30 november

Har ditt företag bokslutsdag 30 april 2017? I så fall är det hög tid att tänka på årsredovisningen. Senast 30 november ska årsredovisningen vara inlämnad till Bolagsverket. Tänk på att du inte kan få mer tid på dig att lämna in årsredovisningen, eftersom lagen förhindrar Bolagsverket från att förlänga tiden.

Läs mer: www.bolagsverket.se

Momsplikt för p-plats – omfattar även båtar

En kommun som upplåter mark eller hamnanläggningar till båtklubbar ska ta ut moms. Det slår Skatterättsnämnden fast i ett förhandsbesked.

Frågan om momsplikt och arrendeavtal med båtklubbar har länge diskuterats, och tolkats olika av kommuner runt om i landet. För drygt ett år sedan, kom ett beslut från Skatterättsnämnden som innebar att Stockholms stad skulle ta ut 25 procent i moms från stadens båtklubbar. Förhandsbeskedet överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som konstaterade att kommunens upplåtelser av markområden, respektive hamnanläggningar utgjorde separata tjänster. HFD återförvisade sedan målet till Skatterättsnämnden för att pröva hur detta skulle behandlas momsmässigt.

Nu har Skatterättsnämnden på nytt avgjort frågan och slutsatsen blir densamma som för ett år sedan. En kommuns upplåtelser av markområden och hamnanläggningar till båtklubbar omfattas av skatteplikt. Nämnden konstaterar att det inte spelar någon roll om det är sommar eller vinter, eller om klubbarna själva valt att uppföra byggnad på marken för sin verksamhet. Upplåtelsen har karaktären av upplåtelse för parkering av transportmedel och är därmed skattepliktig.

Skatterättsnämnden 8-17/I

Slarv med personalliggare och kassaregister vanliga under sommaren

Var tredje företag misskötte sig ur skattehänseende. Det blev facit när Skatteverket kontrollerade caféer och restauranger under sommaren.

Sedan 20 år genomför Skatteverket sommarkontroller av caféer och restauranger i samverkan med andra myndigheter. En analys av 340 kontroller i västra Sverige visar på fler brister än tidigare. De vanligaste felen rör personalliggare och kassaregister. Enligt Skatteverket handlar det om varor som inte slås in i kassan eller personal som inte är införd i personalliggaren.

Skatteverkets kontroller visar att vart tredje företag misskötte sig ur skattehänseende. Det är en ökning med cirka tre procentenheter och kan enligt myndigheten komma att resultera i cirka 1,6 miljoner kronor i påförda kontrollavgifter.

Bland serveringar med rätt att servera alkohol är bristerna färre än hos övriga aktörer. I sommarkontrollerna samarbetade Skatteverket med länsstyrelserna, polisen, räddningstjänsten, arbetsmiljöverket och kommunernas alkoholhandläggare.

Starta eget? Nej tack, säger unga

Det har aldrig varit enklare att vara företagare. Ändå minskar nyföretagandet bland unga.En kartläggning från Visma visar att nyföretagandet bland unga mellan 18 och 25 år minskade med sju procent under 2016 jämfört med 2015. En oroväckande utveckling menar Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i mindre företag.

– Det vanligaste skälet till att man avstår är rädsla för ekonomisk otrygghet, säger Boo Gunnarsson.

Att starta företag attraherar i större utsträckning män. 41 procent av de unga nyföretagarna förra året var kvinnor och 59 procent var män.

Villavagn ingen fastighet

En så kallad villavagn är inte en fastighet. I alla fall inte enligt momslagens nya fastighetsbegrepp. Därför omfattas de inte heller av undantaget från skatteplikt.

1 januari 2017 ändrades fastighetsbegreppet i mervärdesskattelagen. Tanken med förändringarna var att harmonisera fastighetsbegreppet i EU:s medlemsländer, i stället för att varje land hade egna definitioner av vad som ses som en fastighet.

Med anledning av det ändrade begreppet har frågan om villavagnar varit uppe i Skatterättsnämnden. Ett bolag som hyr ut villavagnar ville veta om uthyrning omfattas av undantaget från skatteplikt i momslagen, och om villavagnen är en fastighet enligt momslagen. Villavagnarna har en boyta på 35 kvadratmeter och är utrustad med kök, toalett och dusch. De värms upp med el-element, och är anslutna till kommunalt vatten och avlopp.

Skatterättsnämnden konstaterar i sitt förhandsbesked att de aktuella villavagnarna inte utgör fastighet enligt momslagens lydelse från och med 1 januari 2017. Villavagnarna omfattas inte heller av begreppet fastighet i momslagens lydelse före 1 januari 2017. I sin bedömning tar Skatterättsnämnden hänsyn till bland annat EU-praxis.

Nämnden menar att bolagets uthyrning av villavagnar inte är att jämställa med upplåtelse av nyttjanderätt till fastighet. Därför omfattas inte heller uthyrningen av undantaget från skatteplikt.

Skatterättsnämnden 60-16/D 18-16/I

Skatteverket får bättre kontroll

Utländska pensions- och kapitalförsäkringar ska beskattas i Sverige, förutsatt att de ägs av en person som är obegränsat skattskyldig här. Nya regler ger Skatteverket bättre koll på vilka tillgångar som finns var, så att avkastningsskatten betalas i rätt land.

Bakgrunden är regler som trädde i kraft 1 januari 2016, och som syftar till att minska skatteflykt och skattebedrägeri. De nya reglerna gör att transparensen nu ökar mellan Skatteverket i Sverige och motsvarande myndigheter i andra EU-länder.

Från och med i höst kommer Skatteverket automatiskt att få information om kapitalförsäkringar, värdedepåer och livförsäkringar som svenskar har utomlands. Redan sedan tidigare har Skatteverket kunnat få ta del av sådan information, men då har det krävts att det sker på begäran och att en skatteutredning pågår i ett annat land.

Det är inte bara andra länder som ska rapportera till svenska myndigheter utan informationsplikten gäller även åt andra hållet. Det innebär att svenska konton och depåer rapporteras till berörda myndigheter i utlandet.

7.000:–

Som arbetsgivare kan du få bidrag med max 7.000 kronor för köp av utredningar som kan ge svar på vad som behöver göras för att förebygga sjukfrånvaro, eller underlätta för medarbetare att komma tillbaka efter sjukskrivning.

Källa: Försäkringskassan