Bakgrund
RN har från en skattemyndighet fått underrättelse om godkände revisorn K. Därvid har Ks oberoende som vald revisor i ett aktiebolag ifrågasatts. Bolagets ägare och styrelseledamot, en kvalificerad revisor, är vald revisor i ett aktiebolag i vilket K är aktieägare och ingår i styrelsen. Det har vidare framkommit att ifrågavarande revisionsklient ombesörjer redovisningen för ett antal aktiebolag i vilka K är vald revisor. Enligt K har han inte uppmärksammat att det är olämpligt att revisorer korsvis reviderar varandras företag. Han har med omedelbar verkan lämnat revisionsuppdraget i fråga och valt en ny revisor till det egna bolaget.
RNs bedömning (ordföranden)
”En revisor skall utföra sina uppdrag enligt god revisorssed. En förutsättning för att det skall vara möjligt är att revisorn intar en i förhållande till sina revisionsklienter oberoende ställning. I 14 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer (revisorslagen) stadgas att om det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet till revisorns opartiskhet eller självständighet, skall revisorn avböja eller avsäga sig uppdraget. K har varit vald revisor i ett aktiebolag vars företrädare var vald revisor i hans eget aktiebolag. Dessutom har förstnämnda aktiebolag handhaft redovisningen för ett antal aktiebolag i vilka K varit vald revisor. Dessa omständigheter har varit ägnade att ge anledning till misstro mot Ks oberoende i förhållande till revisionsklienten. Genom att inneha revisionsuppdraget i fråga har K åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 22 § andra stycket revisorslagen meddelar RN K erinran.”
Kommentar
Detta beslut följer RNs tidigare praxis. Grundtanken är att den vars verksamhet blir reviderad anses kunna hamna i en beroendeställning i förhållande till revisorn. Därmed ifrågasätts den förstnämndes möjlighet att i sin tur med självständighet utföra revision av den andres verksamhet eller uppdrag.
Henry Åkerlund