIL och 27 § 5 mom. SIL.

RÅ 1985 1:10, RÅ 1985 Aa 76 och 1988 ref. 65.

SIL 3 § 1 mom. 3 st, jämför även Grosskopf Skattenytt 1993 s. 117.

Prop. 90/91:54 s. 308.

RÅ 1988 ref. 65.

SIL 3 § 9 mom. 2 st.

4.2.3 Aktieägartillskott i form av sakegendom

Tillskottet kan ske i form av att aktieägaren skjuter till egendom till bolaget. Effekten av ett sådant tillskott är densamma som om aktieägaren sålt egendomen och skjutit till pengarna. Tillskott i form av sakegendom väcker flera frågor. Är det avyttring hos givaren och, om så är fallet, till vilket värde skall beskattning ske samt till vilket värde får tillskottet användas vid försäljning av aktierna i bolaget?

Frågan har prövats i ett avgörande i skatterättsnämnden, vilket dock inte överklagats till regeringsrätten.30 Avgörandet var inte enhälligt. Frågorna som ställdes var

1. Skall ett ovillkorat aktieägartillskott till X AB i form av aktier i Y AB utlösa realisationsvinstbeskattning?

2. Hur stor skall intäkten vara vid reavinstberäkningen?

3. Skall marknadsvärdet på aktierna i Y AB anses ingå i anskaffningsvärdet för aktierna i X AB?

Majoriteten, 8 ledamöter, ansåg att det ovillkorliga aktieägartillskottet i form av sakegendom var avyttring enligt reglerna om reavinstbeskattning. Däremot förelåg större oenighet om intäktens bestämmande. Ordförandens uppfattning avgjorde frågan om till vilket värde avyttring skulle anses ha skett. Tre ledamöter inklusive ordförande ansåg att marknadsvärdet borde ligga till grund för reavinstberäkningen. Svaret på fråga tre blev ja, marknadsvärdet fick ingå som anskaffningskostnad för aktierna i X AB.

Majoritetens motivering angående avyttring grundas på en jämförelse med vad som gäller vid apportemission och vid tillskott och uttag ur handelsbolag.31 Omständigheten att vederlag saknas bör inte innebära någon annan syn.

Att beskattning skall ske till marknadspris innebär att det blir samma effekt som uttagsbeskattning eller beskattning av förtäckt reavinst. Något stöd för detta finns inte i varken praxis eller doktrin. Att man hamnar i denna sits beror just på att det inte finns något ”vederlag” vid det ovillkorliga aktieägartillskottet och allmänna skatterättsliga principer tar över.

Problemet borde inte uppstå vid ett villkorat aktieägartillskott, där finns ett värde som båda parter accepterat. Detta värde utgör även en begränsning av vad givaren kan få tillbaka utan skattekonsekvens.

En del av minoriteten, tre ledamöter, förordar att vederlaget bestäms till det värde som redovisas i det mottagande bolaget. Jämförelse görs härmed till nyemissionsfallet där ”vederlaget” bestäms till det värde som tas upp i det mottagande bolagets redovisning.

Det bokförda värdet är det som syns i BR men det är dock inte hela tillskottet. I en kontrollbalansräkning skulle ju marknadsvärdet redovisas och likvidationshotet var kanske anledningen till tillskottet.

Ett tillskott till bolaget kan även ske genom försäljning av egendom till underpris; den del som överstiger vederlaget och upp till marknadsvärdet är tillskott. I detta fall accepteras den satta köpeskillingen, vilket även är det värde som bokförs i bolaget.32

Det bokförda värdet förefaller vara ett bättre värde som vederlag för aktieägartillskottet än marknadsvärdet. Detta skulle vara i linje med det som sagts ovan under fiktiva aktieägartillskott. Det föreligger då inte heller någon risk för kollision med begreppet förtäckt reavinst.

Det värde som tillskottsgivaren beskattades för blev även det som fick inräknas som anskaffningskostnad för aktierna i X AB.

