Momssatser och livsmedel

Jag driver en livsmedelsaffär tillsammans med en kollega och en kund ifrågasatte momssatserna. Självklart vet vi att olika varor har olika momssatser – men visst är det normalt sett tolv procent på livsmedel?

Det stämmer, momsen är normalt tolv procent på livsmedel. Med livsmedel anses bearbetade eller obearbetade ämnen eller produkter avsedda att ätas av människor. På skatteverket.se kan du hitta mer information om vad som räknas in i de olika momssatserna. Men var uppmärksam, det kom nyligen ett besked från Skatterättsnämnden som rör kryddor i kruka, som ofta säljs i livsmedelsbutiker. Efter att ha prövat frågan lämnade Skatterättsnämnden ett förhandsbesked (Skatterättsnämnden dnr 10-17/1) där den slår fast att vid försäljning av kryddor och örter på kruka ska det vara 25 procents moms. Det anses alltså inte vara försäljning av livsmedel. Både bolaget som begärde förhandsbeskedet, och Skatteverket, ansåg dock att kryddor på kruka är livsmedel och därmed borde ha tolv procents moms. Förhandsbeskedet har överklagats och nu återstår att se om Högsta förvaltningsdomstolen tar upp frågan för prövning.

Skatt på starta-eget-bidrag?

Jag har fått starta-eget-bidrag men blev osäker på vad som gäller skattemässigt. Ska jag skatta för bidraget och i så fall hur?

Ja, starta-eget-bidraget är skattepliktigt och räknas som inkomst av tjänst. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som betalar ut bidraget ska dra preliminärskatt och betala in den till Skatteverket.

Måste jag ha körjournal?

Jag har nyligen startat en snickarfirma och kommer att ha ett par anställda och några firmabilar. Jag har tänkt skaffa körjournal till bilarna, men vet inte om jag måste? Och vad ska den i så fall innehålla?

Det finns inget krav i lagen på att du behöver ha körjournal, men Skatteverket rekommenderar starkt körjournal som är detaljerad och noggrant visar hur bilen/bilarna har använts. Om du skaffar en körjournal bör den innehålla: mätarställning vid årets början, datum och mätarställning vid resans start samt varifrån resan startade, ärende samt vilka platser/personer/företag du besökt, hur många kilometer du kört, datum och mätarställning vid resans slut och var resan avslutades samt mätarställning vid årets slut. Om du dessutom skriver upp hur mycket du tankar och vad det kostar blir det enklare att beräkna värdet av den privata körningen.

Finansieringsstöd för att exportera varor?

Mitt företag växer och vi funderar på att börja exportera varor till andra länder. En annan företagare jag träffade på en nätverksträff nämnde att det går att få ekonomiskt stöd om man ska börja med export. Stämmer det verkligen?

På verksamt.se finns en hel del information om sådant som är bra att tänka på om du ska börja med export. Du som ska sälja till utlandet eller etablera ditt företag i ett annat land kan ha möjlighet att söka finansieringsstöd. Det finns en hel del olika möjligheter, bland andra regionalt bidrag för företagsutveckling som du kan söka hos Tillväxtverket eller exportfinansiering från Almi. Läs mer på verksamt.se eller diskutera frågan med din revisor eller redovisningskonsult.