2011 kom ett beslut från Högsta domstolen om att pengar som betalats in felaktigt till Skatteverket skulle betalas tillbaka. Men strax före jul kom en dom som innebär att praxis utvecklas. Det innebär att det är viktigt att vara extra vaksam så att det blir rätt när betalningar sker till skattekontot. För den som gör fel kan det innebära att pengarna försvinner. Det fick en man i Uppsala erfara.
Mannen skulle i början av 2014 göra en inbetalning av reavinstskatt till sitt skattekonto. Men då han råkade vända på två siffror i sitt personnummer innebar det att 115.000 kronor sattes in på fel konto.
Mannen upptäckte inte felet, utan det hela uppdagades först då Skatteverket kontaktade mannen för att meddela att han inte betalat sin reavinstskatt. När mannen då tittade på kvittot från insättningen såg han att siffrorna i personnumret blivit fel. Pengarna hade råkat hamna på ett konto, som dessutom tillhörde en person som hade skulder till kronofogden.
Om pengarna hamnat på ett skattekonto tillhörande en person utan skulder, eller med skulder till Skatteverket, kunde Uppsalabon ha fått tillbaka sina 115.000 kronor. Men när pengarna kom in på det felaktiga skattekontot skedde en utmätning och skulderna till kronofogden betalades av.
Mannen drog Skatteverket inför rätta och fick rätt i tingsrätten. Men frågan överklagades till hovrätten där Skatteverket var den part som fick rätt. Slutligen hamnade ärendet i Högsta domstolen och i slutet av december kom domen som innebar ett dystert besked för mannen.
Högsta domstolen fann visserligen att Skatteverket skulle anses som mottagare av beloppet och att myndigheten var återbetalningsskyldig. Men domstolen konstaterade samtidigt att återkravsrätten föll på grund av att Skatteverket handlat i god tro, och sedan agerat utifrån detta då de gjort en utbetalning till kronofogdemyndigheten.
Högsta domstolen, T 309-16.
Charlotta Marténg, Maria Bengtson