Arbetsdomstolen dömer två anställda samt deras företag att betala skadestånd på fyra miljoner kronor för bland annat brott mot företagshemlighetslagen och mot lojalitetsplikten.
När ett anställningsavtal sluts innebär det inte bara skyldigheter för arbetsgivaren. Även den anställde åtar sig vissa grundläggande skyldigheter, som gäller under hela arbetstiden samt under uppsägningstiden. Den mest grundläggande är självklart att utföra sitt arbete, men det finns även andra viktiga skyldigheter enligt lag. Arbetstagaren har också en lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare.
Arbetsdomstolen, AD, har avgjort ett mål där två anställda samt deras företag, överklagat en dom från tingsrätten. Tingsrätten hade dömt de anställda och företaget för att ha brutit mot så väl upphovsrättslagen som företagshemlighetslagen och lojalitetsplikten. Domstolen ansåg att de skulle betala ett skadestånd om 10,5 miljoner kronor till sin gamla arbetsgivare.
Bakgrunden var att de anställda när de slutade på företaget ska ha stulit databaser samt startat en egen konkurrerande verksamhet. De anställda nekade och menade att de inte aktivt tagit databaserna, utan att någon skickat dem till dem anonymt. Varken tingsrätten eller AD tror på den förklaringen och menar att de anställda gjort sig skyldiga till brott.
AD sänker dock skadeståndet till fyra miljoner kronor. Rätten var inte enig då en av nämndemännen ville fastställa tingsrättens dom i sin helhet.
Arbetsdomstolen, mål nr b 128/15, dom 12/17.
Hemlig data.
De två anställda stal databaser från arbetsgivaren och startade konkurrerande verksamhet.
Charlotta Marténg