Propositionens huvudsakliga innehåll
I propositionen föreslås bestämmelser i inkomstskattelagen (1999:1229) för att genomföra rådets direktiv (2003/49/EG) av den 3 juni 2003 om ett gemensamt system för beskattning av räntor och royalties som betalas mellan närstående företag i olika medlemsstater. Syftet med direktivet är att räntor och royalties som betalas mellan närstående företag i olika medlemsstater endast skall beskattas en gång i en medlemsstat. Detta uppnås genom att sådana räntor och royalties undantas från beskattning i den medlemsstat där de uppkommer. Medlemsstaterna skall sätta i kraft de bestämmelser i lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa direktivet senast den 1 januari 2004 och underrätta kommissionen om detta.
Förslaget innebär att ersättning i form av royalty och periodvis utgående avgift skall undantas från skattskyldighet om
betalaren är en sådan juridisk person som omfattas av direktivet och antingen är obegränsat skattskyldig eller begränsat skattskyldig och bedriver näringsverksamhet från ett fast driftställe i Sverige,
mottagaren av ersättningen är en sådan juridisk person som omfattas av direktivet, och
betalaren och mottagaren har intressegemenskap.
Om ersättningen i form av royalty och avgift är högre än vad som skulle ha avtalats mellan sinsemellan oberoende parter, tillämpas bestämmelserna om undantag från skattskyldighet bara på det belopp som hade betalats om företagen inte hade haft intressegemenskap.
Beträffande räntor som betalas till utlandet bedöms det inte behöva införas några nya regler för att genomföra kraven i direktivet.
Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2004 och tillämpas på ersättningar som hänför sig till tiden efter utgången av år 2003.
I propositionen föreslås även bestämmelser för att genomföra de ändringar i rådets direktiv (90/434/EEG) om ett gemensamt beskattningssystem för fusion, fission, överföring av tillgångar och utbyte av aktier eller andelar som berör bolag i olika medlemsstater och i rådets direktiv (90/435/EEG) om ett gemensamt beskattningssystem för moderbolag och dotterbolag hemmahörande i olika medlemsstater som följer av anslutningsakten för Republiken Tjeckien, Republiken Estland, Republiken Cypern, Republiken Lettland, Republiken Litauen, Republiken Ungern, Republiken Malta, Republiken Polen, Republiken Slovenien och Republiken Slovakien till de fördrag som ligger till grund för Europeiska Unionen och om anpassning av fördragen. Ändringarna innebär att tillägg görs i förteckningarna över associationsformer och skatter som omfattas av direktiven. Anslutningsfördraget träder i kraft den 1 maj 2004. Förslaget om att genomföra ändringarna föreslås därför tillämpas första gången på det beskattningsår som påbörjas närmast före den 1 maj 2004.