Ska du starta eller köpa ett företag, eller kanske växa, och behöver pengar? Det finns gott om kapital på marknaden, men glöm inte att kontakter är lika viktigt som pengar.
Plötsligt är tillfället där, du har fått möjlighet att förvärva eller starta det där bolaget du länge har drömt om, men du saknar pengar. Hur ska du få tag på det kapital som behövs? Pengar finns det gott om på marknaden och det finns flera vägar att gå för att lyckas, men det gäller att vara ute i god tid och vara väl förberedd, säger Sven Cristea. auktoriserad revisor på KPMG:s Göteborgskontor.
– Trots att vi i dag har en marknad som fullkomligt flödar över av tillgängligt kapital så upplever många nystartade bolag att det är svårt att ordna finansiering. Anledningarna varierar, men många gånger beror det på att bolagen är dåligt förberedda.
Hur förbereder man sig då på bästa sätt? Mycket handlar förstås om att kunna sälja in sin idé och vision. Och att ha gjort sin hemläxa med planer och kalkyler.
– För att kunna genomföra en lyckosam kapitalanskaffning behövs initialt en tydlig affärsplan, en bra beskrivning av teamet som ska leda företaget, genomgång av marknad och målgrupper och framför allt en övertygande beskrivning av hur bolaget ska tjäna pengar och hur den ekonomiska kalkylen ser ut. Därefter gäller det att hitta rätt investerare.
Men inledningsvis kanske det inte bara är kapital som behövs, utan även kompetens, erfarenhet, kontakter och stöttning – och det kan rätt investerare bidra med. Det är därför bra att vara ute i god tid, kapitalanskaffning tar tid. En typ av investerare är affärsänglarna, de har gott om kapital, några har varit entreprenörer som sålt sitt bolag och vill nu investera en del av sina pengar.
– Affärsänglar är vanligt, jag jobbar med flera. Det är människor som sitter på kapital och söker efter bra bolag att investera i. Det händer att jag kopplar ihop bolag och affärsänglar i mitt nätverk som får träffas förutsättningslöst. Ibland blir det affär, ibland inte. Jag tycker att det viktigaste är att skapa rätt förutsättningar, säger Sven Christea.
Och det handlar inte alltid bara om planer och framtida avkastning för en investerare.
– Det bygger mycket på förtroende, att de tror på entreprenören. Mjuka värden som kan vara nog så viktiga.
Erika Andersson