Är utgifterna större än intäkterna? Räcker pengarna inte till att betala ut månadens löner? Du är långt ifrån ensam. Med rätt verktyg kan det gå att vända företaget från stressat till lönsamt och hållbart företagande.
Företagets framtid ser ljus ut och beställningarna rullar in. Men plötsligt går en av de stora kunderna i konkurs och betalningarna uteblir. Kassan sinar trots att verksamheten egentligen har framtiden för sig. Scenariot är inte ovanligt. I vissa fall leder det till konkurs, även om det hade varit möjligt med en turnaround. Men hur vänder man ett bolag och gör det lönsamt igen?
– Jag skulle säga att en hel del konkurser sker i onödan. När ett företag får problem med likviditeten är det tyvärr inte ovanligt att företagaren får rådet att sätta bolaget i konkurs. Det är synd, då en konkurs innebär att stora värden kan gå förlorade, säger Christer Backman, vd på Plana Juridiska.
I sitt arbete möter han dagligen företagare där företagen och företagarna är ekonomiskt stressade, en vardag de delar med tiotusentals andra runt om i landet. Inkomster och utgifter går inte ihop, kassan sinar av någon anledning och pengarna räcker inte för att i tid betala leverantörer, löner och skatter.
– Många kommer till oss efter att ha varit i kontakt med sina rådgivare i form av revisor, redovisningskonsult eller bank, säger Christer Backman.
Det finns dock inte en generell lösning som fungerar för alla bolag som fått ekonomiska problem. Varje bolag är unikt med sina unika förutsättningar. Och problemen som uppstått kan bero på en rad olika saker. Kunder som gått i konkurs och betalningar som uteblir, nyckelpersoner som hastigt lämnar företaget, ändrade krav från leverantörer är bara några exempel på händelser som kan påverka ett företags ekonomi snabbt.
– I vissa fall handlar det om att företaget behöver ta in nytt kapital, ibland behöver affärsmodeller ses över och i vissa fall kanske det krävs en omfattande renovering av företaget, en rekonstruktion, säger Christer Backman.
Vid det första mötet med en företagare som behöver hjälp görs en grundläggande nulägesanalys över bolaget. Analysen fungerar sedan som vägledning för det fortsatta arbetet. Finns det möjlighet att få lönsamhet i företaget igen, finns kassaflödet, vad behövs för att snabbt komma på fötter, hur ligger man till med ekonomistyrning och bokföring?
– Om vi gör bedömningen att en företagsrekonstruktion är rätt väg att gå hjälper vi företagaren att göra en ansökan till tingsrätten där bolaget har sitt säte. En rekonstruktör som har hand om processen utses i så fall av rätten. Många gånger kan vi hjälpa företag som kommer någorlunda tidigt till oss med en turnaround, utan att en formell rekonstruktion enligt lagen krävs, säger Christer Backman.
Det kan handla om att se över resultaträkningen och affärsmodellen, kanske är priserna som tas ut inte rätt? Kanske finns det till och med helt olönsamma avtal med kunder, eller onödigt dyra hyreskontrakt. En känslig fråga kan också vara personalsituationen. Är löne-nivåerna rimliga? Personalens kompetens rätt? Och framför allt, fokuserar företaget på att göra rätt saker?
– Ibland händer det att den som kommer hit för att få hjälp blir irriterad på oss när vi ställer våra frågor. Det kan vara svårt att förstå de bakomliggande orsakerna till problemet och hur företaget kanske måste hantera dessa. För oss är fokus företagets bästa och att få verksamheten lönsam igen. När företagaren väl förstår att vi jobbar för företagets bästa brukar det gå bra, säger Christer Backman.
Han betonar dock att det är viktigt att våga ta hjälp i ett tidigt skede och hoppas att fler ska känna att det inte är skamligt att ha hamnat i ekonomiska svårigheter. En vanlig situation är att omgivningen tror att allt rullar på som vanligt, medan företagaren ensam brottas med problemen.