Skatterättsnämndens beslut den 7 oktober 1992.

Jämför RÅ 1917 ref. 26, RN 1952 5:6C och RÅ 78 1:45.

RÅ 1990 ref. 11 skatteflyktslagen ansågs inte tillämplig.

4.3 Överlåtelse

4.3.1 Överlåtelse av villkorat aktieägartillskott

Regeringsrätten har även uttalat sig om vad som bör gälla vid avyttring av villkorat aktieägartillskott. Då såväl aktier som villkorat aktieägartillskott säljs skall dessa avyttringar behandlas var för sig.33 Det gör ingen skillnad att förvärven sker vid olika tidpunkter.

Rätten till återbetalning enligt det villkorade aktieägartillskottet skall i skattehänseende behandlas som fordran. Detta innebär således en separat reavinstberäkning för det villkorade aktieägartillskottet vilket kan leda till prissättningsproblem vid en gemensam köpeskilling. Vid en felaktig fördelning som enbart har skattemässig betydelse synes den, med av regeringsrätten i andra sammanhang tillämpad genomsyn, kunna frånkännas verkan.34

Att försäljningarna skall ses som två avyttringar innebär även att 70 % reducering måste ske av förlusten på aktieägartillskottet innan eventuell kvittning kan ske mot aktievinsten. Av denna anledning kan det finnas intresse att få ihop avyttringarna till en beräkning. För ett ovillkorat aktieägartillskott gäller att det får räknas som anskaffningskostnad för aktierna, dvs. någon ”reduktion” blir inte aktuell. Det kan således för säljarens del vara intressant att omvandla villkorat aktieägartillskott till ett ovillkorat aktieägartillskott, se nedan.

RÅ 85 1:10, RÅ 85 Aa 87, RÅ 88 ref. 65 och RÅ 88 not 567.

Rodhe/Grosskopf s. 8.

4.3.2 Separat överlåtelse till tredje man

I de rättsfall som prövats av regeringsrätten har det villkorade aktieägartillskottet antingen funnits ihop med aktierna hos den som gjort tillskottet, hos den som gjort tillskottet men avyttrat aktierna före återbetalningen eller, slutligen, hos förvärvaren av såväl aktier som aktieägartillskott. Något avgörande där enbart det villkorade aktieägartillskottet överlåtits finns inte.

Normalt sett skulle detta enligt vad som sagts ovan ses som en avyttring av fordran och en eventuell reavinst eller förlust skulle beräknas därefter. I ett sådant fall har effekten av transaktionen blivit att givaren får avdragsrätt för sitt villkorade aktieägartillskott, p g a reaförlust vid avyttringen. Detta trots att tillskottet indirekt finns kvar hos aktieägaren, i det av honom ägda bolaget. Aktieägaren har dock förlorat sin möjlighet att skattefritt ta tillbaka sitt villkorade aktieägartillskott.

Detta väcker vissa frågor. Om aktieägaren själv har kvar aktierna så är köparen helt i händerna på honom vad gäller eventuell återbetalning. Det villkorade aktieägartillskottet är inget krav på bolaget utan gentemot aktieägarna. Det kan tänkas att det aldrig blir någon återbetalning då ingen BR med fritt eget kapital fastställs. Köparen har inget medel att kräva en betalning, fordran kan endast krävas vid en eventuell likvidation, den medför ingen borgenärslegitimation och kan inte ligga till grund för konkursansökan.35 I detta fall kan ifrågasättas om aktieägaren gjort någon verklig och definitiv förlust i och med avyttringen av det villkorade aktieägartillskottet.

