Revisorsnämnden avslår X ABs ansökan om fortsatt registrering som revisionsbolag.
FAR har kommenterat detta disciplinärende. Kommentaren återges sist i avgörandet.
1 Bakgrund
X AB (revisionsbolaget) har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om fortsatt registrering som revisionsbolag. Ansökan inkom den 30 augusti 2013. Den nuvarande registreringen gällde till och med den 30 november 2013.
Enligt 18 § första stycket revisorslagen (2001:883) gäller registrering som revisionsbolag i fem år. Har en ansökan om fortsatt registrering gjorts före giltighetstidens utgång, fortsätter registreringen att gälla till dess att beslut i saken har vunnit laga kraft.
2 RNs utredning och uppgifter i ärendet
Skatteverket har påtalat att revisionsbolaget vid flera tillfällen har haft underskott på sitt skattekonto och att detta fått till följd att betalningsuppmaningar skickats till revisionsbolaget.
Detta har föranlett RN att hämta in en utskrift från Skatteverket av revisionsbolagets samtliga transaktioner på skattekontot mellan den 1 mars 2011 och den 20 november 2013. Av kontoutdraget framgår följande. Under perioden mars 2011 – januari 2013 gjordes inbetalningar till skattekontot regelmässigt för sent med belopp som varierade mellan 272.000 kr och 1.430.000 kr; endast vid fyra tillfällen gjordes inbetalningarna i rätt tid. Saldon överfördes till Kronofogdemyndigheten vid två tillfällen under år 2011, med 41.515 kr den 1 maj och med 439.058 kr den 1 oktober. I oktober 2012 beviljades bolaget två anstånd med att betala skatter och avgifter med totalt 1.308.000 kr. Då anstånden upphörde i december 2012 respektive i mars 2013 gjordes inbetalning en respektive sju dagar för sent. Inbetalning av debiterad preliminärskatt, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter, som skulle ha betalats den 12 mars 2013 respektive den 12 april 2013 med totalt 549.151 kr exklusive räntor, bokfördes på skattekontot först den 25 april. Inbetalning av debiterad preliminärskatt, avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och moms, som skulle ha betalats den 14 maj 2013 med totalt 741.370 kr exklusive räntor, bokfördes på skattekontot först den 30 maj. Inbetalning för motsvarande poster som skulle ha betalats den 19 augusti 2013, totalt 1.112.702 kr exklusive räntor, bokfördes på skattekontot först den 5 september. I februari, juni, juli, september, oktober och november 2013 gjordes inbetalningar i rätt tid. Den 20 november 2013 redovisades saldot på skattekontot med 897 kr.
Av utdrag från Bolagsverkets Näringslivsregister kan utläsas att registrering av bolagets nuvarande verkställande direktör gjordes den 4 oktober 2011 och gäller från och med den 21 september 2011. Han ingick dessförinnan i bolagets styrelse.
Den verkställande direktören för revisionsbolaget har uppgett följande.
Revisionsbolagets moderbolag hade fattat beslut om att utveckla olika systemverktyg för att kunna erbjuda outsourcing av ekonomitjänster i revisionsbolaget. Detta krävde höga investeringar. Bolaget hade svårt att klara investeringarna med de medel verksamheten genererade, vilket medförde att bolaget inte kunde göra betalningar av bl.a. skatter i rätt tid. Han är medveten om att han som styrelseledamot och verkställande direktör för revisionsbolaget var ansvarig för investeringarna och för betalning av skatter och avgifter. Han kunde ha beslutat sig för att lämna posten som verkställande direktör och styrelseledamot i revisionsbolaget men ansåg att det var bättre för revisionsverksamheten att han stannade kvar och verkade för en uppdelning av bolagets verksamheter. Verksamheterna har därefter delats upp och sedan februari 2013 bedrivs det enbart revisionsverksamhet i revisionsbolaget. De tidigare problemen har bolaget numera kommit till rätta med och han har full kontroll över verksamheten. Att det även efter uppdelningen av verksamheterna förekom förseningar vid några tillfällen beror på att det tog viss tid att komma i fas med betalningarna.
