När har arbetsgivaren rätt att dra av en eventuell fordran som arbetsgivaren anser sig ha på arbetstagaren? Om detta skriver Anneli Lönnborg, Advokatfirman Fylgia.
En fråga som ofta dyker upp, inte minst i samband med att slutlön ska betalas ut, är huruvida arbetsgivaren på den anställdes innestående lön har rätt att dra av eventuell fordran som arbetsgivaren anser sig ha på arbetstagaren.
Grundregeln är att arbetsgivaren är skyldig att betala ut till de anställda för utfört arbete den lön som är överenskommen. Görs avdrag från innestående lön för att få betalt för en fordran arbetsgivaren anser sig ha på arbetstagaren, kallas detta i arbetsrättsliga termer för kvittning. Vid felaktig kvittning kan arbetsgivaren dels bli tvungen att betala tillbaka det belopp som arbetsgivaren kvittat, dels bli skadeståndsskyldig.
Huvudregeln är att kvittning mot lön endast får ske om den anställde lämnat sitt samtycke till kvittningen, så kallad frivillig kvittning. Arbetstagarens samtycke kan inhämtas redan i anställningsavtalet men också på direkt fråga när fordran uppkommer. Samtycket kan när som helst återkallas av arbetstagaren.
Tvungen kvittning innebär att arbetsgivaren gör löneavdrag utan att arbetstagaren lämnat sitt samtycke. För att en tvungen kvittning ska anses tillåten måste arbetsgivaren alltid först begära besked från Kronofogden om hur mycket av arbetstagarens lön som är skyddad mot kvittning.
Eftersom felaktig kvittning kan medföra risk för skadeståndsskyldighet finns anledning att titta noggrant på förutsättningarna för kvittning, innan den tilltänkta kvittningen verkställs.
Text: Anneli Lönnborg