I somras infördes nya regler för webbhandel som kan påverka ditt företag. Momsen ska nu debiteras där kunden är bosatt.
– För det företag som säljer via e-handel erbjuds nu en ordning där en svensk säljare kan redovisa den utländska momsen utan att behöva registrera sig i varje aktuellt EU-land, säger Anna Gerson, skattejurist och Auktoriserad Skatterådgivare FAR vid Grant Thornton i Jönköping.
Enligt Skatteverket innebär de nya reglerna att fler företag som säljer varor och tjänster till privatpersoner, eller andra icke beskattningsbara personer, kan bli skyldiga att registrera sig för moms i köparens land.
– Med den här förändringen berörs många fler företag av momsreglerna, säger Anna Gerson.
Om ett företag säljer varor till privatpersoner i andra EU-länder via e-handel för mer än 99 680 kronor ska företaget redovisa utländsk moms. Däremot behöver företaget inte längre registrera sig för moms i andra EU-länder. Det räcker med att anmäla sig till det nya redovisningssystemet One Stop Shop, OSS, och redovisa den utländska momsen till Skatteverket i en särskild OSS-deklaration. Anna Gerson råder företagen att agera skyndsamt.
Om man säljer för mer än 99 680 kronor men inte har ansökt om att redovisa via OSS är varorna omsatta utomlands från och med den transaktion som medförde att beloppet överskreds.
– Då måste man som säljare fullgöra sina momsskyldigheter i det land där köparen finns genom att antingen registrera sig för moms i det landet, eller ansöka om att redovisa enligt OSS. Om man ansöker för sent riskerar man att ändå behöva registrera sig och redovisa moms i utlandet, säger Anna Gerson.
Anna Gerson flaggar även för att det är viktigt att undersöka att all försäljning räknas som distansförsäljning. Som exempel kan en drop-shiplösning där varorna som säljs går direkt till konsumenten från en leverantör i ett annat EU-land, riskera att innebära att säljaren ändå måste registrera sig lokalt i varje land där köpare bor.
Charlotta Marténg