En hållbarhetsredovisning ska fokusera på det som är väsentligt ur ett hållbarhetsperspektiv och motsvara intressenternas förväntningar.
34 sidor av kraftigt matt papper och magasinslayout. Så kan Lidls hållbarhetsredovisning beskrivas. Den inleds med ett vd-ord som signalerar att hållbarhetsarbetet är väl förankrat högst upp i organisationen. Därefter beskriver hållbarhetschefen företagets ”ambition att bli branschledande inom miljö och socialt ansvar” och återknyter till att hållbarhet sedan start varit integrerat i företagets affärsmodell, eftersom en lågprisaktör alltid måste hushålla med resurser.
Sedan följer själva redovisningen, som i huvudsak är textbaserad. Stora färgbilder bidrar till en attraktiv läsupplevelse och viktiga fakta och nyckeltal har brutits ut ur texten och ligger i väl avgränsade rutor. Längst bak i redovisningen finns ett index baserat på den internationella hållbarhetsstandarden GRI (Global Reporting Initiative), vilket gör redovisningen jämförbar med andra hållbarhetsredovisningar som upprättats enligt GRI.
– Det var självklart för oss att välja GRI som standard och de flesta nyckeltal som vi redovisar hade vi redan, men GRI kräver att urvalet görs på ett strukturerat sätt så på det viset började vi ändå från början, säger Katarina Rosenqvist, hållbarhetschef på Lidl.
Processen börjar med att företaget identifierar viktiga faktorer såsom intressenter, lagkrav och risker. För varje identifierat område finns aspekter som är särskilt relevanta för företaget i fråga. Dessa analyseras och prioriteras sedan utifrån deras väsentlighet i företagets hållbarhetsarbete. De högst prioriterade aspekterna rapporteras enligt GRI, medan de med lägre prioritering enbart beskrivs. En mer detaljerad beskrivning återfinns i inledningen till Lidls hållbarhetsredovisning.
– Jag tycker inte att arbetet med hållbarhetsredovisningen skiljer sig så mycket från arbetet med en vanlig årsredovisning. Om man inte har koll på sin bokföring under året får man problem när det är dags för bokslut och årsredovisning. Detsamma gäller hållbarhetsredovisningen, man måste veta vad som ska mätas och göra det på ett strukturerat sätt, säger Martin Kauffner, ekonomidirektör på Lidl. Katarina Rosenqvist instämmer:
– Det tar väldigt mycket tid det första året, men sedan går det smidigare och smidigare, säger hon.
Lidl tog hjälp av en extern konsult för att producera GRI-redovisningen. Konsulten ska vara någon annan än företagets revisorer, som är oberoende.
– De granskar all väsentlig fakta, intervjuar personer i organisationen och kommer tillbaka till oss med frågor. Även om vi känner oss färdiga med vår produkt är vi öppna för att göra förändringar. Med sitt utifrån-perspektiv kan de se vår rapport med läsarens ögon och bidra till att tydliggöra saker som vi kanske tagit för givet, som till exempel var gränsen går mellan Lidl Sverige och Lidl internationellt, säger Katarina Rosenqvist.
Avgränsning och tydlighet är viktigt eftersom redovisning ytterst handlar om att ta ansvar och inbjuda läsaren att utkräva ansvar. Det man säger att man har gjort ska man också ha gjort. Så enkelt och så svårt är det.
Rakel Lennartsson