I förarbetsuttalanden angående begreppet verklig förlust framhåller departementschefen ”det angelägna i att det sker en realistisk värdering av intäkter och kostnader vid kapitalbeskattningen, bl.a. för att förhindra att det tillskapas fiktiva förluster. När försäljningsintäkten resp. de avdragsgilla kostnaderna bestäms skall varje form av vederlag som erhållits vid försäljningen resp. lämnats vid förvärvet beaktas.”36

I 24 § 4 mom. SIL sägs att ”avdrag för reaförlust medges endast om förlusten är definitiv”. Med anledningen av denna regel uttalades att ”avdrag medges endast om egendomen frångått den skattskyldige på sådant sätt att det inte finns någon beaktansvärd möjlighet till ytterligare betalning eller att egendomen åter skall få ett värde för honom”.37 Medlen finns hos bolaget som aktieägaren fortfarande disponerar över men med inskränkningen att han inte kan dela ut vinstmedel utan att betala för det villkorade aktieägartillskottet.

Förlusten förefaller vara verklig och definitiv först när beslut om utdelning fattats på bolagsstämma och utdelning skett till förvärvaren av aktieägartillskottet.

Vidare kan ifrågasättas om det självständiga villkorade aktieägartillskottet kan ses som en fordran som aktieägaren kan disponera över. Regeringsrätten har vad gäller återbetalning av aktieägartillskott avvikit från vad som gäller enligt civilrätten eftersom reglerna har olika syften. Vid beräkning av ränta på villkorat aktieägartillskott har regeringsrätten gått på samma linje som gäller civilrättsligt.

Finns det något skäl att avvika från hur civilrätten ser på en överlåtelse av ett villkorat aktieägartillskott? Bolagsrättsligt är det tveksamt om man kan acceptera en sådan här avyttring av inte beslutad vinstutdelning med hänvisning till aktierättens odelbarhet.

Regeringsrätten har prövat frågan om förvärvaren fick dela upp vederlag för aktier på dels aktier dels royalty avseende framtida resultat.38 Skatterättsnämndens avgörande, vilket inte ändrats av regeringsrätten, har uttalat att ”det inte är förenligt med aktiebolagsrättsliga principer att behandla en sådan rätt till del i vinst (resultat) som det här är fråga om som en särskild överlåtbar rättighet”. Någon uppdelning av vederlaget skulle därmed inte ske.

Detta skulle kunna innebära att aktieägartillskottet inte går att avyttra till någon annan än aktieägaren. Däremot kan aktieägaren utfästa att utbetala de utdelningsbelopp han erhåller. Detta blir en obligationsrättslig förpliktelse och inte en splittring av aktierätten.39 Denna ”avyttring” bör inte kunna leda till en reaförlustberäkning som ger avdragsrätt.

En överlåtelse av rätten till framtida utdelning leder till att det är innehavaren av rätten till utdelning som blir skattskyldig för erhållen utdelning.40 Det vederlag som överlåtaren erhåller för rätten till utdelning kan beskattas som ”annan intäkt som härrör från egendom” enligt SIL 3 § 1 mom. 1 st.

Avdrag för reaförlust på separat överlåtelse av villkorat aktieägartillskott bör således inte kunna medföra skattemässig avdragsrätt, då förlusten inte är verklig och definitiv.

Lindskog s. 612.

Prop. 1989/90:110 s. 395.

Prop. 1989/90:110 s. 395.

RÅ 1991 not 375.

Nial s. 254.

3 § 9 mom. 1 st. SIL.

4.4 Omvandling från villkorat till ovillkorat

4.4.1 Allmänt

Villkorade och ovillkorade aktieägartillskott behandlas på olika sätt vid beskattningen.

Ovillkorade aktieägartillskott

Reavinst

inräknas i ansk.kostnaden för aktierna

Återbetalning

utdelning

Gåvobeskattning

kan i vissa fall bli aktuell

Villkorade aktieägartillskott

Reavinst

behandlas separat som fordran

Återbetalning

återbetalning av lån

Gåvobeskattning

inte aktuell

4.4.2 Fördelar med omvandling

Eftersom det är olika behandling kan det finnas önskemål om att förändra aktieägartillskottets karaktär.

Vid försäljning av aktier och aktieägartillskott kan man genom att omvandla ett villkorat aktieägartillskott till ett ovillkorat undvika den 70-procentiga reduceringen av förlust på fordran.

