Tillväxtverket har klargjort vad som gäller värdeöverföringar och korttidsstöd. Nu finns riktlinjer för företagen att förhålla sig till.
I början av november avviserade regeringen att korttidsstödet förlängs till halvårsskiftet 2021. I och med att promemorian Stöd vid korttidsarbete i vissa fall skickades ut på remiss klarnade också regelverket. Koncernbidrag blir okej, utdelning ska kunna ges två månader innan och sex månader efter stödperioden. Rör det lönesummor över 400 000 kronor för företaget kommer revisorsintyg att krävas, för att minska risken för fusk. I detta fall kan dock företaget få en stödpeng för på upp till 10 000 kronor för att täcka kostnaden för intyget.
Av promemorian framgår också att den tidsgräns och karenstid som nu finns tillfälligt tas bort under perioden 1 december 2020 till 30 juni 2021. Enligt nuvarande regler kan korttidspermittering beviljas som längst för nio månader i följd. Slopad tidsgräns innebär att företag kan fortsätta använda stödet i ytterligare sju månader. Och företag som använt stöd tidigare under pandemin, men kunnat avsluta korttidsarbetet under en tid, kan gå in i systemet igen från och med 1 december 2020.
Nivån på stödet kommer att ligga på 75 procent året ut, enligt gällande regler. I januari, februari och mars kommer stödet ligga kvar på 75 procent och under april, maj och juni blir subventioneringsgraden 50 procent.
Beskedet från regeringen fick Tillväxtverket att gå ut med ett klargörande om vad som gäller för värdöverföringar fram tills att den nya lagen träder i kraft.
Beskedet som nu lämnas om värdeöverföringar utgår från nuvarande lagstiftning och gäller fram till 15 februari 2021.
”Fram till dess att den föreslagna lagändringen träder i kraft, kontrollerar Tillväxtverket vinstutdelningar och andra värdeöverföringar som görs under företagets stödperiod, under de två månader som följer närmast före stödperioden samt under de sex månader som följer närmast efter stödperioden. Värdeöverföringar som gjorts före 16 mars 2020 kontrolleras inte.” skriver Tillväxtverket i pressmeddelandet.”
Även frågan om koncernbidrag, en fråga där FAR har arbetat aktivt, tas upp.
”Koncernbidrag kontrolleras i bokslut som inträffar under företagets stödperiod, under de två månader som följer närmast före stödperioden samt under de sex månader som följer närmast efter stödperioden. Koncernbidrag i bokslut som inträffar före 16 mars 2020 kontrolleras inte.” skriver myndigheten.
– Från dag 1 har FAR framfört att i vart fall korsvisa koncernbidrag måste anses vara okej. FAR har gjort ett träget och ihärdigt jobb där droppen urholkat stenen, kommenterar Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.
Tillväxtverket konstaterar också att den kommer att göra bedömningen att lämnat koncernbidrag som inte är att betrakta som en värdeföring inte kommer att utgöra ett hinder för att korttidsstöd ska beviljas.
Stödet som kommer att finnas från 15 februari 2021 ska gå att söka retroaktivt från 1 december 2020. Tillväxtverket betonar dock att stödet rent fysiskt inte kommer att gå att söka förrän myndigheten öppnar sin ansökan, och det görs i februari nästa år.
Charlotta Marténg