Revisorsnämnden meddelar auktoriserade revisorn A-son erinran.
Revisorsnämnden (RN) har mottagit en underrättelse från Skatteverket avseende auktoriserade revisorn A-sons revisionsinsats i ett aktiebolag räkenskapsåren 2003/04 och 2004/05. Av underrättelsen framgår bl.a. att bolaget, som säljer livsmedel och porslin, har redovisat mervärdesskatt med 12 procent på bolagets försäljning. Bolaget har på förfrågan från Skatteverket uppgett att det har haft en relativt omfattande försäljning av varor som inte utgör livsmedel för vilka mervärdesskatt skulle ha redovisats med 25 procent. Den totala omsättningen uppgick till 6,7 mnkr för räkenskapsåret 2003/04 och 8,5 mnkr för räkenskapsåret 2004/05. A-son har för båda räkenskapsåren avgett rena revisionsberättelser.
RN har tagit del av A-sons revisionsdokumentation och har gjort följande iakttagelser. I noteringarna från granskningen av kontantförsäljningen har han båda räkenskapsåren antecknat att försäljningssumman slås in i kassaapparaten för varje kund med uppdelning på olika varugrupper och att de olika varugrupperna framgår av kassaremsan. Enligt granskningsplanerna för de båda räkenskapsåren bedömde han att bolagets försäljning av porslin motsvarade mindre än 5 procent av den totala omsättningen.
Som en del i granskningen av bolagets mervärdesskatt har A-son för räkenskapsåret 2003/04 gjort en sammanställning av bolagets redovisade omsättning enligt bokföringen för att kunna jämföra denna med den omsättning som redovisats i skattedeklarationer till Skatteverket. Av sammanställningen framgår att bolaget inte har redovisat någon omsättning av sådana varor där mervärdesskatt skall utgå med 25 procent utan redovisat utgående mervärdesskatt med 12 procent på den totala omsättningen för räkenskapsåret. A-son har som slutsats avseende granskningen av mervärdesskatten antecknat ”Synes fungera tillfredsställande”. För räkenskapsåret 2004/05 har han kontrollerat att den totala mervärdesskatt som redovisats i bolagets bokföring blivit reglerad med Skatteverket. Han har även detta år antecknat att rutinen ”Synes fungera tillfredsställande”. I dokumentationen för det räkenskapsåret finns en bokslutsbilaga av vilken det framgår att bolaget för april 2005 redovisade utgående mervärdesskatt med 12 procent på bolagets omsättning för månaden.
A-son har anfört följande
Beträffande bolagets försäljning av porslin har han bedömt att det porslin som finns i bolagets tre butikslokaler kan betraktas som en ”utställning” för att locka kunderna att köpa bolagets livsmedel. Denna bedömning har han grundat dels på samtal med bolagets ägare där det har framgått att porslinsartiklar utgjorde en liten del av bolagets inköp, dels på att han vid besök i bolagets butiker har uppskattat att bolagets försäljning av porslin endast kunde avse en liten del av omsättningen. Han har aldrig sett någon kund köpa porslin. Han har därför beslutat sig för att ”inte göra någon mer granskning av porslin utan inrikta granskningen på annat”. RN har frågat A-son vilken granskning han har gjort av bolagets rutiner för att säkerställa att korrekt skattesats användes vid försäljning av livsmedel respektive andra varor. Han har då uppgett att det av bolagets kassarapporter framgår att man registrerar försäljningen på olika varugrupper i kassaapparaterna och att det av rapporterna även framgår att bolaget har ”differentierad moms”.
A-son har vidare uppgett att bolagets företrädare, i samband med Skatteverkets utredning, har bedömt att försäljningen av andra varor än livsmedel motsvarade 20 procent av bolagets omsättning.
RN gör följande bedömning
Av 10 kap. 31 § aktiebolagslagen (1975:1385) följer att en revisor skall anmärka i sin revisionsberättelse bl.a. om han eller hon funnit att det reviderade bolaget inte fullgjort sina skyldigheter att i rätt tid betala skatter och avgifter.1 Enligt 7 kap. 1 § första stycket mervärdesskattelagen (1994:200) skall skatt tas ut med 25 procent av beskattningsunderlaget om inte annat framgår av andra eller tredje stycket. Av andra stycket framgår att skatt skall tas ut med 12 procent av beskattningsunderlaget för omsättning av livsmedel.
A-son har uppgett att det framgår av bolagets kassarapporter att försäljning av olika varugrupper registreras i kassaapparaterna där även olika mervärdesskattesatser redovisas. Han har även i sin dokumentation antecknat att han har granskat detta. Han har vidare gjort en avstämning av att den omsättning som framgår av bolagets huvudbok överensstämmer med vad som redovisats till Skatteverket. Av avstämningen framgår att mervärdesskatt för räkenskapsåret 2003/04 redovisats med 12 procent på bolagets totala omsättning. Att den utgående mervärdesskatten beräknats med samma procentsats under åtminstone en månad under räkenskapsåret 2004/05 framgår av hans dokumentation.
Det får anses vara utrett i ärendet att A-son kände till att bolagets försäljning under båda räkenskapsåren bestod av livsmedel och andra varor, och att han hade uppmärksammat att bolaget trots detta redovisade och betalade 12 procent i utgående mervärdesskatt på hela omsättningen. Det borde således ha stått klart för A-son att det förekom brister i redovisningen vid försäljning av andra varor än livsmedel och att bolaget hade betalat för låg utgående mervärdesskatt under de båda räkenskapsåren. Han skulle då ha utvidgat sin granskning för att kunna bedöma hur omfattande fel det rörde sig om. Han skulle vidare ha uppmanat företagsledningen att förbättra bolagets rutiner och han skulle ha anmärkt i sina revisionsberättelser på de fel som hade förekommit.
Genom att inte vidta dessa åtgärder har A-son åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Han skall därför meddelas en disciplinär åtgärd. RN finner att erinran utgör en tillräcklig åtgärd.
Med stöd av 32 § andra stycket revisorslagen (2001:883) meddelar RN A-son erinran.
Avvikande mening har avgetts av Vilhelm Andersson, som anför följande. Jag anser att det som ligger A-son till last är allvarligt och att han därför skall meddelas varning.
Motsvarande bestämmelse finns sedan den 1 januari 2006 i 9 kap. 34 § aktiebolagslagen (2005:551).