Att ha en gedigen plan för ett generationsskifte är A och O. Då är du förberedd även vid ett oplanerat skifte.
Det finns gott om oförutsedda händelser som kan uppstå i ett bolag och som kan medföra onödigt tråkiga konsekvenser i ett generationsskifte. En av ägarna kan bli svårt sjuk, eller hastigt dö. Ägare kan hamna i osämja. Eller så vill en part plötsligt lämna allt och flytta utomlands. Hur svårt det än är att överblicka kommande katastrofer, så behövs en uttänkt krisplan i de fall då de faktiskt händer.
– Vi hade ett extremfall för ett par år sedan där alla delägare satt på samma flygplan som kraschade, säger Fredrik Waern, auktoriserad revisor på KPMG.
– Men det svåraste är sjukdom. Om en kompanjon blir väldigt sjuk är det svårt att i sjukdomsprocessen diskutera värderingar, aktier, och vilken lön man ska ha. Att man har bestämt innan hur det ska vara blir då ett stort stöd för parten som inte är sjuk. Därför måste man, när samtliga parter är friska, vara överens om hur man ska agera kring oförutsedda händelser – och skriva ner det i kompanjonavtalet, tillägger han.
Ofta vid en oförutsedd händelse handlar den viktigaste frågan om värderingen av bolaget. Har man inte detta redan nedskrivet så kan det bli långdragna processer, i värsta fall i domstol. För någon som är sjukskriven kan det vara oerhört jobbigt mentalt att driva en sådan process.
Hamnar bolaget i ett läge där det saknar en ledare kan det handlingsförlamad hela verksamheten.
– Att ha en extern person i styrelsen kan därför vara en brygga för att driva bolaget vidare, säger Fredrik Waern.
Sofia Hadjipetri Glantz
Generationsskifte
Några viktiga frågor du kan ställa dig själv är:
Vem ska ta över, och varför? Har du barn som är intresserade, eller är en extern försäljning ett troligare alternativ?
Om nästa generation ska ta över – hur ska överlåtelsen ske? Finns det syskon som inte är intresserade, och hur ska de i så fall kompenseras?
Hur gör ni ett rättvist generationsskifte och undviker framtida konflikter?
Vad vill du göra efter skiftet och vilka pengar ska du leva på? Att lämna ett livsverk är ofta tillräckligt tungt psykologiskt och ska inte dessutom bli ekonomiskt belastande.
Genom att planera skiftet i god tid får ni både tid för ordentlig kunskapsöverföring och skattemässiga dispositioner.