Det är vanligt att fastigheter får felaktiga taxeringsvärden. Följden blir att fastighetsägaren betalar fel fastighetsskatt – och oftast för hög. Konsekvenserna kan bli allvarliga.
– Det är otroligt vanligt med felaktiga taxeringsvärden. Ett felaktigt taxeringsvärde leder till felaktig skatt och det påverkar företagets driftnetto och leder därmed till lägre vinst säger Rebaz Wahab, expert på KPMG.
Han säger att det till och med kan hända att ägare betalar fastighetsskatt när det är fullständigt omotiverat, fastigheten skulle inte belastas av fastighetsskatt över huvud taget.
– Det kan bli förödande fel. Det är väldigt avgörande att kontrollera vilken typ av fastighet som man äger, säger Rebaz Wahab.
I dagarna är det hyreshus som ska deklareras. Fastighetsskatt för hyreshusenheter uppgår till 1 procent av taxeringsvärdet som ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet. Fastighetsskattesatsen för industrienheter och övriga byggnader är 0,5 procent av taxeringsvärdet.
Men för specialbyggnader betalas ingen fastighetsskatt. Specialenheter kan vara byggnader där det till övervägande andel bedrivs exempelvis vård- eller utbildningsverksamhet. Det är inte ovanligt med gränsdragningsproblem när byggnader har blandade verksamheter.
– En byggnad kan till exempel vara uthyrd till kontors- och restaurangverksamhet men även till tandläkarverksamhet eller dylikt. Hur avgörs om byggnaden till övervägande del används som kontor och restaurang eller vård? Det kan krävas en expert för att avgöra den saken, säger Rebaz Wahab.
Med högre fastighetsvärden har också fastighetsskatten på kommersiella lokaler stigit. För 10–15 år sedan kunde fastighetsskatten vara omkring 500 kronor per kvadratmeter och år, för att nu ligga på omkring 1 200 kronor per kvadratmeter och år i Stockholms innerstad.
– Det är betungande skattenivåer, säger Rebaz Wahab.
Något som är viktigt att kontrollera är om det finns så kallade säregna förhållanden. Det kan handla om att det helt enkelt saknas hyresgäster eller om att underhållet är eftersatt.
– I båda fallen ska fastighetsskatten vara lägre än annars, säger Rebaz Wahab.
Den deklarationsblankett som ägare av fastigheter har fått från Skatteverket är till stora delar ifylld från början. Det saknas endast uppgift om hyran. Men enligt Rebaz Wahab finns det oftast mycket som bör korrigeras i den förifyllda blanketten. I detta sammanhang bör man tänka på att det är fastighetsägarens ansvar att be om korrigeringar och justeringar.
Skatteverket har av naturliga skäl inte heller möjlighet att identifiera samtliga värderingstekniska och juridisktekniska omständigheter som påverkar fastighetens marknadsvärde. Det är fastighetsägarens ansvar att ta reda på fakta och upplysa Skatteverket om allt som kan påverka värdet. Eftersom taxeringsvärdet ska utgöra 75 procent av fastighetens marknadsvärde kan även dessa överväganden vara väldigt centrala.
– Det är först på detta sätt som korrekt taxeringsvärde fastställs, säger Rebaz Wahab.
Han påpekar att det verkligen kan löna sig att vara noggrann. Före det kommande årsskiftet kan man korrigera uppgifter bakåt, ända tillbaka till kalenderåret 2016.
– Man kan kamma hem historiska pengar, säger Rebaz Wahab.
I den nu aktuella fastighetstaxeringen gäller det också att stämma av hur framtiden ser ut, per 1 januari 2022.
En nog så viktig detalj är att ange hyresintäkterna korrekt. Tillägg som en hyresgäst betalar, som exempelvis ersättning för el, är inte en hyresintäkt.
Björn Dickson