Genomtänkta beslut och gedigen kunskapsöverföring under en längre tid säkrade nästa generations övertagande av Ryftes Grönsaker på Gotland.
Ryftes berömda morötter började odlas på Gotland i början av 1970-talet, några år efter att Yngve och Inga Andersson övertagit Yngves barndomsgård i Fole. Sedan dess har Ryftes Grönsaker vuxit och i dag har gården 900 hektar åker där man odlar ett sextiotal olika grönsaker och rotfrukter, spannmål och oljeväxter som säljs runt om i landet.
Yngve och Ingas döttrar, Karin och Erika Andersson, har sommarjobbat på gården sedan barnsben. I vintras genomfördes ett generationsskifte som innebar att systrarna tog över ägandet och styrandet av företaget.
– Det var inte helt självklart från början, även om våra föräldrar kanske hade haft de tankarna väldigt länge, säger Karin.
Efter gymnasiet var Karins plan att arbeta på gården i ett år medan hon funderade över vilken vidareutbildning hon skulle välja. Men när hon fick lämna morotsbandet och arbeta mer administrativt fick hon se nya sidor av familjeföretaget och stannade kvar. Erika gjorde samma upptäckt drygt tio år senare, när hon återvände till gården efter att ha jobbat som bland annat postbud och taxichaufför.
– Nu har jag arbetat på gården i tio år och det känns fortfarande helt rätt, säger Erika.
Kunskapsöverföringen har skett naturligt under åren, genom att systrarna successivt har avlastat sina föräldrar från olika ansvarsområden.
– Generationsskiftet har ändå skjutits fram några år, bland annat eftersom vi båda har varit mammalediga i perioder. 2014 tog vi tag i det ordentligt och tog in extern hjälp, och i december 2015 skrev vi på de sista handlingarna och gjorde överlämningen, berättar Karin.
Redan i slutet av 90-talet överlät föräldrarna en majoritet av aktierna till sina döttrar i form av B-aktier, medan de själva hade A-aktier. I dag äger Karin och Erika 50 procent vardera av bolaget. Genom ett sparat utdelningsutrymme kunde föräldrarna ta ut en ekonomisk kompensation innan aktierna överläts, bland annat för att kunna beta av skulden på gården som de fortfarande äger genom en enskild firma.
I samband med generationsskiftet tog Karin över vd-posten efter Yngve och Erika blev vice vd. Föräldrarna sitter kvar i styrelsen; Yngve som ordförande och Inga som ledamot.
– De är fortfarande väldigt engagerade och intresserade, och vill inte vara helt sysslolösa, så det känns naturligt att de är kvar i företaget. Genom åren har vi provat oss fram till vilka roller som känns bra och har hittat en lösning som fungerar för alla. Det har inte varit några konstigheter, säger Karin.
Vilka tips kan ni ge andra företagare som funderar på ett generationsskifte?
– Ta hjälp av experter som kan berätta vad skiftet innebär och vilka frågor ni måste tänka på. Och låt det ta tid. Ha ett möte, låt det sjunka in, fundera, ta ett möte igen, och så vidare. Det är väldigt många saker som ska övervägas, säger Karin, och Erika instämmer:
– I aktieägaravtalen har vi gått igenom alla möjliga, tänkbara scenarion. Det är oerhört skönt att bestämma allt och få det nedskrivet medan alla inblandade är pigga och friska. Om man väntar tills det händer något kan det nog bli för mycket känslor som styr besluten.
Josefin Svenberg
Ryftes Grönsaker AB
Odlar, paketerar och säljer grönsaker och rotfrukter som levereras till hela landet från gården i Fole på Gotland.
Antal anställda: 45 årsarbetande.
Omsättning: 100 miljoner.
Ägs av: Ryftes Energi och Förvaltning AB, ett bolag där Karin och Erika Andersson äger 50 procent vardera.
Så många vill göra ett skifte
22 procent av landets småföretagare, det vill säga företagare med max 49 anställda, uppger att ett ägar- eller generationsskifte i företaget kan bli aktuellt inom de kommande fem åren.
Ytterligare tolv procent räknar med att dra sig tillbaka från sitt företag inom fem–tio år, medan 19 procent uppger att det aktuellt om mer än tio år.
18 procent av småföretagarna ser något eller några av sina barn som den mest troliga framtida ägaren av företaget, och lika många tror på försäljning till ett annat företag.
Nästan en tredjedel, 32 procent, av de tillfrågade småföretagarna tror dock att verksamheten kommer att läggas ned när de lämnar företaget.
Källa: Organisationen företagarnas undersökning om ägar- och generationsskiften 2015.