Arbetsgivare och arbetstagare ska kunna komma överens om en förlängd prövotid motsvarande arbetstagarens frånvaro under prövotiden enligt ett avgörande från Arbetsdomstolen.
Som jag i tidigare krönika skrivit gäller, lite förenklat, att en provanställning inte får sträcka sig längre än sex månader. Prövotiden får inte heller upprepas, det vill säga samma person får inte prövas flera gånger för samma arbete. Detta är den yttre ”ramen” gällande en provanställning. Avbryter arbetsgivaren inte provanställningen senast vid prövotidens utgång övergår provanställningen automatiskt i en tillsvidareanställning.
Nyligen avgjorde Arbetsdomstolen ett mål som gör att ”ramen” fått viss flexibilitet. Arbetsdomstolen uttalar nämligen i detta avgörande att när en arbetstagare varit borta större delen av prövotiden och arbetsgivaren överväger att inte låta provanställningen övergå i en tillsvidareanställning på grund av att arbetsgivaren inte anser sig ha kunnat bedöma arbetstagarens prestationer ska arbetsgivaren och den provanställda arbetstagaren, utan hinder av anställningsskyddslagen, kunna komma överens om att förlänga prövotiden med en period som motsvarar frånvaron.
Avgörande är särskilt aktuellt med hänsyn till den pandemi vi lever med just nu. Många arbetsgivare har säkert på grund av de restriktioner vi just nu har att följa, ställts inför faktumet att inte ha tillräckligt underlag för att kunna bedöma den provanställdes prestationer och kvalifikationer. Arbetsdomstolens uttalande skulle därmed eventuellt kunna bli aktuellt att tillämpa i kölvattnet av covid-19.
Denna krönika är skriven av advokat Anneli Lönnborg verksam vid Advokatfirman Fylgia.