Ett exakt svar på hur mycket ditt företag är värt är svårt att få. Däremot finns olika mätmetoder som ökar möjligheten att uppskatta värdet på ett rättvisande sätt.
Funderar du på att sälja ditt företag eller förvärva ett annat bolag? Ska du ta in eller lösa ut delägare? Ska företaget introduceras på börsen eller ta in nytt kapital? Eller behövs underlag för en bank i deras kreditbedömning?
Dessa situationer är alla exempel på tillfällen då det finns behov av att uppskatta värdet på ett företag. Men en företagsvärdering kan även göras för att hålla koll på verksamhetsutvecklingen och kunna fokusera på värdeskapande arbete.
Företagsvärdering är ett komplicerat område och ingen exakt vetenskap, vilket kan göra det svårt att argumentera för eller emot en viss värdering.
En uppenbar under- eller övervärdering av ett företag kan naturligtvis få långtgående konsekvenser för parterna vid exempelvis en överlåtelse. Därför vill en köpare ofta genomföra en så kallad due diligence, alltså en grundlig företagsbesiktning för att värdera verksamheten och undanröja risker som kan vara förenade med förvärvet.
Det finns en rad olika värderingsmodeller som används på marknaden. Vilken metod som passar bäst beror bland annat på företag, bransch och situation (läs mer om olika värderingsmodeller på sidan 23).
En av de mest använda metoderna i dag är diskonterad kassaflödesvärdering. Den tar hänsyn till alla faktorer i företaget, såsom intjäning, kapitalbehov, varumärken med mera. Kassaflödesmetoden är dock komplicerad. Den innehåller dessutom ett visst mått av subjektivitet – vilket alltid blir en aktuell fråga när det gäller värderingar vid överlåtelser, eftersom säljaren och köparen har olika intressen. För att ge båda parter ett bra underlag och trygghet är därför en korrekt utförd företagsvärdering och due diligence-process av största vikt.
Något som är bra att tänka på är att de olika värderingsmodellerna ibland ger stora skillnader och det mest korrekta värdet kan därför ligga mellan två metoder. Att kombinera flera metoder kan således vara nyckeln till en rättvis värdering.
Josefin Svenberg