Förlust genom konkurs, likvidation mm är att jämställa med avyttring för finansiella instrument.41 Med finansiellt instrument avses enligt uttalanden i förarbetena värdepapper avsedda för handel på värdepappersmarknaden.42 Aktier i fåmansbolag torde vara ”finansiella instrument”, då syftet med regeln var att få bort handeln med konkursaktier.

I 29 § lagen om statlig inkomstskatt sägs: ”Realisationsvinst vid avyttring av fordringar och andra finansiella instrument ...” Detta kan tolkas som att fordran alltid är ett finansiellt instrument. Däremot uttalas i förarbetena, enligt vad som sagts ovan, att med finansiellt instrument avses värdepapper avsedda för handel på värdepappersmarknaden. Enligt min mening bör de krav som uttalas i förarbetena gälla vid definitionen av finansiellt instrument.

Aktieägarens reversfordran, dvs. fordran med stöd av en utställd handling, på bolaget kan vara ett finansiellt instrument. Däremot torde inte fordran på grund av aktieägarens avräkningskonto med bolaget anses vara en fordran som är ett finansiellt instrument. Förlust genom konkurs, likvidation m.m. är därmed ingen avyttring, någon reaförlust kan således inte beräknas. Genom att i detta läge omvandla fordran på avräkningskontot till ett ovillkorat aktieägartillskott får det inräknas i reavinstberäkningen för aktierna.

Motsvarande resonemang kan tillämpas på aktieägarens villkorade aktieägartillskott. Detta torde inte kunna betraktas som ett finansiellt instrument. Genom att det villkorade aktieägartillskottet görs om till ett ovillkorat aktieägartillskott kan det inräknas i anskaffningskostnaden för aktierna.

Vid ett ovillkorat aktieägartillskott blir återbetalningen att anse som utdelning. Utdelning som förfallit till betalning kan under vissa förutsättningar ligga till grund för så kallat Annellavdrag.43 En återbetalning avseende ett villkorat aktieägartillskott torde inte kunna ge rätt till Annellavdrag.

Vid villkorat aktieägartillskott i form av sakegendom begränsas vederlaget troligen till vad som överenskommits. Däremot kan det vid ett ovillkorat aktieägartillskott enligt skatterättsnämnden bli marknadsvärdet som utgör vederlaget. Detta kan således undvikas genom ett villkorat aktieägartillskott, eventuellt kan villkoret sedermera efterges.

Vid gåva kan i vissa fall gåvobeskattning bli aktuell om det är ovillkorade aktieägartillskott. Villkorade aktieägartillskott föranleder inte gåvobeskattning och villkoret kan eventuellt efterges.

I reavinstfallen och Annellavdragsfallet måste omvandling ske för att effekten skall uppnås. I sakegendomsfallet och gåvofallet gäller det egentligen att välja rätt form från början.

24 § 2 mom. 1 st. SIL.

Prop. 89/90:110 s. 722 och 1990/91:37.

2 § Lag om avdrag vid inkomsttaxeringen för viss aktieutdelning.

4.4.3 Kan omvandling ske

Omvandlingen är egentligen ett definitivt avstående från villkoret. Eftersom villkoret uteslutande är till innehavarens fördel bör han kunna efterge detsamma.

Ett villkorat aktieägartillskott är en överenskommelse mellan aktieägarna i bolaget om att framtida vinstmedel i första hand skall användas för återbetalning av aktieägartillskottet. En förändring av detta avtal kan behöva tillstyrkande från övriga avtalsparter.

Tillskottet skedde genom att bolaget såsom mottagare en gång accepterade tillskottet och de därmed sammanhängande villkoren. Eftersom det således föreligger ett ”avtal” angående tillskottet bör förändringar i detta avtal godkännas av båda parter. För det fall en förändring av aktieägartillskott kan få effekter för bolaget i form av exempelvis gåvoskatt (se nedan) talar ytterligare för ett godkännande från bolaget.

