Att arbeta heltid är i dag en norm som inte ifrågasätts av många. Om några år är kanske normen att arbeta deltid, skriver Anneli Lönnborg, Gernandt & Danielsson.
I dag regleras rätten att gå ner i tid eller arbeta deltid bland annat i föräldraledighetslagen. Den som har barn under åtta år har rätt att gå ner i tid till 75 procent av en heltid. I grunden har arbetstagaren kvar sin heltidstjänst och kan därmed när som helst gå upp till heltid igen. En arbetsgivare har inte rätt att neka en arbetstagare som arbetar deltid med stöd av föräldraledighetslagen att öka sin sysselsättningsgrad. Då arbetsgivaren kan behöva viss omställningstid för att bereda arbetstagaren en heltidssysselsättning ska arbetstagaren dock ge besked om att denne vill gå upp i tid två månader innan denne tänkt att arbeta heltid igen. Samma tidsperspektiv, två månader, gäller när arbetstagaren ansöker om att gå ner i tid.
Rätten att gå ner i arbetstid kan också kan finnas reglerad i kollektivavtal och det finns inte något som hindrar att arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens med varandra om att arbetstagaren ska få arbeta deltid, även om stöd saknas i lag eller kollektivavtal.
Givet rapporterna om den nya generationens arbetstagare tror jag att vi kommer att se en förändring i vad som i framtiden anses som normen på arbetstidsmått. Normen kanske inte längre kommer att vara 40 timmarsvecka och mer därtill. Frågan blir då bland annat hur detta kommer att påverka arbetsgivarens lönsamhet?
Anneli Lönnborg