Om skatten tog time-out 2020 så återkommer frågorna med besked i år. Höj blicken, vidga perspektivet och ta på kundens skor!
Ett urval av frågor som bör uppmärksammas:
Reglerna kring coronastöden är i flera fall mer än lovligt vaga. Samtidigt som återbetalningsfrågor kommer att dyka upp ska det planeras för när utdelning kan lämnas igen, eller om fortsatta stöd ska sökas? Hur påverkas ägarna av detta? Vilket eget kapital finns kvar när företag börjar se ljuset i tunneln efter corona? Kan uppskjutna skatter betalas och finns risk för att ägaren blir ansvarig i något läge?
Höjer vi blicken mot underliggande trender och frågor så börjar den frivilliga hållbarhetsredovisningen av skatter enligt GRI 207 att tillämpas i år. Det är en mall för en helt transparent och öppen redovisning av företagets skatter. En sådan efterfrågas allt oftare både av investerare och vid upphandlingar. GRI 207, eller delar av den, tas fram som en särskild skatterapport.
Rapporten visar även hur mycket skatt företaget bidrar med till samhället. Allt fler noterade företag hållbarhetsredovisar i dag sina skatter. Passar utmärkt för företagen att ta hjälp av en Auktoriserad Skatterådgivare FAR!
Samtidigt inser EU att man efter covid-19 riskerar att bli den ”fattige kusinen från landet” i förhållande till Kina och USA. Lägg därtill brexit och det blir uppenbart att unionen tvingas att ”tänka till närings- och tillväxtmässigt” för att inte parkera sig sist bland dessa nya block.
Det senare bådar gott även för näringsliv och entreprenörer i Sverige under 2021. Nya affärsmodeller, nya marknader, ökat behov av råd!
Hans Peter Larsson, skatteansvarig och Auktoriserad Skattekonsult FAR