En handling bör upprättas för att tvekan inte skall uppstå huruvida det ursprungliga villkoret gäller eller inte.

4.4.4 Skatteeffekter

Ett eftergivande av ett villkor om återbetalning bör kunna behandlas på samma sätt som om man ger ett ovillkorat aktieägartillskott. Någon reaförlust bör inte beräknas för den som efterger villkoret.

Ett eftergivande av villkoret om återbetalning torde i sig inte utlösa någon inkomstskattemässig beskattningseffekt. Genom omvandlingen får dock beloppet räknas som anskaffningskostnad vid beräknandet av anskaffningskostnaden för aktierna.

För det fall man efterskänker en fordran är detta till sin natur en gåva. Ett eftergivande av ett villkor om återbetalning förefaller ligga nära detta. Eftersom det ovillkorliga aktieägartillskottet i vissa fall kan föranleda gåvoskatt bör även en eftergift av villkoret kunna leda till gåvoskatt i dessa fall. Genom eftergiften kan gåvoavsikt föreligga gentemot andra aktieägare. Denna gåvoskatt drabbar enligt vad som sagts ovan bolaget.

5 Avslutning

Med tanke på det vanliga syftet med aktieägartillskotten bör de i dessa tider förekomma allt oftare. Aktieägartillskott är speciella på så sätt att det inte finns någon reglering av detta rekonstruktionsinstrument, varken civilrättsligt eller skatterättsligt.

Vissa av frågetecknen har lösts av rättspraxis medan många återstår obesvarade. I något fall har skatterätten avvikit från civilrättens ställningstagande, i något fall anslutit sig till civilrätten.

Med tanke på betydelsen av att aktieägartillskott behandlas på ett riktigt sätt såväl civilrättsligt som skatterättsligt skulle man önska sig fler lösta frågetecken på detta område.

Källförteckning

Offentligt tryck

SOU 1941:9

SOU 1964:29

SOU 1977:86

Prop. 89/90:110

Prop. 90/91:37

Prop. 90/91:54

Litteratur

Arvidsson, R, Dolda vinstöverföringar, Stockholm 1990

FARs redovisningsrekommendation nr 10

Kedner-Roos, Aktiebolagslagen, Lund 1988

Nial, H, Svensk associationsrätt, Lund 1989

Posselius m fl, Skyddet för aktiebolagets egna kapital, Stockholm 1990

Rodhe, K, Aktiebolagsrätt, Lund 1990

Thorell m.fl., Studier i skatterätt, Uppsala 1989

Artiklar

Blomberg, G, Balans 1993:1 s. 20, Utformning och redovisning av kapitaltäckningsgarantier

Grosskopf, G, Skattenytt 1981:7 s. 315, Några synpunkter på gåvobeskattning av aktiebolag

Grosskopf, G, Skattenytt 1984:11 s. 459, Om återbetalning av villkorat aktieägartillskott

Grosskopf, G, Skattenytt 1985:8–9 s. 305, Om återbetalning av villkorat aktieägartillskott

Grosskopf, G, Skattenytt 1988:1–2 s. 34, Ränta på villkorligt aktieägartillskott

Grosskopf, G, Skattenytt 1993:3 s. 109, Olovlig vinstutdelning

Lindskog, S, Svensk juristtidning 1992:9 s. 609, Om efterställningsvillkor

Lindskog, S, Juridisk tidskrift 1993:5 s. 827, Om kapitaltillskott

Posselius, E, Balans 1989:4 s. 54, HDs tillskott om ABL13:2

Rodhe, K, Balans 1981:2 s. 19, Något om aktieägartillskott

Rodhe-Grosskopf, Balans 1986:10 s. 6, Ytterligare något om aktieägartillskott

Sandels, C, Skattenytt 1990:4 s. 235, Kaniner ur en hatt

Tomas Algotsson

Tomas Algotsson är skatterevisor på Lokala skattekontoret Hisingen vid skatteförvaltningen i Göteborg.