Även i år kommer tomten med mer eller mindre eftertraktade klappar. Vi tänker på skatteavdragen beträffande julgåvor och julfester. Vilka får du göra och vilken är maxgränsen för din generositet i juletid?
Detta får du dra av
Två personalfester/år.
60 kronor per person (exklusive moms) för mat och förtäring.
180 kronor per person (exklusive moms) för kostnader som lokal, musik och underhållning.
Julklapp till personalen
Julgåva till den anställda, högst 450 kronor (inklusive moms), är avdragsgillt för aktiebolag. Och du kan slå in nästan vad som helst i ditt paket. Presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete, och till och med varor från Systembolaget. Men vissa gåvor är inte avdragsgilla:
Gåvor med högre värde än 450 kronor (inklusive moms). Skatteplikten gäller hela beloppet.
Pengar, checkar eller presentkort som kan bytas mot kontanter.
Välgörenhet.
Har du enskild firma?
Då kan du tyvärr varken göra avdrag för egna personalfester eller för kostnader av julgåva till dig själv.
Har kunden varit snäll?
Det spelar ingen roll skattemässigt. Julgåvor till kunder är i princip inte avdragsgilla. Och var försiktig, dyrbarare gåvor kan dessutom bedömas vara en muta.
Resa och logi
Har du anställda på annan ort? Då kan du göra avdrag för resa och logi i samband med julfesten. Samma sak gäller för medföljande partner och pensionerade medarbetare. Detta gäller för att vara avdragsgillt:
Max en övernattning.
Festen ska klassas som personalvård.
Avdragsgillt
Kundgåvor i samband med representation eller affärsförhandling. Maxbeloppet är 180 kronor per person (exklusive moms). Enklare reklamgåvor av förhållandevis obetydligt värde med anknytning till företagets verksamhet.
Gilla avdragsgilla julfester!
Julbord och julfester för anställda är avdragsgilla och en skattefri förmån. Maxbeloppet är 240 kronor per person (exklusive moms) för att det ska gälla. Kostnader för pensionerade medarbetare och anställdas partners är också avdragsgilla.
Eva Rydinger