Gör ny teknik till en kompis i stället för en fiende. Rådet kommer från entreprenören Hannes Sjöblad. Genom digitala safaris ledsagar han företag att utvecklas i rätt riktning med hjälp av virtual reality, chipimplantat och DNA-teknik.
Hannes Sjöblad är föreläsare, biohackare och företagsrådgivare. Han har förstått att det finns ett gigantiskt behov av vägledning i en tid där digital teknik är något som berör alla, vare sig man vill det eller inte. Genom föreläsningar, workshops och ideella projekt är målet att avmystifiera tekniken och göra den folklig.
– Tekniken händer nu, och det är viktigt att hänga med för att inte bli helt bortdribblad. Problemet är att människan av naturen är skeptisk till det vi inte förstår. Min roll är att hjälpa folk att navigera i teknikdjungeln och locka fram nyfikenheten – den hjälper oss att omfamna framtiden i stället för att vara rädda för den.
Om dagarna håller Hannes till på Epicenter, Stockholms första digitala innovationshus. Hit kan företag och organisationer komma för att få hjälp att hänga med i teknikutvecklingen genom så kallade digitala safaris. Syftet är att rusta sig för vad som komma skall.
– Vi utforskar ny teknik tillsammans. När människor får testa nya saker försvinner osäkerheten som fanns från början, och helt nya samtal och diskussioner tar fart. En kreativ process startar och det blir lättare att se hur man kan relatera tekniken till ens specifika verksamheter och marknader.
– Jag är en riktig nörd, jag älskar gadgets av alla slag. Därför älskar jag att se lusten och nyfikenheten väckas hos deltagarna när de får testa ny teknik.
I tumvecket på hans hand sitter ett mikrochip, litet som ett riskorn. Han chippade sig på ett så kallat ”Implant party” för två år sedan, och sedan dess har han varit med och anordnat sådana i 15 länder. Det lilla chippet kan i nuläget ersätta allt från passerkort och pinkoder till träningskort och nyckelbrickor. Hannes pratar om den uppkopplade kroppen och spår en revolution inom hälsovården.
– Om tio år är de här små chipimplantaten smartare än dagens mobiltelefoner. De mäter puls, temperatur, sömncykler, blodsocker och kolesterol. På så sätt kan vi tidigt se om det är något som inte stämmer och förebygga sjukdomar innan de bryter ut. Tekniken kryper in under huden, det är väldigt fascinerande.
Hannes är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har en traditionell näringslivskarriär bakom sig. 2010 hamnade han på Singularity University i Silicon Valley och fick på allvar upp ögonen för demokratiseringen av bioteknik. Något som skulle komma att ändra hans riktning helt.
– Jag insåg att det var det här jag måste jobba med. Jag hade mognat och vuxit ifrån karriärgaloppen och ville göra något som verkligen engagerade mig. Jag har alltid fascinerats av framtiden, och biotekniken är helt och hållet samhällstransformerande.
Han menar att teknikutvecklingen kommer att påverka allt från sjukvården och vår matproduktion till hur vi arbetar i framtiden.
– Arbetslivet är på väg att förändras radikalt. Allt fler arbetsuppgifter kommer att tas över av maskiner och mjukvarubotar som gör jobbet snabbare, billigare och bättre. Allt större grupper människor kommer att bli överflödiga på arbetsmarknaden. Det är en stor samhällsekonomisk utmaning.
Kontorsarbetare berörs i extra hög grad av automatiseringen, på samma sätt som industrirobotar förändrat industrin.
– Maskininlärning kommer att påverka arbetslivet stort för oss kontorsarbetare som arbetar med att flytta omkring information i någon form. Självlärande system kan upplevas som korkade i början, men deras kunskapstillväxt är exponentiell och där ligger vi med kötthjärnor i lä. Till skillnad från oss glömmer de aldrig bort något som de har lärt sig.
Han är exalterad. Talar snabbt och engagerat om en ljusnande framtid där tekniska språng kommer att förändra världen radikalt. Hannes rör sig från smarta bokföringssystem till komplexa globala perspektiv och menar att vi bara sett början på den dramatiska teknikutvecklingen.
– Biologi håller på att bli IT. I dag kan vi på riktigt läsa och redigera DNA-koderna i levande organismer – själva livets programkod. Vi kan programmera celler som gör det möjligt att odla ägg utan höns och mjölk utan kor, och därigenom effektivisera vår matproduktion tusenfalt. Det är inte science fiction, det händer nu!
Han är minst sagt förtjust över det han kallar ”en verklig revolution”, men det han går igång på mest är demokratiseringsaspekten. Det som för bara några år sedan var förbehållet stora, påkostade labb kommer snart att gå att göra vid köksbordet, menar han.
– Jag är mycket fascinerad av demokratiseringen av DNA-analys, som jag tror kommer att förändra många saker i vår vardag – hur vi ser på vad vi äter, hur vi kan spåra miljögifter i vår omgivning och hur vi hanterar sjukdomar. Julklappen jag önskar mig i år är ett komplett DNA-analyslabb för hemmabruk som kostar några tusenlappar. Med ett sådant kan man enkelt kolla om det är häst i lasagnen eller om äpplena är besprutade.
Hannes identifierar sig med hela den spretiga biohackingrörelsen som till sin natur är anti-etablissemang och som strävar efter att vara en motkraft till den styrande makten.
– Det handlar om att man måste lära sig ny teknik både för att kunna använda den och för att vara medveten om hur den kan användas emot oss. Det behövs kunskap för att kunna ifrågasätta och påverka om tekniken missbrukas för fel syften. Ligger vi steget före har vi också makten att styra utvecklingen i stället för att vi låter myndigheterna och de stora, multinationella bolagen göra det.
Therese Johansson
Hannes Sjöblad
Ålder: 40 år.
Gör: Föreläsare, rådgivare och Chief Disruption Officer på Epicenter.
Bakgrund: Har bland annat jobbat som managementkonsult (COO) på finansfirma i London, vice vd på First North-noterade Agrokultura och Sverigeambassadör för Singularity University.
Otippad merit: Trefaldig mästare i vodkaprovning i HHS Rysslandsförening. ”Har tydligen en oanad talang att skilja ryska vodkasorter från varandra!”
Tips till andra företagare
Nöj dig inte med att läsa om tekniken eller att lita på experten – prova själv! Du är expert på vad din verksamhet behöver.
Var verksam i miljöer ihop med andra från olika branscher för att få ny stimulans och input, till exempel i delade kontorshus. Framtidens kontor är mer öppna och flytande, en kreativ plats där människor och idéer möts.
Ta vara på digitaliseringen! Du kanske inte behöver sitta och jobba på samma kontor varje dag.Att byta miljö kan stärka kreativiteten.
Bejaka automatiseringen! Maskiner och mjukvarubotar är effektiva hjälpmedel som kan frigöra resurser till områden där människor är oersättliga.
Fråga dig inte om glaset är halvtomt eller halvfullt, fråga i stället hur stort glaset kan bli!