Skattefri gåva eller skattepliktig löneförmån? Skillnaden kan få stora konsekvenser skattemässigt. Det finns några saker att tänka på för att hamna rätt.
Att låta en anställd köpa exempelvis aktier i företaget till ett förmånligt pris är inte fel. Frågan är hur förvärvet ska beskattas. Eller om det ens ska beskattas. Högsta förvaltningsdomstolen prövade i somras tre besked från Skatterättsnämnden, som alla rörde samma frågeställning: Är det en skattepliktig löneförmån eller en skattefri gåva när ett förvärv sker på förmånliga villkor i situationer som har koppling till ett anställningsförhållande.
I alla tre fallen fastställdes Skatterättsnämndens beslut, men utgången blev olika då fallen skiljde sig åt. Det Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, kan konstatera är att när frågan om förvärvet är skattepliktigt eller skattefritt måste alltid en samlad bedömning göras av omständigheterna i det enskilda fallet. Men utifrån tidigare praxis är det framför allt tre saker som har betydelse:
Relationen mellan överlåtare och förvärvare
Syftet med överlåtelsen
Gåvans eller förmånens värde
Den viktigaste frågan är just den om relationen mellan överlåtare och förvärvare. Har förvärvet sin grund i anställningsförhållandet eller finns det ett annat syfte än att belöna den anställde för hens arbetsprestationer? Domstolen menar att ett förvärv kan kopplas till anställningsförhållandet även om det sker från någon annan än arbetsgivaren – exempelvis om det handlar om ett förvärv från ägaren till ett bolag där förvärvaren är anställd. Beroende på vilken relation som finns mellan överlåtaren och förvärvaren, om det till exempel handlar om föräldrar och barn, kan ett förvärv anses vara benefik. Med benefik menas en handling utan krav på motprestation.
Syftet med överlåtelsen spelar naturligtvis roll för bedömningen. Handlar det om att belöna den anställda för utfört arbete eller knyta hen närmare till bolaget? Eller är överlåtelsen ett led i ett generationsskifte? Överlåtelser som görs som ett led i ett generationsskifte är i de flesta fall skattefria. Även förvärv som görs för att skapa rättvisa mellan syskon är ofta skattefria.
Av tidigare praxis framgår också att gåvans värde har betydelse för den bedömning som ska göras. Är värdet så stort att det inte är rimligt att det handlar om ersättning för arbete? Man ska dock komma ihåg att den gränsen kan ligga högt, då det finns äldre rättsfall där en värdeöverföring om drygt två miljoner kronor inkomstbeskattades.
3 exempel från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD
1 Gåvan är skattefri
AA och BB har varit sambor och har ett barn tillsammans. De startade ett företag som BB ensam var ägare till då AA hade skulder till Kronofogden. Verksamheten har drivits gemensamt och båda sitter i styrelsen och har avgjort viktiga bolagsärenden tillsammans. Bolaget har en omsättning på 20 till 30 miljoner och under en säsong cirka 100 anställda. Lönerna de tar ut är marknadsmässiga.
När de separerade fortsatte de att driva bolaget tillsammans, men uppmärksammade då följderna av att de inte äger bolaget gemensamt. Därför överväger BB att ge hälften av aktierna i bolaget till AA, som en följd av deras personliga relation och med syfte att AA ska få sin rättmätiga del i bolaget. AA vände sig till Skatterättsnämnden för att få veta om hen skulle inkomstbeskattas.
Skatterättsnämnden ansåg att gåvan hade sin grund i annat än AA:s anställning i bolaget, att den var av benefik karaktär och därmed inte skulle inkomstbeskattas. Skatteverket överklagade beslutet.
HFD konstaterar att det grundläggande villkoret för att det ska vara aktuellt att betrakta överlåtelsen som ersättning för AA:s arbete i bolaget är uppfylld. Det finns ett tillräckligt starkt samband mellan överlåtaren och bolaget. Men AA och BB har tidigare haft en nära personlig relation vilket med stöd av övriga omständigheter kan göra gåvan benefik. HFD menar att gåvan handlar om att formalisera ett samägande som parterna i realiteten haft även tidigare. AA har dessutom hela tiden haft en marknadsmässig lön från bolaget. HFD slår fast att gåvan har sin grund i den personliga relationen och därmed är skattefri.
