Friskvårdsbidrag på 6.500 kronor var en förmån av mindre värde. Det anser Skatterättsnämnden. Beslutet har överklagats av Skatteverket.
Var går gränsen för hur högt ett skattefritt friskvårdsbidrag kan vara? En person vände sig till Skatterättsnämnden för att hen som anställd i ett bolag hade möjlighet att mot kvitto få friskvårdsbidrag på upp till 6.500 kronor. Hen ville i så fall använda bidraget för att betala ett medlemskap hos ett klättercenter för 5.400 kronor och resterande skulle användas till ett gymkort.
Ansökan föranleddes av att Skatteverket tidigare gett uttryck för att 5.000 kronor bör vara högsta skattefria belopp när utdelnings sker mot kvitto. Men om arbetsgivaren i stället för att betala ut ett friskvårdsbidrag betalar ett gymkort för de anställda så ryms ett vanligt årskort på gym inom definitionen för enklare slag och mindre värde, även om kostnaden är högre än 5.000 kronor.
När frågan prövats av Skatterättsnämnden framhöll Skatteverket att det är skillnad på förmåner i pengar och naturaförmåner. Myndigheten håller fast vid att ett skattefritt friskvårdsbidrag bör uppgå till högst 5.000 kronor. En utbetalning mot kvitton som överstiger den summan ska därmed beskattas.
Men Skatterättsnämnden höll inte med Skatteverket. Nämnden skriver i förhandsbeskedet att det i lagstiftningen inte är uttalat vad som avses med mindre värde.
Mot bakgrund av praxis kan friskvårdsbidraget, om de används på det sättet som beskrivits, uppfylla kravet på att vara av mindre värde. Förmånen är alltså att anse som skattefri personalvårdsförmån.
Charlotta Marténg
Skatterättsnämnden 31-18/D