3 RNs bedömning
Av 11 § revisorslagen framgår vilka grundkrav som ställs på bolag i vilka revisionsverksamhet bedrivs. Av 14 § samma lag framgår att ett aktiebolag som utövar revisionsverksamhet får registreras som revisionsbolag, om det uppfyller villkoren i bl.a. 11 §. Ett av dessa krav är att bolaget i fråga är redbart och i övrigt lämpat att utöva revisionsverksamhet i. Som exempel på när detta inte är fallet nämns i ett förarbetsuttalande att bolaget har varit inblandat i brottslig verksamhet.1 I samma förarbetsuttalande hänvisas även till motsvarande krav för godkända och auktoriserade revisorer. Dessa krav har behandlats i förarbetena till 1995 års revisorslag.2 I författningskommentaren till 4 § nämnda lag uttalas att det allmänna redbarhetskravet är avsett att markera att prövningen ska ta sikte på frågan om den sökandes allmänna hederlighet, pålitlighet och integritet motsvarar de krav som bör ställas på en revisor. I kravet ligger också ett krav på redbarhet i ekonomiska angelägenheter. Förutom ekonomiska brott kan underlåten betalning eller annan misskötsel av ekonomiska åtaganden ge anledning till tvekan om en persons lämplighet som revisor. Det är dock endast vid upprepade betalningsförsummelser och allvarlig misskötsel som sökandens lämplighet kan ifrågasättas.3 Vidare följer av god revisorssed ett allmänt krav på revisorer att bedriva sin yrkesutövning under ordnade former och att sträva efter sunda ekonomiska förhållanden.4
Lagstiftarens krav på lämplighet avspeglas också i den nuvarande revisorslagens bestämmelser om disciplinära åtgärder. Av 32 § framgår bl.a. att disciplinära åtgärder kan vidtas också mot den som åsidosätter sina skyldigheter som ställföreträdare för revisionsföretag. Bestämmelsen är i första hand avsedd för fall då någon skyldighet mot det allmänna inte har fullgjorts, t.ex. deklaration eller inbetalning av skatt. Revisorn kan då meddelas en varning. Om omständigheterna är synnerligen försvårande, kan auktorisationen eller godkännandet upphävas. Detta torde kunna bli aktuellt t.ex. om revisorn upprepade gånger har försummat föreläggande att avge deklaration eller kontrolluppgifter eller att betala in skatter.5
Revisionsbolaget har under en längre tid grovt misskött sina ekonomiska angelägenheter genom att inte betala skatter och avgifter i tid. Under år 2011 överfördes saldon från skattekontot vid två tillfällen till Kronofogdemyndigheten. Misskötseln har, i mera begränsad omfattning, fortsatt även efter det att verksamheterna delades upp i början av år 2013. Den nuvarande verkställande direktören ansvarade, i egenskap av styrelseledamot och senare verkställande direktör, för bolagets förvaltning även före uppdelningen. Den verkställande direktören har i och för sig uppgett att bolagets ekonomiska situation numera har förbättrats. Trots detta anser RN, mot den angivna bakgrunden, att det finns anledning att ifrågasätta hur det slaget av uppgifter, som bolaget tidigare misskött, i framtiden kommer att fullgöras. Vid en samlad bedömning av dessa omständigheter finner RN att revisionsbolaget inte kan anses uppfylla det krav på lämplighet som måste ställas på ett registrerat revisionsbolag. Revisionsbolagets ansökan om fortsatt registrering ska därför avslås.
RN avslår X ABs ansökan om fortsatt registrering.
Prop. 2008/09:135 s 140.
Lagen (1995:528) om revisorer.
Prop. 1994/95:152 s. 72.
Se FARs rekommendation EtikR 1 Yrkesetiska regler – regel 1.
Prop. 2000/01:146 s. 111.
FARs kommentar
Avslag av ansökan om fortsatt registrering som revisionsbolag på grund av eftersläpningar med inbetalning av skatter och avgifter
Det går inte att tillräckligt understryka vikten av att ett revisionsföretag – registrerat eller inte – redovisar och betalar skatter och avgifter i rätt tid till rätt belopp. Följden av att inte fullfölja dessa skyldigheter har vi sett i en rad RN-ärenden de senaste åren då revisorer förlorat sin titel. Av detta ärende framgår nu att samma bedömning gäller även för registrerade revisionsbolag. Konsekvenserna för revisionsbolaget är att det inte kan vara vald revisor och inte längre står under RNs direkta tillsyn. Till skillnad från en revisor som i och med ett upphävande i princip drabbas av näringsförbud, finns det emellertid inget hinder för revisionsbolaget att fortsätta sin verksamhet.