En arbetstagare kan komma att få deltidsanställning hos två eller flera arbetsgivare när en upphandling leder till att olika anbudsgivare vinner olika delar i en entreprenad.
Reglerna om övergång av verksamhet återfinns i LAS och innebär att ett anställningsavtal övergår automatiskt till förvärvaren vid en övergång av verksamhet om inte arbetstagaren tackar nej till att följa med till förvärvaren och därmed till ny arbetsgivare. Om arbetstagaren motsätter sig en övergång ska hen senast dagen före övergången meddela sin nuvarande arbetsgivare om detta.
EU-domstolen har nyligen avgjort ett mål som handlade om ett städ- och serviceföretag i Belgien som under många år på entreprenad haft ansvaret för tre olika kategorier av städning: den första kategorin var städning av muséer och historiska byggnader, den andra kategorin var städning av bibliotek och olika samlingslokaler och den tredje, och sista, kategorin var städning av administrativa byggnader.
Domstolen kom fram till att ett alternativ där arbetstagarna får anställningar hos anbudsgivarna i proportion till omfattningen av det arbete som de utfört är det som är mest förenligt med det underliggande direktivet. I praktiken innebär det att om arbetstagaren hos den ursprungliga entreprenören exempelvis utfört 70 procent städuppdrag inom kategori ett och tre, ska arbetstagaren få en deltidsanställning hos anbudsgivare A om 70 procent och en deltidsanställning på resterande 30 procent hos anbudsgivare B.
För den enskilde arbetstagaren kan olika deltidsanställningar givetvis få praktiska konsekvenser, konsekvenser som EU-domstolen dessvärre inte har beaktat i sin dom.
Denna krönika är skriven av advokat Anneli Lönnborg verksam vid Advokatfirman Fylgia.