Var ute i god tid och ha ordning på ditt bokslut. Två råd som minskar våndan runt deklarationen.

– Det viktigaste är att ha koll på resultatet innan det är dags för bokslut. Om man ser till att planera sitt resultat redan innan bokslutsåret är gånget har man mycket att vinna, säger Mats Lennevi, revisor på Guide revision i Alingsås.

I en intervju med Resultat tipsar han om vad företagare bör ha koll på inför årets deklaration. En del som är viktig att titta på är löneuttaget.

– De två mest grundläggande sakerna är att ägaren har tagit ut korrekt lön och att hen har betalat in korrekt summa när det gäller pensionssparande, säger Mats Lennevi.

Ytterligare ett tips är att det kan vara värt att ta ut några extra löner innan bokslut om man har brutet räkenskapsår. Då belastas lönerna som en kostnad för bolaget och man får en extra obeskattad reserv i bolaget. Tanken är vidare att man sedan inte tar ut lön de kommande månaderna så att marginalskatten inte påverkas.

– När det kommer till fåmansbolag och aktiebolag så är det dock ingen fara om man får bolagsskatt eftersom vinstmedlen sedan blir tillgängliga för utdelning till låg beskattning. Då är det värre för de som driver verksamhet i enskild firma eller handelsbolag där man skattar direkt med sin marginalskatt, överskottet blir automatiskt beskattat som lön. De år som man inte lyckas hålla nere resultatet, genom exempelvis avsättning till expansions fond, beskattas firmans överskott som lön, säger Mats Lennevi.

Fanny Lindell, Charlotta Marténg

Viktiga datum (Inkomstdeklaration 1)

1 mars. Vill du få din deklaration tidigare än de som får pappersdeklaration? Se till att skaffa en digital brevlåda före 1 mars!

5–6 april. Du som senast 1 mars hade digital brevlåda och har anmält konto för skatteåterbäring får besked om beslutade skatteuppgifter och Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen.

2 maj. Din inkomstdeklaration för inkomståret 2017 ska finnas hos Skatteverket. Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska lämna en bilaga tillsammans med deklarationen. Vilken bilaga du ska lämna framgår i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och av din specifikation som du får tillsammans med deklarationen.

12 november. Glöm inte att detta är sista dagen att betala kvarskatten för de som har fått sitt besked i augusti.

12 december. Senast då ska kvarskatten vara betald för de som har fått sitt besked i september. Om du inte betalat innan detta datum får du en betalningsuppmaning om beloppet är över 100 kronor. Ett betalningskrav utgår om beloppet är över 2.000 kronor. Om du inte betalar efter det går skulden till Kronofogden för indrivning.

Viktiga datum (Inkomstdeklaration 2, 3 och 4)

Då får du deklarationen från skatteverket

BOKSLUT

TIDPUNKT

30 SEP–31 DEC, 2017

MITTEN AV FEBRUARI, 2018

31 JAN–30 APRIL, 2018

MITTEN AV SEPTEMBER

31 MAJ–30 JUN, 2018

2018 MITTEN AV SEPTEMBER, 2018

31 JULI–31 AUGUSTI, 2018

MITTEN AV OKTOBER, 2018

Har företaget en digital brevlåda skickas deklarationen dit minst en vecka tidigare än när pappersdeklarationerna börjar skickas ut.

Då måste du lämna deklarationen

BOKSLUT

PÅ PAPPER

DIGITALT

31 JULI–31 AUG, 2017

1 MARS, 2018

3 APRIL, 2018

30 SEP–31 DEC, 2017

2 JULI, 2018

1 AUGUSTI, 2018

31 JAN–30 APRIL, 2018

1 NOVEMBER, 2018

1 DECEMBER, 2018

Då får du skattebeskedet

BOKSLUT

TIDPUNKT

31 JAN–30 APRIL, 2017

VECKA 15, 2018

31 MAJ–30 JUNI, 2017

VECKA 24, 2018

3 viktiga nyheter

Den nya dataskyddsförordningen GDPR, General data protection regulation, kommer att påverka många företag det här året. Det handlar bland annat om att hålla reda på sina register, på vilket sätt man får skicka ut lönespecifikationer och vilka uppgifter som man får lagra i sina system.

Arbetsgivardeklarationen kommer att ske på individnivå från 1 juli 2018 i företag som har personalliggare eller fler än 15 anställda per detta datum. Det innebär att dessa företag inte ska lämna kontrolluppgifter årsvis, utan istället varje månad. För övriga företag införs dessa regler 1 januari 2019.

Trängselskatten är en förmån från och med januari 2018. Detta kan ställa till det administrativt för företagen när de ska hålla koll på skillnaden mellan tjänsteresor och privatresor.

Tänk på att

Vid tveksamheter i deklarationen, bifoga en extra bilaga där du beskriver frågeställningen och hur du har resonerat. Detta innebär att du gjort ett så kallat öppet yrkande och Skatteverket kan då inte påföra skattetillägg.

Lär mer i Resultat nr 10 2017