Funderar du på att låna pengar från ditt bolag? Gör inte det. Det kan sluta med böter och i värsta fall fängelse.
– Många företagare har inte koll på låneförbudet som finns i aktiebolagslagen, säger Jan Schütz, skattejurist på PwC i Jönköping.
Att äga ett aktiebolag betyder inte att man kan låna pengar från det när det kniper. Tvärtom. Aktiebolagslagen är tydlig – det är förbjudet att låna. Och inte bara för ägaren. I aktiebolagslagens kapitel 21 räknas nära anhöriga till den så kallade förbjudna kretsen.
Men lagen hindrar ändå inte alla företagare och deras anhöriga att låna pengar.
– Tyvärr är det inte så ovanligt att företagare är oaktsamma och inte riktigt tänker på konsekvenserna. Det kan vara så att man tidigare haft en enskild firma och då är det naturligt att se företagets pengar som sina egna eftersom det inte finns några tydliga gränser. Men det är helt annorlunda i ett aktiebolag, säger Jan Schütz, skattejurist på PwC.
Enligt aktiebolagslagen ingår inte bara ägarna och deras närstående i den förbjudna kretsen. I den finns också styrelseledamöter, vd och närstående personer till både ägare, vd och styrelseledamöter. Både i det aktuella aktiebolaget och bolag i samma koncern.
– Tanken bakom låneförbudet är att skydda aktiebolagets kapital, aktiebolagets fordringsägare och potentiella fordringsägare som till exempel de anställda. Men förbudet har också en fiskal orsak. Lagen ska förhindra privat konsumtion med medel som inte är beskattade, säger Jan Schütz.
Både Jan Schütz och Sven Johannesson, den senare skattejurist på Deloitte i Växjö, träffar regelbundet företagare som funderar på om det ändå inte går att låna från företaget.
Och det gör det.
För även om grundregeln är att det är förbjudet finns det undantag.
– Man kan säga att det finns två undantag. Dels koncernlån, lån mellan företag i en och samma koncern, dels så kallade kommersiella lån, som betyder att lånet är rent affärsmässigt och ska gagna företaget, säger Sven Johannesson.
Det betyder att ett lån på affärsmässiga grunder som främjar ditt företag kan vara tillåtet, men inte ett lån för att du själv behöver pengar för en långresa. För att ett kommersiellt lån ska räknas som affärsmässigt måste räntan motsvara vad en bank skulle ta för motsvarande lån. Lånet måste också ges till någon som bedriver rörelse och lånet ska uteslutande vara avsett för låntagarens rörelse.
Förutom undantagen går det i vissa lägen att få dispens från låneförbudet av Skatteverket. Enligt Sven Johannesson handlar det ofta om ett generationsskifte eller att en kompanjon ska köpas ut ur bolaget.
– Bolaget kan mycket väl ha likvida medel, men personerna som äger det kanske inte har tillräckligt med privata medel för att någon ska kunna köpas ut. Då kan man få dispens för att få låna av företaget för att kunna köpa ut delägaren. Ungefär på liknande sätt fungerar det vid ett generationsskifte.
Svårigheten att få banklån vid generationsskifte öppnar också för dispenser.
– Säg att föräldern vill ha två, tre miljoner kronor för företaget. Då skriver man en revers när bolaget byter ägare. Reversen förbinder barnet att betala tillbaka lånet med ränta på fem, tio års sikt, säger Jan Schütz.
Är det lätt att få dispens?
Varken eller, menar de två skattejuristerna.
– Det är från fall till fall. Det är Skatteverket som avgör, säger Sven Johannesson.
– En sak som däremot är tydlig är att den här typen av generationsskiften ökar, menar Jan Schütz.
– Det pågår en utredning om 3:12-reglerna med uttryckliga direktiv att det samlade skatteuttaget ska bli högre. När vi gör företagare medvetna om detta agerar några, även om man ännu inte vet hur utfallet av utredningen verkligen kommer att bli, säger Jan Schütz.
Han vill varna för ett missförstånd bland vissa småföretagare. En del tror nämligen att det är tillåtet att låna av aktiebolaget under räkenskapsåret så länge som det är återbetalat på bokslutsdagen. Ett missförstånd som kan stå dem dyrt, menar Jan Schütz.
– Det har i sig inte någon betydelse om man har betalat tillbaka. Det är lånet i sig som är förbjudet. Så det kan medföra både beskattning som inkomst av tjänst för låntagaren och skattetillägg, säger Jan Schütz.
Vad ska en företagare som inte känt till lagen och tagit ett lån från sitt aktiebolag göra?
– Jag rekommenderar att man tar upp frågan med sin revisor eller skatterådgivare. Tänk också på att en utbetalning som har gjorts till ägaren från ett bolag inte nödvändigtvis måste ses som just ett lån.
Fredrik Nejman
Förbjudna lån
Ett aktiebolag får inte låna ut pengar till ägaren eller dennes närstående, enligt aktiebolagslagens 21 kapitel.
Lagen ska skydda både aktie- och fordringsägare och i förlängningen också de anställda. Förbudet, som kom 1973, har också som syfte att man inte ska komma undan beskattning genom att ta ett lån i stället för lön eller utdelning.
Förbudet gäller också styrelseledamöter, vd och deras närmast anhöriga.
Brott mot lagen kan ge upp till ett års fängelse, men normalt sett ger det böter och skattetillägg.
Lån till andra företag i en koncern eller så kallade kommersiella lån är undantagna. Det går också att få dispens från förbudet. Ett sådant skäl kan vara generationsskifte.
Ett dyrt lån
Styrelseledamoten såg till att fixa ett lån till sig själv på 1,4 miljoner kronor. Det kostade honom 580.000 kronor.
Mannen var vd för ett stort företag i Skåne. Dessutom är han styrelseledamot i ett mindre företag. Det var i det företaget som han såg till att få ett lån på 1,4 miljoner kronor.
Lånet upptäcktes av revisorn som enligt gängse praxis skickade en kopia på anmärkningen i revisionsberättelsen till Skatteverket.
Skatteverket gjorde bedömningen att det handlade om ett förbjudet lån. Mannen slapp åtal och Skatteverket nöjde sig med att kräva mannen på 580.000 kronor i skattetillägg för att ha lämnat oriktig uppgift i sin deklaration.
– Jag vill inte gå närmare in på vår interna bedömning i det här ärendet. Men det är inte ovanligt med den här typen av brott mot låneförbudet, det förekommer med jämna mellanrum, säger Anders Rasmusson, handläggare på Skatteverket till Helsingborgs Dagblad.
Hade Skatteverket gjort en annan bedömning hade mannen kunnat få upp till ett års fängelse för brott mot aktiebolagslagens låneförbud.
Skatteverket, 4 november 2015, 82-38043640.