– Just därför är det viktigt att ta hjälp. Även om allt känns nattsvart finns det många gånger lösningar på problemen. Vi som arbetar här har själva erfarenhet, förutom av juridiken, även av att driva företag, vi kan skatterätt, obeståndsrätt, inkasso, avtalsrätt, sakrätt och aktiebolagsrätt med mera, och vi har företagsrådgivare som är experter inom ekonomistyrning och affärsutveckling. Tillsammans kan vi komma med infallsvinklar och lösningar som företagaren själv inte tänkt på, säger Christer Backman.
Text: Charlotta Marténg
Om rekonstruktion är enda alternativet – så går den till
Möte med rådgivare
Situationen har blivit ohållbar och företagaren tar ett möte med sin rådgivare. Specialistkompetens krävs för att kunna ge rätt råd och se över en plan. En första bedömning görs om företaget kan rekonstrueras.
Ansökan hos domstol
Företaget eller borgenären kan ansöka hos tingsrätten om rekonstruktion. Beviljas rekonstruktionen utser domstolen en rekonstruktör som bolaget måste föreslå och borgenärerna och domstolen accepterar. Tingsrätten meddelar också när det första borgenärssammanträdet ska hållas, vanligtvis tre veckor efter beslutet om rekonstruktion. Bolaget ställer in sina betalningar av skulder som uppstått innan dag för rekonstruktionen. Anställda har rätt att få lön genom lönegaranti från staten. Normalt sker på så sätt en snabb och stor tillväxt av bolagets kassa.
Borgenärssammanträde
Sker i tingsrätten. Rekonstruktören är på plats tillsammans med företagaren. Ofta är även fordringsägare på plats. En rekonstruktionsplan presenteras, bolagets skulder och tillgångar gås igenom. Framför allt presenteras de åtgärder som ska få bolaget på fötter. Därefter fattar tingsrätten beslut om rekonstruktionen kan uppnå sitt syfte och om den ska fortsätta.
Rekonstruktion pågår
Arbetet påbörjas utifrån rekonstruktionsplanen. Rekonstruktören fortsätter analysen av företagets verksamhet. Olönsamma uppdrag avslutas. Går de fasta kostnaderna att få ner? Går intäkterna att öka? Organisationen läggs eventuellt om för att anpassas till en ny kostym. Personalsituationen och löner ses över, hyreskontrakt gås igenom för att eventuellt omförhandlas eller sägas upp, avtal med leverantörer ses över. Under rekonstruktionen är bolaget skyddat från konkurs, inte heller får några utmätningar ske. Leverantörer får inte leveransvägra på grund av gamla skulder.
Skulderna skrivs ner
Vid en rekonstruktion görs en ekonomisk uppgörelse mellan fordringsägarna och företaget. Rekonstruktören skickar ett ackordsförslag till fordringsägarna som saknar säkerhet för sin fordran. En normal nivå är att fordringsägaren erbjuds minst 25 procent av sin fordran. Grundregeln är att företaget ska betala så mycket som det har råd med till sina borgenärer, så det kan bli upp till 100 procent men över lite längre tid. En förutsättning för att ackorden ska accepteras är ofta att det är bättre för fordringsägaren att få betalt till 25 procent än att företaget går i konkurs.
Rekonstruktionen avslutas
Om en majoritet accepterar ackordsförslaget kan tingsrätten fastställa ett offentligt ackord, då blir även övriga fordringsägare bundna av det. Som företagare kan du nu fortsätta att driva din verksamhet, under något annorlunda förutsättningar. Du har troligtvis en ny affärsplan och en återbetalningsplan som alla ställer sig bakom.
För många fortsätter rekonstruktören att stötta i ett fortsatt turnaround-arbete, för att vara ett stöd i verksamheten även efter att rekonstruktionen avslutats.