FAR:s auktoriserade rådgivare är – och måste vara – på tå. Det är deras signum, raison d´ etre. Partiernas budgetar visar vilka frågor man går till val på. I brödtexten bakom de skarpa förslagen ryms de större frågorna som senare ska lyftas under mandatperioden.
Även om skattefrågorna i år är nedtonade, Sverige har bra skjuts ut ur pandemin, så är den informationen lika viktig för kund som om större förändringar förts fram. Fokus nu är på att locka väljare. Den röda tråden i budgetarna, utan att gå in i detaljer, är därför inkomstskattesänkningar för löntagare och pensionärer med omkring 100 till 200 kronor per månad. V och MP, liksom S, talar därtill om höjda kapitalskatter. Av olika slag. V sticker ut med 46 miljarder i föreslagna höjda kapitalskatter. Kryddar gör man med höjda arbetsgivaravgifter om drygt 14 miljarder. Entreprenörskap och företag spelar en undanskymd roll. De forna allianspartierna, liksom SD, söker finansiering på annat håll. Om än olika. De talar också om källan till välfärd.
Sticker ut gör C med den envetna ambitionen att bekämpa långtidsarbetslösheten med sänkta arbetsgivaravgifter och ett förslag om mikroföretagarkonto i bakfickan. L vill sänka marginalskatten på arbete ytterligare, liksom skatten på ISK. M testar, utanför sin budget, nytt genom att vilja slopa bolagsskatten under tre år för nya bolag. Friskt!
Återstår att se vad budgeten för 2022 innehåller när den passerat finansutskottet. 24 november avgörs det.
Efter valet? Då kommer de större och mer långsiktiga frågorna tillbaka. Sannolikt stundar ändringar i 3.12-reglerna, en skattereform i successiva delar, skärpt ”internationell” beskattning och höjda miljöskatter med fokus på att minska koldioxidutsläppen. Rådgivare har anledning att stå kvar på tå.
Hans Peter Larsson, skatteansvarig och Auktoriserad Skatterådgivare FAR