Högsta förvaltningsdomstolen 5547-16
2 Gåvan ska inkomstbeskattas
BB ägde 95 procent av aktierna i ett företag. 2007 fick en anställd, AA, köpa fem procent av aktierna. Vid årsbokslutet 2014 förfogade bolaget över ett fritt eget kapital på drygt nio miljoner kronor.
AA vände sig till Skatterättsnämnden för att få besked om hen skulle inkomstbeskattas om BB genom gåva överlät 45 procent av aktierna till AA. BB menade att överlåtelsen var ett led i att trygga bolagets framtida drift. Om gåvan skulle fullbordas skulle BB och AA ingå ett aktieägaravtal där båda förutsattes vara aktiva i bolaget. Skulle något hända som gjorde att någon av dem inte kunde vara aktiv i verksamheten är denne skyldig att erbjuda den andre att köpa aktierna.
Skatterättsnämnden fann att överlåtelsen av aktier skulle inkomstbeskattas eftersom den inte kunde bedömas på annat sätt än att den hade grund i AA:s långvariga anställning i bolaget.
HFD:s bedömning: AA och BB är inte släkt med varandra, men har utvecklat en vänskapsrelation. För att överlåtelse mellan två vänner ska anses vara av benefik karaktär krävs att övriga omständigheter stödjer det. Det som talar för att överlåtelsen inte ska ses som ersättning för arbete är att AA har haft, och kommer att ha, marknadsmässig lön. Omständigheten är i sig dock inte tillräcklig för att gåvan ska vara benefik, det vill säga sakna krav på motprestation.
Syftet med gåvan sägs vara ett led i planeringen av den framtida driften. Men BB avser att arbeta kvar i bolaget och även behålla häften av aktierna. Aktieägaravtalet innebär också att BB kan komma att köpa tillbaka aktierna. Detta sammantaget gör att överlåtelsen inte kan ses som ett led i ett planerat generationsskifte och gåvan är därför inte benefik.
HFD menar att det snarare handlar om att försäkra sig om AA:s fortsatta arbete i företaget. Värdet på aktierna är heller inte så högt att det kan uteslutas att gåvan är ersättning för arbete. Gåvan ska inkomstbeskattas.
Högsta förvaltningsdomstolen 5545-16
3 Gåvan är skattefri
AA har grundat ett bolag som är ett helägt dotterbolag till ett annat bolag. Hen är vd för båda bolagen och äger omkring tolv procent av aktierna i det ena bolaget. BB är barndomsvän till AA och är vice vd i ett av bolagen. Hen har marknadsmässig lön och äger inga aktier i bolaget. AA vill genom gåva överlåta en del av sina aktier till BB, värdet är knappt 80 miljoner kronor. Gåvan är föranledd av den nära vänskapen och inte förenad med några villkor. BB vände sig till Skatterättsnämnden för besked om hen kommer att inkomstbeskattas.
Skatterättsnämnden fann att överlåtelsen anses ha sin grund i den personliga relationen och därmed var benefik och inte skulle inkomstbeskattas. Skatteverket överklagade till HFD.
HFD konstaterar att för att det ska handla om ersättning för BB:s arbete krävs att det finns ett tillräckligt starkt samband mellan överlåtaren och BB. Förvärvet kan härledas från arbetsgivaren, även om det handlar om ett förvärv från en minoritetsägare med låg andel av aktierna, om övriga omständigheter tydligt talar för detta. I detta fallet talar dock övriga omständigheter emot att det har med BB:s anställning att göra. AA och BB är barndomsvänner, värdet på gåvan är mycket stort och BB har haft marknadsmässig lön från bolaget. HFD finner att överlåtelsen är en skattefri gåva.
Högsta förvaltningsdomstolen 5546-16
Charlotta Marténg